Akkuyu’ya yakıt transferine karşı eyleme jandarma engeli

Akkuyu’ya yakıt transferine karşı eyleme jandarma engeli
Mersin’in Gülnar ilçesi Büyükeceli’de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne nükleer yakıt transferi ile ilgili yapılacak törene karşı çıkan çevreciler, jandarma engeline takıldı. Mersin’den bölgeye gidene kadar defalarca araçları durdurulup kimlik kontrolü yapan çevreciler, Akkuyu kapısına gitmek isteyince jandarma müdahale etti. Çıkan arbede sırasında gözaltına alınan 3 kişi bir süre sonra serbest bırakıldı. Çevrecilerin tesise yakın yoldaki eylemi jandarma barikatının arkasında devam ediyor.

MERSİN İZ HABER

Mersin’in Gülnar ilçesi Büyükeceli’de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne nükleer yakıt transferi ile ilgili yapılacak törene karşı çıkan çevreciler, jandarma ekiplerinin sert müdahalesiyle karşılaştı. Mersin’den bölgeye gidene kadar defalarca araçları durdurulan çevreciler, Akkuyu’ya giden yolda jandarmanın kurduğu barikata takıldı. Bazı çevreciler yere yatarak jandarmanın sert müdahalesini protesto etti. Yapılan eylemde gözaltına alınan 3 çevreci bir süre sonra serbest bırakıldı.

JANDARMA BARİKATINA TAKILDILAR

Yaratacağı doğa tahribatı nedeniyle ekolojistlerin ve uzmanların karşı çıkmasına rağmen yapımı ısrarla sürdürülen Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne (NGS) bugün nükleer yakıt transferi yapılacak. İnşasına başlanmasının ardından iş cinayetleri, iş kazaları ve çalışan binlerce işçinin kötü çalışma koşulları ile sık sık gündeme gelen Akkuyu Nükleer Enerji Santrali’ne bugün nükleer yakıt alınarak, ‘Nükleer tesis statüsü’ işlemine dahil edilecek. Nükleer karşıtlarının ve doğa savunucularının karşı çıkmasına rağmen yapımı devam eden tesis, böylece teknik anlamda açılmış olacak. Açılışa AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, rahatsızlığı nedeniyle katılamayacak. Rusya Atom Enerjisi Kurumu'nun üstlendiği tesisin açılışına Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Recep Tayyip Erdoğan video konferans yöntemiyle katılacak.

NÜKLEER KARŞITLARI AKKUYU’YA DOĞRU YOLA ÇIKTI

Yakıt transferi öncesi Türkiye’nin farklı noktalarından harekete geçen nükleer karşıtları, Akkuyu’ya doğru yola çıktı. Çevreciler, yolculukları sırasında jandarma ekipleri tarafından ‘kimlik kontrolü’ bahanesiyle defalarca durduruldu. GBT sorgulamasına tabii tutulan çevreciler saatler sonra bölgeye ulaşabildi.

3 KİŞİ SERBEST BIKARILDI

Sabah 08.00’de yola çıkan nükleer karşıtları ancak 13.00’te tesisin yapıldığı Büyükeceli’ye ulaştı. Mersin-Antalya karayolundan Akkuyu yolu sapağına giren çevrecilerin önü jandarma kuvvetlerince kesildi. Çevrecilerin Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne kadar yürümelerine izin verilmedi. Çevrecilerin jandarma komutanı ile bir süre devam eden görüşmesinden sonuç çıkmayınca müdahale geldi. Jandarma ekibi verilen emirle çevrecilere sert müdahalede bulunurken, bu sırada arbede yaşandı. Yaşanan arbede sırasında bazı çevreciler yere yatarak müdahaleyi protesto etti. Jandarmanın sert müdahalesi sırasında TİP Uluslararası İlişkilerden Sorumlu MYK Üyesi ve Mersin 1'nci  sıra Milletvekili Adayı Doç.Dr.Hakan Güneş ile birlikte gözaltına alınan 3 kişi serbest bırakıldı. Nükleer karşıtlarının tesise giden yolda bekleyişi, jandarma barikatının arkasında devam ediyor.

İŞÇİ EYLEMLERİYLE GÜNDEME GELMİŞTİ

Halk sağlığı hiçe sayılarak yapımı sürdürüldüğü öne sürülen tesis, daha önce işçi sağlığı ve güvenliği için gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle yaşanan iş cinayetlerine ve çalışma koşullarının ağırlığına yönelik gelişen işçi eylemlilikleriyle sık sık gündeme gelmişti.

AKKUYU NÜKLEER GÜÇ SANTRALİ PROJESİ HAKKINDA:

-Akkuyu NGS ile Türkiye’nin elektrik arzının yüzde 10’u karşılanacak

-CO2 salımı yıllık 35 milyon ton azalacak.
-Projeye 6,5 milyar $ yerli katkı sağlanacak.

-Yıllık 7 milyar m3 doğalgaz ithalatı önlenecek.
-317 öğrenci eğitim için Rusya’ya gönderildi.
-Rusya’dan dönen 291 yüksek nükleer mühendis Akkuyu’da iş başı yaptı. 26’sı eğitimine devam ediyor.
-MEB YLSY bursu ile yaklaşık 500 öğrenci yurtdışında eğitim görmek üzere seçildi.
-4 ünitenin tamamında Nükleer Düzenleme Kurumundan (NDK) alınan inşaat lisansı ile çalışmalar devam ediyor.

-Dünyada sadece 5 adet bulunan dünyanın en büyük vinçlerinden iki tanesi (Liebherr LR 13000) Akkuyu NGS’de görev yapıyor.
-Dünyanın en büyük nükleer güç santrali şantiyesi ülkede bulunuyor.
-Şantiye sahasında en yoğun dönemde yaklaşık 30 bin kişi çalışıyor. Çalışanların yüzde 80’i Türk.
-Akkuyu NGS projesinde başta nükleer enerji, inşaat, elektrik elektronik olmak üzere 600’ü aşkın Türk mühendis görev yapıyor.
-Akkuyu projesi NDK, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve diğer ilgili kurumlar ile uluslararası bağımsız denetim kuruluşlarınca sürekli denetlenmektedir.

  Akkuyu’ya yakıt transferine karşı eyleme jandarma engeli