Aydıncık’ta ’Balık çiftliği istemiyoruz’ eylemi

Aydıncık’ta ’Balık çiftliği istemiyoruz’ eylemi

MERSİN İZ HABER

Mersin’in Aydıncık ilçesine balık çiftliklerinin kurulma girişimi başlatılması yöre halkı ve çevrecilerin tepkisine neden oldu. Balıkesir’in Edremit ilçesinden turizme zarar verdiği gerekçesiyle çıkarılan balık çiftliklerinin Mersin’in Aydıncık ilçesine kurulması çalışmalarına karşı çıkan çevreciler, ÇED halk toplantısı öncesinde eylem yaptı. Çevreciler, “Çiftlik zehri değil deniz kokusu istiyoruz” dövizi açarak proje yerinin Mersin olmadığını dile getirdi.
Özel bir şirket Balıkesir’in Edremit Körfezindeki balık çiftliklerini Aydıncık’a taşıma girişimi başlattı. Bunun üzerine Aydıncık Müftülük Toplantı Salonu’nda balık çiftlikleri ile ilgili halkın katılımı toplantısı yapıldı. Mersin’deki sivil toplum kuruluşları ve bölge halkı ellerinde pankartlarda toplantının yapılacağı alanda bir araya gelerek balık çiftliği istemediklerini vurguladı. Yaşanan süreçle ilgili bilgi veren Aydıncık Kent Girişimi Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (AGİKDER) Başkanı Mustafa Şimşek, “ÇED raporunu hem bilimsellikten uzak hem mevzuata aykırı hem de teknik olarak sıkıntılı bir rapor, bunun çöp bir rapor olduğunu dolayısıyla böyle bir raporun bilgilendirme niteliği taşımadığını kendi aramızda konuştuk. ‘İçeriye girmeyeceğiz sizi dinlemeyeceğiz’ dedik. Ama daha sonra tanımadığımız birkaç kişi içeriye girince biz içeriye girdik” dedi.

“TUTANAĞI GÖSTERMEDİLER”

Firmanın 3-4 otobüs dolusu kişiyi toplantıya katacağı bilgisini aldıklarını belirten Şimşek, “Dolayısıyla biz de sosyal medyadan ‘yanımızda olun’ çağrısı yaptık. Oradaki kararlılığımızı görünce firmadan kimse gelmedi. Daha sonra içeriye girdiğimizde tutanağın tutulduğunu öğrendik. İçeridekilere ‘balık çiftliğini isteyen bir kişi var mı’ diye sorduk. Herkes ‘hayır’ dedi, bir kişi bile ‘evet’ demedi. İçeride protestomuzu sürdürdük. Çevre Bakanlığı’nın görevlisinin ne tutanak tuttuğunu görmek istedik. Göstermediler. Bizler de halkın istemediğini söyleyerek eğer ‘halk istiyor, gösterildi, anlatıldı’ şeklinde usulsüz bir şey olursa bununla ilgili suç duyurusu yapacağımızı kendilerine söyledik” ifadelerini kullandı. Kendilerine tutanağın ısrarla gösterilmediğini vurgulayan Şimşek, balık çiftliklerini istemeyen kişilerden imza topladıklarını ve bu sürecin takipçisi olacaklarının altını çizdi.

AYDINCIK İÇİN YÜREKLER BİRLEŞTİ

Muğla ve Balıkesir’den Mersin’e getirilmek istenen toplam 12 adet balık çiftliği projesinin durdurulmasını isteyen AKP’li, İYİ Partili, MHP’li ve CHP’li isimler ‘Aydıncık’ta Balık Çiftliklerine Hayır Bildirgesi’ne imzalarını attı. Aydıncık’taki STK’lar, Kent Konseyi, Aydıncık Belediye Başkanı Ferat Aktan, Aydıncık’ta teşkilatı bulunan 4 siyasi parti İlçe Başkanları, odalar ve ilçe merkezi mahalle muhtarlarının tamamı ve bölge halkı tek yürek olarak balık çiftliklerine hayır dedi. Bildirgede balık çiftliklerinin bölgede yaratacağı tahribata dikkat çekilerek denizlerin kirletileceği ve turizmin zarar göreceği üzerinde duruldu. Farklı siyasi görüşteki isimler “Yetkililerden talebimiz ilçe turizmine zarar verecek, denizimizi kirletecek, plajlarımızı kullanılmayacak hale getirecek, ekosistemimizi ve sağlığımızı bozacak 12 adet balık çiftliği projesinin Aydıncık halkının haklı talebini yerine getirerek iptalini istiyoruz” ifadeleri yer aldı.