Kılavuz : “Maraş Katliamı bitmeyen bir acıdır”

Kılavuz : “Maraş Katliamı bitmeyen bir acıdır”

 

MERSİN İZ HABER

Maraş Katliamı’nın 45’inci yılında Mersin Cem Evi’nde anma gerçekleştirdi. Anmada konuşan Mersin Cem evi Başkanı Hasan Kılavuz, Devlet tarafından katliamların unutturulmaya çalışıldığını belirterek, “Bitmeyen acının, unutulmayan ağıtın adıdır Maraş Katliamı” dedi.
Mersin Cem Evi’nde düzenlenen anma programı saygı duruşu, gülbeng ve çerağların uyandırılması ve katliama ilişkin görüntülerin yer aldığı sinevizyon gösterimi yapılarak başlandı. Anmada Mersin Cem Evi Başkanı Hasan Kılavuz açılış konuşmasını, Mersin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Kamalak ise ‘Demokrasi ve Alevilik’ konulu sunum yaptı.

"DEVLET TARAFINDAN DUYARSIZLIK YARATILARAK ACILAR UNUTTURULMAYA ÇALIŞILIYOR"

Yaşanan katliamları unutturmamanın önemine değinen Hasan Kılavuz, “Devlet tarafından katliamların unutturulmaya çalışıldığını belirten Kılavuz, “Bitmeyen acının, unutulmayan ağıtın adıdır Maraş Katliamı. Unutturmamak adına duyarlı olmak lazım ancak bu konuda duyarsızlık had safhada. Devlet tarafından duyarsızlık yaratılarak acılar unutturulmaya çalışılıyor. Bu konuda özellikle Alevi kurumlarına, demokratik kitle örgütlerine, sivil toplum kuruluşlarına büyük görev düşüyor” diye konuştu.

“KATLİAMLAR DEVLET POLİTİKASI HALİNE GELDİ”

Türkiye’deki iktidarların yaşanan hiçbir katliamla yüzleşmediğini, tam tersi üstünü örtmek ve failleri korumak için her şeyin yapıldığına dikkat çeken Kılavuz, “Katliamlar devlet politikası haline geldi. Bizlerin haksız olduğuna dair bir algı yaratıp unutturmaya çalışıyorlar. Ancak her şeye rağmen unutmayacağız, unutturmayacağız. Bu topraklarda bir daha bu acılar yaşanmasın istiyoruz” ifadelerinde bulundu. Maraş’ta her yıl Valilik tarafından yürüyüş yapma yasağı konulduğunu hatırlatan Kılavuz, bu yıl da yasağa rağmen Maraş’ta olacaklarının altını çizdi. Kılavuz, şöyle dedi:
“Aleviler olarak dünyada ve ülkemizde barışın olmasını yürekten istiyoruz. Bu topraklarda katliamlar bir daha yaşanmasın. İnsanlar birbirinin inancına ve kimliğine saygı duysun.”

KAMALAK, “ALEVİLİK DEMOKRASİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR”

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. İhsan Kamalak ise, ‘Demokrasi ve Alevilik’ konulu sunumda Alevilik inancında hoşgörünün önemine değinerek, şöyle dedi:
“İnsana ve hoşgörüye Aleviliğin verdiği değer ve bu değerleri pratiğe dökmesi konusunda Alevilik demokrasi için çok önemlidir. Alevilik, diğer inançlardan çok farklı olarak, günahkâr değil, fakat Hakk’ın bir parçası olarak görerek başlayan insan değer verme, Aleviliği demokrasi için önemli kılmaktadır. Akıl Alevilikte tüm kutsal kaynaklardan daha üsttedir. Aklı olmayanın dini de yoktur.”
Anma, Ayhan Danyeli ve Zakir Rıza Aydın’ın deyişler seslendirmesinin ardından semah dönülmesiyle anma sona erdi.