‘Hadi gel köyümüze destek verelim’

‘Hadi gel köyümüze destek verelim’

MERSİN İZ HABER

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde 2020 yılında hayata geçirdiği ‘Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim Projesi’ ile yetiştiricilere ulaşmaya ve kazanç kapısı oluşturmaya devam ediyor. Birkaç yıl önce çeşitli nedenlerle hayvancılığı bırakmak zorunda kalan Akdeniz ilçesine bağlı Camili Mahallesi’nde yaşayan 25 yaşındaki Esin Çapan Mersin
Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle yeniden hayvancılığa döndü.
Mersin Büyükşehir Belediyesinin tarımsal destek projelerini muhtar aracılığıyla öğrenerek başvuru yapan ve 2023 yılı küçükbaş hayvan desteği projesinden faydalanan Çapan, şimdilerde vaktinin büyük çoğunluğunu hayvanlarla iç içe geçiriyor.
“2020 yılında başladığımız projemizin 4. yılındayız”
2020 yılında başladıkları projede 4. yıla girdiklerini ve bu süre boyunca 240 küçükbaş yetiştiriciye ulaşarak toplam 6 bin küçükbaş hayvan verdiklerini belirten Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Selçuk Şahutoğlu, “Bu yetiştiricilerimize aynı zamanda toplam 960 ton da yem desteği sağladık. Uygulama sayesinde 3 yıl boyunca 180 üreticiye vermiş olduğumuz 4 bin 500 hayvandan, 5 bin 496 yavru elde ettik. O yavrularla birlikte, 4. senenin sonunda ilk yavrusunu aldığımız Çapan ailesinin yanındayız. Daha önce bu projeye katkı sağlayan 180 üreticimizle de bu başarıyı elde etmiştik” dedi.
2020 ve 2021 yılında verilen hayvanlardan 2022’de geri dönüşler almaya başladıklarını ifade eden Şahutoğlu, “İlk yıl doğum yapan 541 adet hayvanımızı alıp, 2022 yetiştiricilerine vermiştik. 2023 yılına geldiğimizde de doğan yavrulardan 1200 adedini alıp, 2023 yetiştiricilerimize verdik. Böylelikle proje hem sürdürülebilir hale geldi, hem de kendi içinde bir döngü sağlayarak Mersin ekonomisine kazanç sağlamış oldu” diye konuştu. Mersin’de küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde birinci sırada ise keçi popülasyonunun yer aldığını aktaran Şahutoğlu, “Bizler 24 dişi ve 1 erkek olmak üzere her bir üreticimize 25 adet küçükbaş hayvan, bunun yanı sıra 4 ton yem ve bir yıllık aşı hizmeti vererek, üreticilerimizin ayağa kalkmasını sağladık. Verilen desteği tam anlamıyla bir bütün haline getirdik. Üreticilere bir yıllık yem ve aşı desteği, bu işi yaparken onların kolaylıkla devam ettirebilmesini ve sürdürülebilir olmasını sağlıyor. Sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumlarıyla işbirliği yaptığımız bu projede, üreticilerimize tam destek sağlamış oluyoruz” ifadelerini kullandı.
Mersin Büyükşehir Belediyesinin ‘Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim’ projesi bünyesinde üreticilere sağladığı destekten faydalanan Esin Çapan ise şöyle konuştu:
“Muhtarımız sosyal medyadan projeyle ilgili paylaşım yapmıştı. Biz de projeye başvuru yaptık ve bana çıktı. Küçüklüğümden beri hayvanlarımız vardı. Bize çıktığını görünce çok mutlu olduk. Hayvanlarla uğraşmayı seviyoruz. Zor yanları da var, kolay yanları da. Hayvanları sevdiğim için bana güzel geliyor. Bakımı, yemi ise bu işin zorlukları."