Akkuyu’ya kritik sıcaklık uyarısı: "İnşaat derhal durdurulmalı"

Akkuyu’ya kritik sıcaklık uyarısı:

MERSİN İZ HABER

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Federasyonu'nun (DAÇE) Mersin’in Gülnar ilçesinde Büyükeceli’de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Santrali'nin yapımının durdurulması istemiyle açtığı dava görüldü. Mersin 2. İdare Mahkemesi'nde görülen davada çevre dernekleri ile davalı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı beyanlarını ve delillerini mahkemeye sundu. Dava öncesi mahkeme kapısında açıklama yapan dernek Avukatı İsmail Hakkı Atal, kritik uyarılarda  bulundu. Deniz suyu sıcaklığının bu yaz 32 dereceye çıktığını söyleyen Atal, "Soğutması imkansız hale geldi, inşaat derhal durdurulmalıdır" dedi. 

“İNŞAATIN DERHAL DURDURULMASI GEREKİR”

Duruşma öncesinde bir açıklama yapan avukat İsmail Hakkı Atal, iklim değişikliği nedeniyle, Akdeniz’in Akkuyu Nükleer Santralini soğutmasının imkânsız hale geldiğini vurguladı. Santral sahasına deniz suyu sıcaklığının 2022'de 30.5 dereceye, geçen yaz ise 31.9 dereceye yükseldiğine işaret eden Avukat Atal, "Akdeniz su sıcaklığı Akkuyu nükleeri soğutması imkansız hale geldi ve bunun üzerine çalıştırılmaya çalışıldığı takdirde patlayacak olan Akkuyu nükleer santralinde soğutma suyu çevresel etki değerlendirme raporunun alınması ve inşaatın derhal durdurulması talebiyle Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri olarak 30.01.2023 tarihinde ÇŞB’ye dava açtık" diye konuştu.

“DENİZ SUYU SICAKLIĞI 28 DERECEYE ULAŞAN ÜLKELERDE NÜKLEER SANTRALLER KAPATILDI. BURADA 32 DERECE. BU BİR AKIL TUTULMASI

 Konuya ilişkin dünyadan örnek veren Avukat İsmail Hakkı Atal, “Fransa’da deniz suyu sıcaklığı 28 dereceyi geçtiği için nükleer santraller kapatılmak zorunda kalındı. İsveç’te Baltık Denizi 25 dereceyi geçtiği için nükleer santral kapatılmak zorunda kalındı. Buradaysa deniz suyu sıcaklığı 32 derece. Bu bir akıl tutulması. Burada bir nükleer santral çalıştırılabileceğini düşünmek bir çılgınlıktır. Bir deliliktir. Bütün Doğu Akdeniz’i, bütün Türkiye’yi cehenneme atmaktır" diye konuştu.

"ÇEVRE BAKANLIĞI'NIN MÜTALAASI İDDİALARIMIZI DOĞRULAR NİTELİKTE"

Avukat Atal, deniz suyunun ısındığı gerekçesiyle açtıkları davanın ardından, santrale izin veren makamların, deniz suyu ve nükleer santrallerin soğutma sistemi hakkında hiçbir çalışması olmadığının ortaya çıktığını da öne sürdü. Avukat Atal, "Biz davayı açtıktan sonra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının cahilce, hiçbir araştırma, inceleme, teknik değerlendirme yapmadığı ortaya çıktı. 22 Haziran 2023 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı dosyaya bir dilekçe sundu. 23 sayfalık cevap dilekçesinde soğutma suyu yeterliliğiyle ilgili hiçbir şey yoktu. Bütün bunların sonunda, soğutma suyu yeterliliğiyle ilgili ÇED raporunda hiçbir teknik inceleme yapmayan bakanlık iki gün önce dosyaya iki profesörden mütalaa sunmuş. Bunlar da tamamen temenniye dayalı ve bizim iddialarımızı doğrular nitelikte" ifadelerinde bulundu.

"ENERJİ BAKANI YALAN SÖYLEDİ"

Santralin mülkiyet durumuyla ilgili tartışmaları da gündeme getiren Atal, Rusya’nın sıcak denizlerde yaptığı ilk santralin Akkuyu NGS olduğuna dikkat çekti. Atal, şöyle devam etti:
“Bu santrali yapan kim? Dünya tarihinde bir ülke topraklarında başka bir ülkeye ait olan ilk nükleer santrali inşa eden Rusya devleti. Mülkiyeti, kontrolü, yönetimi her şeyi Rusya’ya ait ve Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki en önemli milli güvenlik tehdidi. Burada Akkuyu Nükleer Santralindeki Anastasia Zooteva isimli santralin müdürü de geçenler de bunu söyledi. 'Rusya’nın tarihinde ilk defa başka ülke topraklarında inşa ettiği santraldir' dedi. Enerji Bakanı yalan söyledi. Göz göre göre yalan söyledi. Dedi ki bu santral bizimdir. 'Hayır' dedi, Rusya 'bizimdir'. Peki bu Rusya kim? 1986’da dünya tarihindeki en büyük nükleer facianın sebebi olan Rus devlet şirketi Rosatom. Çernobil nükleer santralini patlatan Rusya’dır. Rus devlet şirketi Rosatom daha önce hiçbir sıcakta nükleer santral inşa etmemiş. Akkuyu Nükleer Santraliyle ilgili yedi dava açtık. Evvelallah sekizinci davayı da açacağız. Sekizinci davayı da reddetsinler dokuzuncu davayı da açacağız. Gücümüz yettiği sürece Türkiye’yi bu cahilce politikalardan, bu milli güvenlik tehditlerinden kurtarmak için mücadeleye devam edeceğiz.”

"AKKUYU, ÇERNOBİL VE FUKUŞİMA OLMAYA ADAY"

Mersin Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Sabahat Aslan ise şöyle dedi:
“Dünyada üç tane çok büyük nükleer facia meydana geldi. Bunların nedeni santrallerin soğutma ünitelerinin çalışmamasıydı. Akkuyu NGS’nin de soğutma sistemi çalışmayacak. Çalışsa bile büyük sorunlara neden olacaktır. Akkuyu NGS şimdiden Çernobil ve Fukuşima olmaya adaydır. Dolayısıyla bizim açtığımız dava bilimsel verilere dayanıyor. Bu santralin kapatılması hem ülkemiz lehine hem dünya lehine.”

"AKKUYU'NUN DEVREYE GİRMEMESİ İÇİN MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Tarsus Çevre Koruma Kültür ve Sanat Derneği (ÇEKSAM) Başkanı Avukat Semra Kabasakal ise “Mersin sevdalıları olarak Akkuyu NGS’nin devreye girmemesi ve çalışmaması için her tür mücadeleye devam edeceğiz" dedi.
Mersin 2’nci İdare Mahkemesi’nde açılan dava ile ilgili taraflar dosyaya ilişkin beyanlarını verdiler, belge ve delilerini sundular. Mahkemenin sunulan dayanak ve belgeleri incelemesinden sonra bir karar vereceği ifade edildi.