Çeşmeli Anaokulunda neler oluyor? Öğretmenlere taciz ve mobbing iddiası

Çeşmeli Anaokulunda neler oluyor? Öğretmenlere taciz ve mobbing iddiası

MERSİN İZ HABER

Mersin’in Erdemli ilçesi Çeşmeli Anaokulu müdürü Ali Şeman, iki kadın öğretmene hukuksuz uygulamaları, taciz ve mobbing iddiasıyla şikâyet edildi. Öğretmenlerden R.A, kendisine yönelik taciz, F.K ise çeşitli tarihlerdeki mobbing iddiaları ile ilgili Erdemli İlçe Müdürlüğü’ne şikâyet dilekçesi verdi. Öğretmen F.K, ayrıca savcılığı da şikâyet dilekçesi verdi. Suçlanan Müdür Ali Şeman ise iftiraya uğradığını belirterek, konuya ilişkin soruşturma açıldığını söyledi.

15 MADDE İLE SIRALADI

Okulda Müdür Yardımcılığı görevini de yürüten R.A, Erdemli İlçe Müdürlüğü’ne 6 sayfadan ve 15 maddeden oluşan şikayet dilekçesi verdi. R.A, dilekçesinin büyük bölümünde Müdür Ali Şeman’ın, yaptığı hukuksuzluk, yasa ve yönetmenliklere uygun olmayan işlemleri sıraladı. Dilekçenin 13’üncü maddesinde ise Müdür Ali Şeman’ın kendisine yönelik uygunsuz hareket ve tavırlarına yer verdi. R.A, söz konusu maddede iddialarda bulundu:
“Zaman zaman okul işleri için odasına girdiğimde birkaç kere okul kameralarından öğretmenleri, hizmetli bayanları, aşçıyı kamerayı yakınlaştırıp büyüterek uygunsuz şekilde özel alanlarına girecek şekilde izlediğini, yemek yiyen bir öğretmenin bedenini ve ağzını yakınlaştırarak izlediğini tesadüfen gördüm. Benim de 29 Ekim töreninden sonra evime gitmek için arabama yürüdüğümde haberim yokken ve iznim olmadan kendi telefonuyla fotoğraflarımı çekmiş ve bana WhatsApp’tan gönderip ‘Bu tam profil resmi olacak fotoğraf’ diye yazmıştı. Benzer şekilde beni sürekli mesai dışında akşam geç saatlerde arayarak, mesaj yazarak rahatsız etmiştir. 10 Kasım 2023 tarihinde odasındayken bana nişanlım için ‘Ya sen ne buluyorsun bu adamda, Allah için güzel kadınsın, fiziğin çok güzel, yaşını da hiç göstermiyorsun, hani hiç yanına yakışmıyor o adam, ne buluyorsun bu adamda’ dedi. Bunu söylerken beden diliyle duruşuyla ses tonuyla ve bakışlarıyla beni taciz etti. Bunun üzerine ben de kendisine bu konuşmanın hiç hoşuma gitmediğini, bunun kendisini ilgilendirmediğini kendisinden şikayetçi olacağımı söyledim. Bana kızarak ‘Benim müdür yardımcısı olduğumu, anında beni görevden aldırabileceğini, bu okuldan 11 öğretmeni soruşturmayla gönderdiğini, en son müdür yardımcısı İhsan hocayı da gönderdiğini, kendisini şikayet edersem beni mahvedeceğini, elinin çok uzun olduğunu, bakanlıkta kız kardeşinin hukuk müşaviri olduğunu, milletvekili çok tanıdığı olduğunu, aşiret olduklarını, onunla uğraşmaya kimsenin gücünün yetmeyeceğini söyledi ve beni tehdit etti”

“ÖĞRETMEN VE PERSONELİ BANA KARŞI KIŞKIRTIYOR”

R.A, söz konusu olaylardan sonra başka bir okula görevlendirildikten sonra Müdür Ali Şeman’ın tüm öğretmenleri sürekli odasında toplayarak hala hakkında iftiralarda bulunup, kendisine karalamaya, asılsız ithamlarla öğretmen ve personelleri kendisine karşı kışkırtmaya, devam ettiğini de dilekçesinde yazdı. R.A, bu konuda şu iddialarda bulundu:
“Müdür, benim hakkımda ‘Bu kadının özlük dosyasına baktım, bipolar kişilik bozukluğu var psikolojik tedavi görüyor bu kadın, bir sürü psikolojik ilaç kullanıyor. Bu yüzden bu kadar çok rapor almış hep psikolojik raporları var, öğretmenlik bile yapamayacak durumda, o yüzden hep müdür, müdür yardımcısı olmak istiyor’ demiş. Bir de ‘Gizli kamera koyuyormuş her yere, ortam dinliyormuş. Benim odama da koymuş, böcek buldum odamda, uzak durun bu kadından, manyak yani kadın’ demiş. Kendisi okulun bilgisayarını tamir ettirmek için (oğlum bilgisayarcı olduğu için) oğlumun bilgisayara bakmasını istemişti, bunu da ‘Oğlunu okula getirdi o bilgisayarcı olduğu için okul kamera kayıtlarını yedeklemişler birlikte, her yere de böcek koymuşlar’ diye lanse ederek iftiralarda da bulunmuş. Yine bir başka toplantıda öğretmenleri toplayarak ‘Kadın 3 kez evlenmiş, hem de boşandığı adamla evlenmiş tekrar, manyak ya bu, gerçekten manyak. Okula ait Mouse ve resmi evrakları çalmış, odasındaki evrak dolaplarını kilitleyip, bilgisayarın şifresini değiştirip erişimimi engellemiş’ deyip iftira atmış beni hırsızlıkla da suçlamış. Benimle ve eşimle alay edip gülmüş ve benim özel hayatıma müdahale etmiştir. Ayrıca benim tüm öğretmen ve personel hakkında sürekli ileri geri konuştuğumu, sürekli haklarında tutanak tuttuğumu, ama kendisinin öğretmenleri bana karşı hep koruduğunu, tutanakları da işleme koymadığını söyleyerek beni kötü kendisini de iyi olarak lanse edip tüm öğretmen ve personeli bana karşı örgütlemiş, kendisinden şikayetçi olduğumu bildiği için öğretmenlerin kendi tarafında olmasını sağlamaya çalışmış, okul iklimini bozmuştur.”

“DEFALARCA MOBBİNGE UĞRADIM”


Müdür Ali Şeman’ın, okuldaki haksız ve hukuksuz uygulamalarının kendisine yönelik mobbinge dönüştüğünü, bundan da son derece rahatsız olduğunu dilekçesinde belirten F.K ise şu iddialarda bulundu:
“Bakanlığın başlattığı ‘Dilimizin Zenginlikleri Projesi’ kapsamında bulunan bir etkinliği gerçekleştirmek için sınıfa önceden gerekli izinleri alarak veli davet ettim. Etkinlik görsellerinin okul sosyal medya sayfasında paylaşımı için kurul toplantısında cuma günleri karar kılınmıştı. Aynı proje kapsamında daha önce gerçekleştirdiğim etkinlik görsellerini ilgili öğretmene gönderdiğimde aynı gün paylaştı. Dolayısıyla da cuma günü kuralı uygulanmadı. Bu davranışın projeye özel olduğunu düşündüm. Bu etkinlikleri, şahsımın okul müdürüne verdiğim rapora uygun olarak günü gününe gerçekleştirmiş olmam ve diğer öğretmenlerin bu etkinlikleri yetiştiremediklerini söylemesi ve görsellerinin de paylaşılmaması rahatsızlık yarattı ve cuma günü kuralına geri dönüldü. Ancak bu geri dönüş olmadan hemen önce yine bir veli katılımı gerçekleşti ve görseller aynı gün paylaşılmayınca veli şahsıma tepki gösterdi hatta okul müdürü ile gidip konuşacağını, katılan tüm velilerin günü gününe paylaşılıp neden kendisinin paylaşılmadığını soracağını belirtti. Sorun yaşanmasını önlemek amacıyla görsellerin hemen paylaşılmasını sağladım. Katılım gösteren veli ile de aynı problemin yaşanmaması için ilgili öğretmene belirterek görselin paylaşılmasını sağladım. Tüm bu süreçlerde velilerin gösterdiği tepkileri üzerime aldım ve okul idaresinin ya da sosyal medya sorumlusunun bu durumla ilgisi olmadığını, sorumluluğun şahsıma ait olduğunu belirterek okul idaresi ile veli arasında kriz yaşanmasını önlemek istedim. Ertesi gün Ali Şeman, okul WhatsApp grubundan cuma günü kuralını hatırlatan bir toplu mesaj paylaştı ve ‘Okul idaresi ile velileri karşı karşıya getirmeyin’ şeklinde bir mesaj yayınladı. Bu sorunu yaşayan sadece şahsım olduğu için, mesajı cevaplamak istedim fakat Ali Şeman, özelden değil de bu uyarıyı genelden yaptığı için ben de genelden cevap yazarak kendimi savundum. Buna cevap olarak kendisi şahsıma yine okul grubundan hakaret içeren bir mesaj yayınladı. Mesajında benim ‘sanrılarımla’ hareket ettiğimi yazdı. Sanrı, akıl hastalığı bulunan kişilerin yaşadığı bir durumdur. İlgili mesajın görseli ektedir. Bunun üzerine kendisi ile çok ciddi bir tartışma yaşadık fakat ardından okulun huzurunun bozulmaması adına sulh yapmaya karar verdik.”


“BENİ ODADAN KOVDU”

Karne merasimi bittikten müdürün toplantı düzenlediğini dilekçesinde belirten F.K, iddialarını şöyle sürdürdü:
“Öğretmen arkadaşlara ‘Fatma Hoca ile sorunu olan varsa lütfen söylesin bu gerginlik burada bitsin, yoksa müfettiş isteyeceğim’ şeklinde cümle kurdu. Sonrasında bana sordu, ‘Senin kiminle sorunun var? Sabah gelip tüm arkadaşları şikayet ettin. Sana sinirimden burnum kanadı. Bana bunu yaşatmaya ne hakkın var?’ şeklinde herkesin içinde bağırıp beni azarlamaya başladı. Ben de ‘Şikayet etmedim sadece size bir soru sordum’ ifadesinde bulundum. Kendimi savunmama da fırsat vermedi. Bu bağırma esnasında benden dosyalarımı da istedi. Ben de artık gerginlikten ağlama durumuna yaklaştığım için odayı terk ettim. Birkaç dakika sonra odaya çok kalın olan dosyalarımla döndüm ve dosyaları masasına bıraktım. Dosyalar masaya koyulurken elbette bir titreşim meydana getirdi ve bana bunun ardından çok yüksek sesle yine herkesin hatta tüm personelin gözü önünde bağırmaya başladı. Ben hiç cevap vermeden odayı terk etmeye yönelmiştim ki, beni odadan kovdu. ‘Siz beni kovamazsınız’ dedim ve çıkmayacağımı belirttim. Birkaç kez bu konuşmalar geçti aramızda işaret parmağını bana yönelterek ve son ses bağırarak odayı terk etmemi söyledi. Şahsıma bu şekilde bağıramayacağını hatırlattım. ‘Siz kimsiniz bana bu şekilde bağırıyorsunuz?’  dediğim de ‘Ben bu devletin yöneticisiyim’ cevabını verdi. ‘Bende bu devletin öğretmeniyim, beni bu şekilde kovamazsınız, bana bağıramazsınız’ ifadesinde bulundum. Jandarmayı arayacağını belirtti. Aramasını istedim, aradı fakat görüşmedi. Dakikalarca bana son sesiyle bağırdı insanların önünde küçük düşürmek istedi. En sonunda toplantıyı bitirdiğini söyledi ve herkesle birlikte ben de odadan ayrıldım. Geçen bir buçuk yıl içinde defalarca tartışma yaşadık. Veli şikayeti her öğretmende olmasına rağmen kendisi en büyük kavgaları hep şahsımla yaptı. Her seferinde benimle uzlaşmanın da yolunu buldu ve huzurun bozulmaması adına sulh sağlamaya ikna oldum.  Yaşanan tüm bu süreçler, benim aklımda, hakaretle birlikte mobbingin de var olduğu düşüncesini geliştirdi.19.012024 tarihinde, saat 10.00 ila 12.00 arasına ait okul müdür odasında bulunan görüntü ve ses kayıtlarının incelenmesini, ayrıca bu saatler arasında bir zaman diliminde herhangi bir aksaklık gözlemlenirse bunun da incelenmesini talep ediyorum.”

“İFTİRAYA UĞRADIM”

Bu arada, söz konusu iddialarla ilgili mersinizhaber muhabirinin telefonla aradığı müdür Ali Şeman kendisini savundu. Bir iftira ile karşı karşıya olduğunu vurgulayan müdür Ali Şaman, “Şu anda söz konusu şikayetlerle ilgili idari bir soruşturma geçiriyorum. Müfettişlerin şikayetlere konu iddialarla ilgili inceleme ve soruşturması sürüyor. Soruşturmanın tamamlanmasından sonra her şey ortaya çıkacak” ifadelerinde bulundu.