MEÜ’de 2023-2024 akademik yıl açılışı yapıldı

MEÜ’de 2023-2024 akademik yıl açılışı yapıldı

MERSİN İZ HABER

Mersin Üniversitesi'nde (MEÜ), 2023-2024 akademik yılı açılış töreni yapıldı. MEÜ Akdeniz Kültür Merkezinde gerçekleştirilen törene, Vali Ali Hamza Pehlivan, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Sistem ve Harekat Destek Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker, Cumhuriyet Başsavcısı Tolgahan Öztoprak, MEÜ Rektörü Erol Yaşar, milletvekilleri, protokol üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Törende konuşan Vali Pehlivan, MEÜ'nün 1992 yılında kurulan bir üniversite olduğunu hatırlattı. Şu anda 17 fakültesi, 5 enstitüsü, 7 yüksekokulu, 11 meslek yüksekokulu ile 46 bin 187 öğrenciye hizmet veren bir eğitim kurumu olduğunu kaydeden Pehlivan, "Bin 764 akademik personelinin geleceğimizin teminatı gençlerimize büyük bir özveri içerisinde geleceğe hazırladığı üniversitemiz kurulduğu günden bugüne kadar 117 bin 977 gencimizi mezun etmiştir. Üniversitelerimiz bilgi, bilim, ilim yuvalarıdır. Pek çok kişi 'bilgi güçtür' der. Peki bu bilginin gücü nereden kaynaklanır veya nasıl tezahür eder veya etmelidir? İşte bu nokta çok önemlidir. Dünyanın büyük bir kesiminin bilgiyi insanlığın lehine değil, maalesef aleyhine kullanıldığını, kendi mutluluklarını birilerinin mutsuzlukları üzerine inşa ettiklerini görüyoruz. Bunu asla tasvip etmiyoruz. Çünkü bizim medeniyet anlayışımız sadece yanımızda, yakınımızda olana değil, bütün insanlığı ve bütün mazlumları koruyup kollamayı esas alır. Masum insanların canına kastedenleri lanetliyoruz, bu yaptıklarını asla kabul etmiyoruz. Devlet olarak da millet olarak da geçmişten bu yana taşıdığımız bu konudaki misyonumuzu, kardeşlikten, insan hakkını, yaşam hakkını savunmaktan yana tavrımızı bugün de ortaya koyuyoruz. Üniversitelerimiz nitelikli insan yetiştirmek için fırsat sunan bilgi ve bilim yuvalarımızdır. Cumhurbaşkanımızın 'Her İlde Üniversite Projesiyle' üniversitelerimiz artık çok yakınımızdadır. Bu yapıların kurulması yetmiyor, içini hep birlikte doldurmamız icap ediyor. Sağlanan imkanları en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekiyor. Bu sorumluluğu da üniversite çatısı altında bulunan kıymetli akademisyenlerimizin ve öğrencilerimizin en iyi şekilde taşıdıklarına inanıyoruz" dedi.
MEÜ Rektörü Prof. Dr. Erol Yaşar ise "Bu tarihten kısa bir süre sonra ülkemiz asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremleri yaşadı. Mersin Üniversitesi olarak bizler de yaşanan bu depremler sonrası yaraları sarmaya ve ülkemizin kayıplarını elimizden geldiğince telafi etmeye odaklandık. Rektörlüğümüzde ve Tıp Fakültesi Hastanemizde kriz masası oluşturduk. Deprem bölgesinden Üniversitemiz Tıp Fakültesine sevki gerçekleştirilen 5 bin yaralı depremzede vatandaşımıza en hızlı biçimde sağlık hizmetini sunmaya gayret ettik. Depremzede vatandaşlarımız için ayni yardımlar, kurtarma ekibi desteği, kan bağışı kampanyası, psikolojik destek birimleri oluşturma gibi hizmetleri ivedilikle hayata geçirdik. Bu vesileyle depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı bir kez daha rahmetle anıyor, geride kalanlara sabırlar diliyorum"  diye konuştu.

Mersin Üniversitesinin sağlık alanında da Mersin'e ve bölgeye önemli hizmetler sunduğunu belirten Yaşar, "Tıp Fakültesi Hastanemizde 2023 yılı içerisinde hizmet alan kişi sayısı 890 bini, yapılan ameliyat sayısı ise 33 bini aşmıştır. Ayrıca iki yıldır hizmette olan Onkoloji Hastanemiz ile tedavisi için şehir dışına gitmek zorunda kalan vatandaşlarımızın çektiği sıkıntılar büyük ölçüde sonlandırılmıştır. Burada tedavi gören vatandaşlarımızın refakatçilerinin de ücretsiz olarak konaklayabileceği 24 odalı misafirhane bağış yoluyla üniversitemize kazandırılmıştır. Tüm bunlarla birlikte yeni hizmete aldığımız 178 üniteli Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi ile şehrin önemli bir ihtiyacı daha giderilmiş olup, kısa sürede buradan hizmet alan kişi sayısı 40 binin üzerine çıkmıştır" ifadelerinde bulunhdu.
Öğrencilere de hitap eden Yaşar, şunları söyledi:

"2023-2024 eğitim-öğretim dönemine sizlerle birlikte başlayabilmek bizim için büyük bir motivasyon kaynağı olmuştur. Sevgili öğrencilerim, derslerinizdeki başarılarınız önemli olmakla birlikte, kişisel gelişiminiz için bu başarının yanına başka kazanımları da eklemeniz gerekmektedir. Bu bağlamda üniversitemizde seksene yakın öğrenci topluluğu bulunmaktadır. Bunların içinden size hitap edenlere katılmanızı tavsiye ederim. Ayrıca Erasmus, Farabi ve Mevlana Değişim Programları ile Avrupa Gönüllü Hizmeti değişim programları farklı eğitim ve kültür deneyimleri elde etmeniz açısından sizlere fırsatlar sunmaktadır. Unutmayın ki, verimli bir öğrencilik dönemi, geleceğe ilişkin hayallerinizi gerçekleştirmek için en önemli yatırımdır."
Konuşmaların ardından tören, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Sistem ve Harekat Destek Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker tarafından açılış dersinin verilmesiyle sona erdi.