Yıldız: “Yörük çadırlarının yerini maden ocakları aldı”

Yıldız: “Yörük çadırlarının yerini maden ocakları aldı”

MERSİN İZ HABER

Cumhuriyet Halk Partisi Toroslar Belediye Başkan Adayı Abdurrahman Yıldız, konuk olduğu televizyon yayınında merkez ilçe olduğu günden buyana ihmal edilen Toroslar’ın nasıl değişeceğini anlattı.
30 yıldır Toroslar’ı yöneten zihniyetin, ilçenin yoksulluğunu, yoksunluğu engellemeyi beceremediğine işaret eden Yıldız, Toroslar’ın farklı kültürlerin bir arada barış içinde yaşadığı bir kent olduğunu söyledi.

"YOKSULLARININ OTURDUĞU MAHALLELER OLUŞTU"

Bu zenginliğin bir sinerjiye dönüştürülemediğini vurgulayan Yıldız, “Toroslar Belediyesi’ni yönetenler sinerjiyi açığa çıkarıp kenti zenginleştirecek bir mekanizma kuramadı. Kentin yoksullarının oturduğu mahalleler oluştu kent çeperlerinde. Bu insanların hayatları bir kadermiş gibi, buna mecburlarmış gibi bir noktaya getirildi” dedi.

"YOKSULLUK KADERMİŞ GİBİ ANLATILDI"

Yapılmayan yatırımlara rağmen Toroslar’ın zengin bir ilçe olduğunu ifade eden Yıldız, “Demografik yapı, coğrafi hayat, kentin en kalabalık nüfusu olması hasebiyle doğan güç merkez ilçeler içerisinde bir numara olmasını sağlayacak bir potansiyel güç. Fakat bu bir vizyon gerektiriyor. Bugüne kadar yoksulluk ve yoksunluk Toroslar’ın kaderiymiş gibi kente anlatıldı. Toroslar’ın çok ciddi bir bütçesi var. Ama bu bütçe çarçur edildi. Çok sayıda arazi satıldı. Ama işe dönüşmesi sağlanamıyor” ifadelerinde bulundu.

"1 MİLYAR 400 MİLYON LİRA BÜTÇESİ VAR"

Torosların mevcut bütçesinin son derece büyük olduğunun altını çizen Yıldız, şöyle devam etti:
“Başta standart belediyecilik hizmetleri olmak üzere kentsel hizmetlerin sunulması için yeter de artar. Ama Toroslar’ın sokakları yürünmez halde. İşaretlenmiş park alanları var. Ama parka dönüştürülmemiş boş araziler var. Parklar çöplük yuvası haline gelmiş. Büyükşehir Belediyemizin hizmetlerini çıkarırsanız Toroslar Belediyesi hiçbir hizmet yapmadı. Ama çok fazla da parası var. Bütçeyi yapan insanlardan biriyim. 1 milyar 400 milyon lira bütçesi var. Bütçe kadarda belediyenin gayrimenkullerini sattılar.”

"KONSERLERE MİLYONLAR HARCANMIŞ"

Yıldız, program yapımcısının bütçenin nereye kullanıldığı sorusu üzerine şu yanıtı verdi:
“Ne yapıyor Mustafa Yıldızdoğan konseri yapıyor. Mevcut iktidara oy verenler bile bıktı. Para o kadar çarçur ediliyor ki. Küçük bir mahalle konseri yapılmış milyonlar harcanmış. Diğer taraftan çöpler toplanmıyor. Parklar için trilyonluk bütçe oluşturulmuş. Ama parklar yok. Bu kadar zenginliğin içinde standart belediyeciliği bile becerememişler. Bu bütçe ile çok ciddi projeler hayata geçirilebilir. Büyükşehir Belediyesi’nin de Toroslar için çok ciddi projeleri var.”

"MADEN OCAKLARINDAN BAŞKA BİR ŞEY KALMADI"

Toroslar’ın Yörüklerin biri olduğunu anımsatan Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı:
“Toroslar ciddi meralara sahip bir ilçe. Benim çocukluğum Toroslar’da Yörük çadırlarında geçti. Ama o meralarda, Yörük çadırlarının yerini maden ocakları aldı.  Maden ocaklarından, taş ocaklarından başka bir şey kalmadı. İnsanların kültürleri kırıma uğratıldı. Yörük kültürü, köy kültürü yok edildi. Köylerde üretim sıfır noktasına geldi. Yaz turizmi ile bağlar bahçeler yağmaya açıldı. Bu da gıda krizine, yoksulluğa neden oldu. Biz bunun için projeler geliştiriyoruz. Meralarda yeniden hayvanların otladığı, bağların, bahçelerin işler hale geldiği, gençlerin yeniden bu işlere teveccüh ettiği bir mekanizmayı kurmaya çalışıyoruz. Köylülerin umutsuzluktan kurtulup, ürününü değerinde satabildiği bir mekanizmanın parçası olmaya çalışıyoruz. Belediyenin yapması gerekenleri yapacağız. Üretim alanlarının bozulmasına izin vermeyeceğiz.”