Yüzen ’Dev ahır’ Mersin’e geldi

Yüzen  ’Dev ahır’ Mersin’e geldi

MERSİN İZ HABER

Panama bayraklı, 30435 grostonluk, 195 metre uzunluğundaki gemi ile 22 bin canlı hayvan Türkiye’ye giriş yaptı. Türkiye yolculuğuna 11 Mart günü Portekiz’den başlayan, 22 bin büyükbaş hayvan taşıyan yüzen bir ahır konumundaki Mawashi Express adlı dev gemi, hayvanların yaydığı kirletici ağır kokuları da beraberinde taşıyarak bölge halkının endişeli bakışları arasında Ceyport Taşucu Limanı’na giriş yaptı.

ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ ETKİ ALANINDA 22 BİN CANLI HAYVAN GÜNLERCE BEKLETİLECEK

Hayvanların ülkeye giriş yaptığı Ceyport Taşucu Limanı, uluslararası sözleşmeler ile tescilli Göksu Deltası Özel Çevre Koruma Bölgesi etki alanı içerisinde yer alıyor. 22 bin büyükbaş canlı hayvanın deniz yoluyla ülkeye girişi sonrası geminin boşaltılarak ülke içerisine karayoluyla devam edecek taşıma aşaması süresince hayvanlar liman alanında günlerce bekletilecek.

LİMANDAN BÖLGEYE YAYILAN KOKUNUN ETKİSİ GÜNLERCE SÜRECEK

22 bin canlı hayvanın liman alanında günlerce bekletilmesi, henüz liman alanına giriş yaparken bölgeye yayılmaya başlayan kirletici ağır kokunun, liman alanından tüm bölgeye günlerce yayılarak daha fazla ağır kirletici etki oluşturması anlamına geleceği ifade ediliyor.

BÖLGE HALKI ENDİŞELİ

Bölgedeki yerleşim alanları, tarım alanları, Özel Çevre Koruma Alanları ortasında faaliyet sürdüren liman alanından yayılacak kirliliğin oluşturacağı etkiler halkı endişelendiriyor. 22 bin canlı hayvanın yaydığı kirletici ağır koku ile birlikte, her bir hayvandan bölge ekosistemine uygun olamayan sinek, böcek hatta gözle görülmeyen canlı türlerinin de sayıca fazla yayılımının oluşturacağı etkilerin var edeceği olumsuz sonuçlar, yerleşim alanları ve tarım alanları ile birlikte en çok da uluslararası sözleşmelerle korunan Göksu Deltası ve delta içerisindeki Kuş Cenneti üzerinde oluşturacağı olumsuz baskı sürdürülebilir canlı yaşamı yönünden endişeye yol açtı.

YANLIŞ POLİTİK KARARLAR ÜLKEYİ BU HALE GETİRDİ

Yanlış tarım ve hayvancılık politikaları nedeniyle kendi kendine yetebilen bir ülke olmaktan uzaklaşan Türkiye, her geçen gün artan et fiyatlarının önüne geçebilmek için yurt dışından canlı hayvan getirmeye devam ediyor. Bakanlık, sürdürülebilir tarım ve hayvancılık politikaları yapmak yerine, kendi ülkesinin tarımını, hayvancılığını, çiftçisini desteklemek yerine, günü kurtarma amacıyla konuya yaklaşarak yurt dışından canlı hayvan getirmeye devam ediyor.