MERSİN İZ HABER
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminin büyük yıkıma yol açtığı 10 ayrı ilden Mersin’e yaşanan göç dalgası nüfus patlamasına yol açtı. Geride kalan 3 haftalık süre içinde Mersin’e göç edenlerin sayısı yaklaşık 400 bini bulması gelecekte bu bağlı sorunların büyüyeceği sinyali verdi. Mersin’in bu açıdan afet bölgesi ilan edilerek özel statüye kavuşturulması istemi belediyeler, STK ile dernek ve ekonomik çevrelerince sık sık dile getiriliyor. Yaşanan deprem göçüyle birlikte emlak piyasasında yoğun hareketlilik yaşanmasına yol açtı. Sosyal medyada günün konusu olan el yakan kira artışlarının durdurulmasına yönelik çözüm yolları aranıyor.
KONUT STOKU TIKA BASA DOLDU
Yaşanan deprem göçü kentte altyapı ve sağlık hizmetlerini de tehdit ederken, 1 milyon 600 bin nüfus, 2 milyona dayandı. En fazla göç alan kentlerin başında gelen kentte trafikte yoğunlaşma her kesimde hissedilir düzeye geldi. Kentteki tüm konut stokunun da dolduğu ifade edilen kentteki yayla ve yazlık evler de doldu. 1+1 dairelerin bile kiralarının aylık 10 bine TL’ye çıktığı Mersin’de, artan nüfus nedeniyle başta sağlık olmak üzere çeşitli sorunların oluşmasından endişe duyuluyor.
KİRALAR EL YAKIYOR
Yurtdışı ve Türkiye’nin birçok kesiminden göç alan bir cazibe merkezi konumunda olan Mersin’de, yaşanan göç dalgasıyla birlikte emlak piyasasında bu güne kadar görülmemiş bir hareketlilik yaşanmasına yol açtı. Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Mehmet Sinan Canpolat, depremin yaşandığı şehirlerdeki insanların kentte çok sayıda akrabaları olduğunu, bu nedenle çok sayıda kişinin Mersin’i tercih ettiğini, resmi olarak 400 bin kişinin göç ettiği değerlendirilen nüfusunun aslında 1 milyona dayandığını söyledi.
“4-5 BİN TL OLAN KİRALAR 10 BİN LİRAYA DAYANDI”
Canpolat, durumun yüzde 10 ila 15 arasında artan su tüketiminden ölçüldüğünü, kentte 33 plaka dışında çok sayıda yabancı plakalı araç nedeniyle de kent trafiğinde büyük yoğunluk yaşandığının da altını çizdi. Yaşanan göç dalgası nedeniyle emlak piyasasında yoğun hareketlilik yaşanmasına neden olduğu dile getiren Başkan Canpolat, düne kadar 3 bin TL olan 1+1’lerin kiraları 7-8 bin TL’lere, 4-5 bin lira olan 2+1’ler 10 bin liralara, 15 bin olan 3+1’ler 25 bin ila 30 bin bandına dayandığını anlattı.
“ARTIŞLAR 13 İLÇENİN TAMAMINDA YAŞANIYOR”
Bu durumun kabul edilemez olduğunu anlatan Canpolat şunları söyledi: “Depremzedeler ne yazık ki bu tür fırsatçı ev sahiplerinin artışlarıyla karşılaştı. Artışlar 4 merkez ilçe dahil 13 ilçenin tamamında yaşanıyor. Özellikle sayfiye bölgesi olan Mezitli, Kargıpınarı, Erdemli, Silifke, Tarsus, Anamur’a kadar uzanan alanda daha ciddi artışlar gözlendi. Zaten buralarda Ruslardan dolayı mülk sahipleri yazlıklarını kiraya vermeye başlamışlardı. Şimdi depremzede vatandaşlarımız da gelince ciddi bir fahiş fiyat artışı yaşanmaya başladı. Ev bulamayan vatandaşlara, spor salonlarında, otellerde, pansiyonlarda ve fuar alanlarında barınma imkanı sunuluyor. Kiralar yüksek olunca depremzedelerin eve geçmeleri son derece güç görünüyor.
“MERSİN DE AFET BÖLGESİNDEN ETKİLENEN İL STATÜSÜNE DAHİL EDİLSİN”
Başkan Canpolat, bu nedenle nasıl ki Elazığ afet bölgesine dahil edildiyse, Mersin’in de afet bölgesinden etkilenen il statüsüne dahil edilmesini talep ettiklerini de kaydetti. Canpolat, diğer türlü şehrin de göç nedeniyle Mersin’de ayrı bir deprem yaşanacağı uyarısında bulundu.
YÜKSEK KİRAYA CEZALAR KESİLİYOR
Bu arada yüksek kira artışa yapanlara yönelik olarak Maliye Bakanlığı, Valilik ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı, ilçe başkanlarıyla birlikte hareket ederek fahiş kira talebinde bulunan ev sahiplerine karşı mücadele başladı. Konuya ilişkin denetimlerin sıklaştığı ifade edilen kentte evini yüksek fiyat uygulayarak kiraya veren veya buna aracılık eden emlakçılara da para cezası işlemi yapılıyor.
VERGİ DAİRESİ DE DENETİMLERİNİ SIKLAŞTIRDI
Öte yandan yüksek kira artışları Mersin Vergi Dairesi Başkanlığı’nı da harekete geçirdi. Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Sinan Canpolat, Mersin Vergi Dairesi Başkanı Seyfettin Baysal ile görüşerek durum değerlendirmesinde bulundu. Vergi Dairesi Başkanı Baysal, fahiş kira artışları konusunda duyarlı davranış sergileyen Oda Başkanı Canpolat’a teşekkür etti. Başkan Baysal, konula ilişkin etkin ve sürekli denetimler yapıldığını kiralık daire fiyatları normal haline dönene kadar da bunun devam edeceğini dile getirdi.
SOSYAL MEDYADA GÜNÜN KONUSU OLDU
Mersin’de ki yüksek kira artışları sosyal medyada da günün konusu olmaya devam ediyor. Konuya duyarlı olan çok sayıda vatandaş yüksek kira artışlarına ilişkin ilan çıktılarını paylaşarak, bu durumu vicdansızlık olarak nitelendirdi. Bu durumun büyük fırsatçılık olduğunu belirten duyarlı vatandaşlar, devletin ilgili birimlerinin bu tür kişilerle etkin mücadele ederek fahiş kira artışlarının önüne geçmesini istedi.