Köylünün mermer ocağı isyanı

Köylünün mermer ocağı isyanı
Mersin’in Bozyazı ilçesinde kurulmak istenen mermer ocağı ile ilgili mahkemece yerinde yapılan bilirkişi incelemesinde, gerginlik yaşandı. Bölgede toplanan köylüler, yörede tarımı ve insan yaşamını olumsuz etkileyecek mermer ocağı projesinden vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

MERSİN İZ HABER

Mersin’in Bozyazı ilçesinde 6 mahallenin ortasına yapılmak istenen mermer ocağı projesinin durdurulmasına yönelik hukuk mücadelesi veren köylüler, yerinde yapılan bilir kişi incelemesi sırasında tepkilerini dile getirdi. 6 köyden 93 köylünün açtığı dava devam ederken, mahkemece yerinde yapılan keşif sırasında gerginlik yaşandı. Jandarma ekiplerinin çevrede geniş önlem aldığı eyleme katılan köylüler, tarımı ve insan yaşamını olumsuz etkileyecek projeden vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

DAVA AÇMIŞLARDI

Bozyazı Karaisalı Köyü’nde Naturelmar Madencilik firması tarafından açılmak istenen mermer ocağına karşı Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED), Anamur-Bozyazı Ziraat Odası ve mermer ocağının etki sahasında kalan köylerde yaşayan 93 yurttaş tarafından Mersin İdare Mahkemesi’nde dava açılmıştı. Mahkemenin tayin ettiği bilirkişiler bölgede keşif yaptı. Köylüler ellerinde ‘Üretim özgürlüktür, bağımsızlıktır’ ‘Çiftçi üretmezse aç kalırız’, ‘Bu milletin sabrını denemeyin’, 'Biz devletleyiz devlet bizimle olsun' pankartlarıyla bilirkişileri karşıladı.

Bir konuşma yapan Bozyazı Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, Biz her daim devletimizin yanındayız, mermer ocağına karşı değiliz. Ancak burada tarım ve yaşam alanı olduğu için bu bölgeye karşıyız. Sulama kuyularına ve seralara, tarıma vereceği zarar nedeniyle tedirginiz. Mermer ocağı açılırsa üreticileri, halkımızın sağlığını olumsuz etkileyecek. Mahkemenin en doğru kararı vereceğinden kuşkumuz yok. Bu projeden vazgeçin” dedi.
Köylüler, jandarmanın uyarıları sonucu dağılırken, bilirkişiler yaptıkları incelemenin ardından bölgeden ayrıldı.

  Köylünün mermer ocağı isyanı