Kadın öğretmene çağdışı kıyafet uyarısı

Kadın öğretmene çağdışı kıyafet uyarısı

MERSİN İZ HABER

Mersin Yenişehir’de Hüseyin Polat Özel Eğitim ve Uygulama Okulu’nda görevli bir öğretmen, giyimi nedeniyle okul müdürü tarafından yazılı olarak uyarıldı. Öğretmene daha önce sözlü şekilde bilgi verildiği ancak buna uymadığı aktarıldı.
Okul müdürü, öğretmenin giyimiyle, okuldaki uyum ve barış ortamını bozduğunu belirtti. Öğretmene yapılan uyarıda, bir daha yüksek topuklu ayakkabı ve dizüstü etek giymesi halinde yasal işlem başlatılacağı söylendi. Yazıda, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik’te yer alan “Kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech, kot ve benzeri pantolonlar giyilmez. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz. Terlik tipi (sandalet) ayakkabı giyilmez” maddelerine değinildi.
Uyarıda, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Özel Eğitim Okulu Kurumlarında Kılık Kıyafet Konulu Genelgesi’ne de vurgulandı:
“…belirtilen hususlara göre okula gelmediğiniz tam aksine, yüksek topuklu ayakkabı, diz üstü yırtmaçlı mini etek-askılı mini elbise, çok açık yakalı gömlek ya da buna benzer kıyafetler giyerek okula geldiğiniz tespit edilmiştir. Okul idaresinin sene başı öğretmenler toplantısında yapmış olduğu sözlü ve rencide edici olmayan uyarıları dinlemediğiniz, aynı tarz kıyafetlerle okula gelmeye devam ettiğiniz, dolayısıyla okuldaki uyum ve çalışma barışını bozduğunuz tespit edilmiştir. Yukarıda belirtilen açıklamalar doğrultusunda kılık ve kıyafetiniz ile ilgili hassasiyeti göstermeniz konusunda gereğini rica eder, aksi takdirde tarafınız ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun ilgili maddeleri uyarınca yasal işlem başlatılacağını tarafınıza bildiririm.“

SENDİKALARDAN TEPKİ

Mersin’de Hüseyin Polat Özel Eğitim Uygulama Okulu’ndaki görevli müdür Uğurcan Göçer pazartesi günü 5 öğretmene yazılı “uyarıda” bulundu. Müdür, salı günü sendika yetkilileriyle görüşüp yazılı uyarıları çekeceğini söylese de bir gün sonra aynı öğretmenlerden birine yeniden uyarıda bulundu. Göçer’in baskıları okul öğretmenleri ve sendikalar tarafından biliniyor. Sadece kılık-kıyafet değil; başka uygulamalarda da baskıcı davrandığı, öğretmenleri çalışamaz hale getirdiği, canının istediği kişileri norm fazlası olarak gönderdiği müdür Göçer’le ilgili iddialar arasında. 

Eğitim-İş Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin, söz konusu müdürle ilgili daha önce de soruşturma başlatıldığını fakat etkin bir kovuşturma yapılmadığını anlattı. Tekin, “Milli Eğitim eliyle soruşturmalar kapatılıyor. Genel anlamda bir huzursuzluk var okulda. Öğretmenler okula ayaklarının geri geri gittiğini söylüyor. Sadece kılık-kıyafet değil, bu müdür bu okulu yönetemiyor. Bu olayın arkasında yatan da kadın düşmanlığı. Yönetici bir kadının ya da öğretmen bir kadın olmasından rahatsızlar. Mobing tanımına uyan her şey bu okulda var” dedi.
Konuya ilişkin Eğitim ve Bilim İşgöreleri Sendikası Mersin Şubesi'nden de yazılı bir açıklama yapıldı. Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası Yürütme Kurulu Başkanı Deniz Ezer’in konuya ilişkin yaptığı açıklama şöyle:
“Mersin’de yaşanan olay, eğitimci vasfına sahip olmayan bir zihniyetin ürünüdür ve kabul edilemez. Son günlerde kendini bir eğitim kurumunun yöneticisi olmasından çok okulun sahibi ve işvereni, öğretmenleri de çalışanları olarak gören şımarık okul müdürlerinin pervasızca davranışlarına şahit oluyoruz. Söz konusu okul müdürleri sırtlarını dayadıkları iktidarın açtığı koridordan yürüyerek liyakatsızca müdür olduklarını biliyoruz. Bundan dolayı bir okulu yönetme becerilerinin zayıf olduğu kadar güç zehirlenmesinin yarattığı bir psikoloji ile özellikle güçlerinin yetebildiği kadın öğretmenlere baskı ve mobing uygulamaktadırlar. Kadını toplumsal yaşam içerisinde aşağılayan, kadına yönelik şiddetin her türlüsünü meşru gören ve bunu alışkanlık haline getiren okul idarecilerini uyarıyoruz. Haddinizi biliniz. Yenişehir Hüseyin Polat Özel Eğitim Uygulama Okulunda yaşanan olay sadece bir kıyafet olayı değildir. Yapılan kılık kıyafet üzerinden kadını aşağılama davranışıdır. Bu davranış eğitimin niteliğini bir kenara bırakıp, kadınların iş hayatındaki varlığını yadırgayan zihniyetin yansımasıdır. Söz konusu olan Hüseyin Polat Özel Eğitim Uygulama Okulu müdürü, bir kadın öğretmene zihniyetini dikta etmeye çalışmış onu da idari amir sıfatını kullanarak yapmaya çalışmıştır. Okul müdürü Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in önlükle kapatamadığı kadın kıyafetini yasal baskıyla ve mobbingle kapatmaya çalışmıştır.”