(ÖZEL)-Mersin’de skandal: Son operasyonda MIP parmağı

(ÖZEL)-Mersin’de skandal: Son operasyonda MIP parmağı
Son 2 yılda 2 ton 492 kilogram kokainin ele geçirildiği Mersin Limanı’ndaki 54 kilogram kokain ile ilgili gözler işletici şirket olan MIP’ye çevrildi. Operasyonun liman işletici şirket MIP’nin personel odasına yapıldığı ortaya çıktı. MIP’nin 8 personelinin gözaltında olduğu operasyon ile ilgili işlemler devam ediyor.

Ali Ekber ŞEN / MERSİN İZ HABER

Son 2 yılda dev kokain operasyonlarının adresi konumuna gelen Mersin Limanı’nda son yapılan operasyonun detayları ortaya çıkmaya başladı. Son 2 yılda yapılan 10 dev operasyonun sonuncusu olan 54 kilogram kokainin, liman işletmecisi MIP personel odasında bulunduğu ortaya çıktı. 8 personelin gözaltında olduğu operasyon ile ilgili işlemler devam ediyor.

GEMİDEN ÇANTA İLE TAŞINDI

Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın açıkladığı Mersin Limanı'nda 54 kilo kokainin ele geçirildiği operasyonun detayları da ortaya çıkmaya başladı. Edinilen bilgiye göre Ekvator’dan muz yükü ile Mersin’e gelen gemiden kokain taşınma işi 18 Kasım’da sabah 05.00 sıralarında gerçekleşti. Mersin Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü bünyesinde görev yapan personel, sabah saatlerine rastlayan görevi sırasında kamera takibi yaparken, iki kişinin birer çanta ile gemiden indiği fark etti.

KIRMIZI ALARM VERİLDİ


Bunun üzerine görevli Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat elemanı, telsiz aracılığı ile ‘Kırmızı alarm’ verdi. Verilen alarm kodu ile harekete geçen ekipler, iki çantanın taşındığı liman işleticisi şirket MIP’nin odasını gözlem altına aldı. Yapılan kısa değerlendirmenin ardından ekipler narkotik köpeği ile odaya girdi. Narkotik köpek kısa sürede odada bulunan masa altına gizlenmiş durumda siyah çantalara tepki verdi. Bunun üzerine çantalarda yapılan aramada piyasaya sürülmek üzere paketlenmiş durumda 54 kilogram kokain ele geçirdi.

ÇANTALAR DIŞARI MI ÇIKARTILACAKTI?

Düzenlenen operasyondan sonra iki çantayı gemiden odaya taşıdığı kamera kayıtlarıyla sabit bulunan 2 personelin de aralarında bulunduğu 8 MIP çalışanı gözaltına alındı. Kokain dolu çantaların masanın altıda bulunması, söz konusu maddenin dışarıya çıkarılması için bir hazırlık olduğu değerlendirildi. Son yıllarda dev kokain operasyonlarının adresi konumuna gelen Mersin Limanı’ndaki son operasyonu Ticaret Bakanı Ömer Bolat duyurmuştu. Mersin Limanı'nda son iki yılda yapılan 10 büyük operasyonda ise bugüne kadar toplam 2 ton 492 kilogram kokain ele geçirildi.

GÖZLER MIP’DE

Bu arada, 54 kilogram kokainin ele geçirildiği operasyon adresinin MIP personel odası olması gözleri şirkete çevirdi. Şirket konuya ilişkin sessizliğini korurken, operasyonda gözaltına alınanlarla ilgili işlemlerin devam ettiği öğrenildi. Son kokain operasyonunda liman işletici şirket personelinin parmağının çıkması Devlet ile yapılan işletme sözleşmesini nasıl etkileyeceği de merak ediliyor.

MIP HAKKINDA

Akfen Holding ve PSA International ortaklığında kurulan Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. (MIP) 11 Mayıs 2007 tarihinde T.C.D.D. Mersin Liman İşletmesini 36 yıl süreyle devraldı. 2017 yılında hissedarları arasına Avustralyalı Fon Şirketi IFM’in katıldığı Mersin Uluslararası Limanı (MIP), Ankara, Gaziantep, Kayseri, Kahramanmaraş, Konya gibi Türkiye’nin sanayileşmiş kentleri ile Suriye, Irak ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri gibi sınır komşusu olan ülkelere, demiryolu ve karayoluyla bağlı. Orta Doğu ve Karadeniz’le olan aktarma ve hinterlant bağlantılarıyla, Akdeniz Bölgesindeki ana konteyner limanlarından biridir. Geniş hinterlandı, kolay ulaşım imkânları ve yetişmiş insan kaynaklarıyla Türkiye’nin ihracat ve ithalat hacminin önemli bir kısmını karşılamaktadır. MIP, yıllık gerçekleşen toplam konteyner yük miktarıyla ve mevcut geri sahasıyla Türkiye’nin en büyük limanı olma özelliğinde bulunuyor.