Dinçer: “Tarımda acil önlem gerekiyor”

Dinçer: “Tarımda acil önlem gerekiyor”

MERSİN İZ HABER

CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, Akdeniz Ziraat Odası’na yaptığı ziyarette Türkiye’nin karşı karşıya olduğu tarım krizine dikkat çekti. Dinçer, “Burada felaket tellallığı yapmak istemiyorum ancak bir gerçek var, Tarım politikaları böyle devam ederse 10 yıla kalmaz üretici bulamayacağız” dedi.
Çiftçilerin ve üreticilerin yüksek maliyetler ve yetersiz destekler nedeniyle zor durumda olduğunu belirten Dinçer, “Bu sorunların çözülmesi için acil eylemler gerekiyor. Tarım, gıda güvenliğimizin temelini oluşturuyor ve ekonomik istikrarımız için de hayati bir sektör” diye konuştu. 
Tarım Bakanlığı’nın CHP’li belediyelerinin tarıma yönelik projelerini örnek alması gerektiğine de işaret eden Dinçer, Devletin acil planlama yapması, ihracatı teşvik etmesi ve markalaşma/reklam konusunda somut adımlar atması gerektiğini vurguladı. Tarım ürünlerinin endüstriyel ürünlere dönüştürülmesi ve bu sürecin devlet tarafından desteklenmesi gerektiğinin de altını çizen Dinçer, ülkenin geleceği için, çiftçilerimizin ve üreticilerin sorunlarının görmezden gelmemesi ve çözüm üretmesi gerektiğinin de hayati önem taşıdığına dikkat çekti.
Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz ise çiftçinin ürünlerinin tarlada kaldığını, para etmediği, üreticinin kredi borcu altında ezildiğine dikkat çekti. Girdi maliyetleri yüksek oranda artmasına rağmen üretici, bu farkı ürüne yansıtamadığına vurgu yapan Oda başkanı Yılmaz, “Çiftçiye çok acil olarak 3 yıl ertelemeli faizsiz kredi desteği verilmeli. Mazot, gübre, ilaç vb. ürün bazlı destekler artırılmalı. İhracatın önü mutlaka açılmalı” ifadelerinde bulundu.