MERSİN İZ HABER
Türkiye Gazeteciler Federasyonu 69. Başkanlar Konseyi toplantısı Gebze Gazeteciler Cemiyeti’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca, “Anadolu Basını yok edilmek isteniyor. Biz bunu 3-4 yıldır söylüyoruz. Bu yüzden yüce meclisimizden Anadolu Basını için Meclis Araştırması istiyoruz” dedi.
ALTUN: “GEBZE’MİZE HOŞGELDİNİZ”
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Darıca Bayramoğlu Balyanoz Eğitim Tesisleri’nde düzenlenen TGF 69. Başkanlar konseyi toplantısına Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Yılmaz Karaca, TGF Başkan Yardımcısı ve Gebze Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Levent Altun ile 81 ilden gazeteciler katıldı. Türkiye Gazeteciler Federasyonu 69. Başkanlar konseyi toplantısının Divan Başkanlığını Bayram Ekici, başkan yardımcılıklarını ise Cafer Esendemir ve Levent Altun yaptı. Türkiye Gazeteciler Federasyonu 69. Başkanlar Konseyi toplantısının açılış konuşmasını yapan TGF Başkan Yardımcısı ve Gebze Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Levent Altun, “Türkiye’nin dört bir yanından Gebze’mize gelen gazeteci meslektaşlarımızı saygıyla selamlıyorum. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 104. kuruluş yıl dönümünü kutluyorum. Gebze sanayinin, ticaretin, tarihin ve turizmin merkezi. Bu doğrultuda 69. Başkanlar konseyimiz için yeniden Gebze’mize hoş geldiniz” dedi.
"İKTİDARDAN OLMAYANA MAMA YOK”
Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca ise ülkede haksızlık ve adaletsizlik olduğunu belirterek şöyle devam etti:
“Eğer sen iktidardan olmazsan sana mama yok. Türkiye’de şu an bu durum var. Hükumete yakın olan meslek örgütleri için ödül törenleri düzenleniyor ama kendi yandaşlarının dışındaki cemiyet ve basın kuruluşları maalesef dışlanıyor. Bırakın destek olmayı katılım bile sağlamıyorlar. Devlet büyükleri gelir toplantılarımızı katılırdı. Şimdi hiçbir meslek örgütlerinin toplantılarına maalesef selam dahi vermiyorlar. Tüm bu engellemelere rağmen Türkiye Gazeteciler Federasyonu olarak biz faaliyetlerimizi devam ettirdik. Bu imkânsızlıklar rağmen bu toplantıyı organize eden değerli başkan ve yönetim kuruluna çok teşekkür ediyorum. Yerel basın cayır cayır yanıyor. Biz bunu 3-4 yıldır söylüyoruz ancak ilgililer kulaklarını tıkıyor, yok öyle bir şey diyorlar. Arkasından bir yasa çıkarıyorlar.”
“GÜÇLERİNİN YETTİĞİ YERE GİDİYORLAR”
Anadolu basınının yaşanan sorunlarla baş başa bırakıldığına dikkat çeken Karaca, şunları söyledi:
“Türkiye’de herkesi perişan ediyorlar. Yeni yeni kadrolar, altı kadro yapamayan şehirler, sekiz ilave kadro ve burada bir dümen döndürülüyor. Maalesef bu döndürülen dümene hiçbir güçte karşı koyamıyor. Anadolu’dan seçilip basın İlan Kurumuna giden üç temsilcimiz var onlar da kendi dertleriyle uğraşıyorlar ilanlarının kesilmemesi ve internetten ilan almalarını sağlamak için de seslerini çıkaramıyorlar. Daha önce ‘Anadolu gazetelerinin üç yıl içerisinde basımı durdurulacak. Yazılı basını bitirecekler’ demiştik, şimdi ona doğru gidiliyor. Basın İlan Kurumu müdürleri diyor ki, ‘Kardeşim dört gazeteniz var derhal ikiye düşüreceksiniz’ Türkiye’de şu anda birçok gazeteleri paramparça ettiler. Güçleri yetiklerini birleştirdiler. Tokat ‘ı, Kırıkkale’yi tehdit ediyorsunuz gelin Eskişehir‘i, İzmir’i tehdit edin bakalım edebilecek misiniz? yani güçlerinin yettiği yerlere gidiyorlar.”
“ANADOLU BASINININ FONKSİYONU ÇOK YÜKSEK”
Başkan Karaca, yaşanan sorunlardın Kocaeli örneğini ise şöyle anlattı:
“Kocaeli’de bir gazeteci meslektaşımız internet sitesi hakkını kazanıyor. Sonra bir yazı geliyor, ‘İlanınız kesildi’ diyor. Değerli arkadaşlarım ilan kesilme nedenine bakın İhlas Haber Ajansı haberine çalışan muhabirinin ismini koymaktan ilanı kesiliyor. Böyle bir şey olabilir mi? kadro diyebilirsin ve ilanı kesebilirsin ama bir imza yüzünden gazetenin ilanı mı kesilir? Yani Anadolu’ya yapılmayacak zulmün en büyüğü maalesef yapılmaya devam ediliyor. Ve bu yıl içerisinde de en az 150 civarında gazete birleştirilerek baskıyla yok edilecek. 900 tane gazetenin sadece 250- 300 civarı internetten pay alabiliyor diğerleri alamıyor. ‘Türkiye’de 3-4 bin civarında internet sitesi var’ diyorduk. Bunların içerisinde ilan alan internet sayı 30 civarında yok! Seçimlerde görüldü ki Türkiye’de Anadolu basınının fonksiyonu çok yüksek.
“ANADOLU BASINININ SORUNU MECLİSTE ELE ALINMALI”
Gelinen süreçte çözüm adresinin TBMM olduğunu vurgulayan Yılmaz Karaca bu konuda şunları söyledi:
“Ben bütün Türkiye’yi izliyorum Anadolu basını biraz muhalefet ruhlu bu vesile ile bundan sonra Anadolu basınının denetlenmesi ve yok edilmesi için daha fazla baskılar olacak. Şimdiden denetlemeler sıkılaştırılıyor. Şimdiden ‘Birleşin’ baskıları yapılıyor. Temenni ediyorum ki bu konuyla ilgili mecliste bir araştırma komisyonu kurulması için Ankara’da partileri ziyaret etme kararı aldık. Gerçekten Anadolu basınının sorunları meclis tarafından mutlaka araştırılması gerektiğine inanıyorum”