Morca Düdeninde mahsur kalan ABD’linin tahliyesi başladı

Morca Düdeninde mahsur kalan ABD’linin tahliyesi başladı

MERSİN İZ HABER

Mersin'in Anamur ilçesi sınırlarında Taşeli Platosu'nda yer alan 1276 metre derinliğe erişmiş Türkiye'nin en derin 3. mağarasında rahatsızlanarak mahsur kalan ABD'li bilim insanı Mark Dickey'in tahliyesi başladı.
Morca Düdeninde yerin 1040 metre altında tahliye işlemi gerçekleştirilecek olan Mark Dickey'in sağlık durumu ve tahliyesine ilişkin bilgiler, Avrupa Mağara Kurtarma Derneği yetkilileri tarafından yeniden paylaşıldı.

Merkezi Zagrep'de bulunan Avrupa Mağara Kurtarma Derneği (ECRA) yetkilileri, paylaşımlarında şunları kaydetti:
"Hastaya doktorlar tarafından nakil işleminin daha sağlıklı olabilmesi için mağaraya gönderilen tıbbi cihaz kan testleri yapıldı. Yapılan bu testlerden sonra doktorlar hastanın taşınabilir olduğuna karar vererek tahliyeye başlandı. Hastanın bulunduğu sedye -700 m'deki çadıra doğru yola çıktı. Orada dinlenme yapılması planlanıyor. -700 metreden bir sonraki kampa ulaşım yolunun hazırlanması ise sürüyor. Nakil başladıktan sonra Mark Dickey'in -700 metreden bir sonraki kampa götürülmesi planlanıyor."

DİCKEY'İ 7 AYRI EKİP ÇIKARACAK

Mağara, farklı mağara kurtarma ekiplerinin sorumlu olduğu 7 bölüme ayrıldı. Birinci bölümde 180 metreye kadar Türk mağara kurtarma ekibi, 180 metreden 360 metreye kadar Macar mağara kurtarma ekibi, 360 metreden 500 metreye kadar Polonya mağara kurtarma ekibi, 500 metreden 680 metreye kadar ve buradan da 715 metreye kadar İtalyan mağara kurtarma ekipleri, 715 metreden 900 metreye kadar Hırvat mağara kurtarma ekibi, 1040 metreye kadar da Bulgar mağara kurtarma ekibi görev alıyor.

YAKLAŞIK 200 KİŞİ GÖREV YAPIYOR

Mark Dickey'in tahliyesi için aralarında Türk ekiplerinde bulunduğu yaklaşık 200 kişinin görev aldığı mağarada iletişim hattı iyileştirilmiş, ayrıca mağaranın tabanına Cave-Link adı verilen ek kablosuz iletişim sistemi kurulması işlemi de yapılmıştı. Bulunduğu yerden çıkarılması 3-4 günü bulabileceği ifade edilen Dickey için Morca Düdeni girişinde sağlık görevlileri ve bir helikopter bekletiliyor.