MERSİN İZ HABER
CHP Mersin Büyükşehir Belediye meclisinde AKP ve MHP’nin oylarıyla yapılaşmaya açılan 13’ncü yeryüzü cenneti olarak bilinen Tisan yarımadasının yapılaşmasına karşı tepkiler devam ediyor. Daha önce Mersin CHP Milletvekili Alpay Antmen’in bir soru önergesiyle meclise taşıdığı yapılaşma ile ilgili bu kez de Ali Mahir Başarır yeni bir soru önergesi sundu. CHP’li Cengiz Gökçel de, konuya ilişkin mecliste bir konuşma yaptı.
CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Silifke ilçesi Yeşilovacık Mahallesi'ne Bağlı Tisan’da yapılaşmaya açılan alanda Çevre ve Kıyı Koruma Kanunlarına aykırı hareket edilmesini Meclis gündemine taşıdı. Doğal güzelliğiyle ön plana çıkan yarımadanın MHP’li Silifke Belediyesi’nin önerisi ile Büyükşehir meclisindeki Cumhur İttifakı üyelerinin oylarıyla yapılaşmaya açıldığını hatırlatan CHP’li Başarır, “Çevre ve Kıyı kanunlarına açıkça aykırı işlemler yapılıyor. Deniz kenarlarındaki bazı alanlara kaçak dolgu yapılıp üzerine prefabrik yapılar inşa ediliyor. Çıkan hafriyat malzemeleri kanunsuz bir şekilde dere içlerine dökülüyor. Yapılan uyarılar da ne yazık ki dikkate alınmıyor. Yasalara aykırı bir şekilde Tisan’da doğa ve çevre katlediliyor” dedi.
İŞTE O SORULAR:
CHP’li Başarır’ın, Çevre Şhircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlamasını istediği sorular şunlar:
1-İlgili firma, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan gerekli izinleri, belge ve evrakları almış mıdır? Almışsa hangi gerekçelerle ve hangi mevzuat hükümlerine göre almıştır?
2-Narlıkuyu, Canbazlı, Uzuncaburç, Sökün, Kurtuluş ve birçok mahallelerimizde sit alanlarından dolayı vatandaşlarımız bir çivi bile çakamazken, tapulu arazisini ekip biçemezken, nakliye esnafımız bir kamyon hafriyatı izinsiz dökemezken, bu firma hangi ayrıcalıklarla bu yetkiyi alabilmiştir?
3-Anayasa madde 43 gereği devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan kıyılar üzerinde öncelikle kamu yararının gözetilmesine rağmen prefabrik binaların kurulmasının gerekçesi nedir? Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik’in 13.maddesine açıkça aykırı bir olan bu uygulamaya yönelik herhangi bir işlem yapılacak mıdır?
4-Kıyı Kanunu madde 6 gereği kıyılara moloz, toprak, cüruf, çöp gibi kirletici etkisi olan atık ve artıkların dökülemeyeceği düzenlenmesine rağmen ilgili firmanın aykırı davranışlarına herhangi bir yasal işlem uygulanmış mıdır?
5-Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği gereği hafriyatların, yıkıntı atıklarının izinli döküm sahasına dökülmesi gerekirken dere kenarlarına, orman içlerine dökülmesiyle çevre katliamına izin mi verilecektir? Araçların üzerinde herhangi ‘İnşaat/Yıkıntı Atığı Taşıma Aracı’ ibarelerinin bulunmaması vs. gibi işlemler için herhangi bir cezai işlem uygulanacak mıdır?
6-İnşaat alanında konkasör makinasının kullanılması için ve beton santralinin faaliyeti için herhangi bir izin alınmış mıdır?
GÖKÇEL MECLİSTE KONUŞTU
Bu arada CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel’de mecliste konuya ilişkin bir konuşma yaparak şunları söyledi:
"Mersin'de bulunan dünyanın en güzel 13'üncü koyu Tisan’ın katlediliyor. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Vahap Seçer'in Büyükşehir Belediye Meclisinde, bizim basın aracılığıyla dile getirmemize rağmen Tisan'ı katledecek imar planı AKP ve MHP'li üyeler tarafından kabul edildi. AKP, MHP ve yandaşları cennet Tisan Koyu'na 1000 adet villa yapmak için iş makinelerini Tisan Koyu'na soktular. ÇED raporu alınmadan beton santrali kurdular. Kaçak şekilde doğaya hafriyat döküyorlar, denizi dolduruyorlar, kaçak prefabrik yapı yapıyorlar. Mersin Büyükşehir Belediyemiz cezalar kesip kamu kurumlarına bildirmesine rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevini yerine getirmiyor ve Tisan Koyu'nun katledilmesini seyrediyor diyorum, bu kararı alanları da şiddetle kınıyorum.”