MERSİN İZ HABER
Mersin’de geçtiğimiz yıl haziran ayında Ekvator’dan limana gelen muz gemisine yapılan operasyon sonucunda ele geçirilen 1 ton 300 kg kokain ile ilgi dava karara bağlandı. Haklarında 45 yıldan 67 yıl arasında ağır hapis cezası istenen şirket sahibi N.Ş’ye 30 yıl, oğlu B.Ş’ye ise 27 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
Mersin Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü NARKOKİM ekiplerinin, Emniyet Müdürlüğü desteğiyle geçtiğimiz yıl 16 Haziran'da düzenlediği operasyonda, Liberya bandıralı gemideki muz yüklü 2 konteynerde 1 ton 300 kilogram kokain ele geçirilmesiyle ilgili davada karar çıktı. Mahkeme haklarında 67 yıl 6’şar ay ağır hapis cezası istenen 6 sanıktan tahliye kararı verilen 4 sanık için beraat kararı verdi. Muz ithal eden ve Mersin Serbest Bölgesi’nde faaliyet gösteren şirketin sahibi N.Ş’ye 30 yıl hapis ve 375 bin lira adli para cezası, oğlu B.Ş’ye ise 27 yıl 6 ay hapis ve 200 bin lira adli para cezası verildi.
"UYUŞTURUCUDAN HABERDAR OLMAMALARI MÜMÜKÜN DEĞİL"
Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında muz ithalatını yapan şirketin sahibi N.Ş, oğulları H.İ.Ş, B.Ş ile firma temsilcisi M.S. ile çalışanlar R.S. ve E.Ş. hakkında "uyuşturucu ithal etme" suçundan 45'er yıldan 67 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istenen iddianame hazırlanmıştı. Hazırlanan iddianame Ekvador'dan yüklenerek Türkiye'ye getirilen ve muz taşıdığı beyan edilen şüpheli konteynerlerin takibe alındığı, taşıma yapılan geminin Mersin Limanı'na yanaşmasının ardından ekiplerin harekete geçtiği anlatıldı. Gemiden tahliyesinin ardından X-ray taramasında şüphe görülen konteynerlerde, Gümrük Muhafazanın 4 detektör köpeğinin de desteğiyle detaylı arama yapıldığı bildirilen iddianamede, bir konteynerde muzların arasına gizlenmiş 1 ton 155 kilogram, diğerinde ise yine muzların arasında 145 kilogram kokain bulunduğu kaydedildi. İddianamede, Ekvador'dan gelen konteynerlerin "Güvenlik mühürlerinin" güzergah boyunca sağlam kaldığının tespit edildiği belirtilerek, şu ifadelere yer verilmişti:
"Firmanın daha önceki muz sevkiyatlarına bakıldığında tüm konteynerlerin Mersin Serbest Bölge'deki iş yeri deposuna alındığı ve konteynerlerdeki muzların depoya indirildiği ve transit gönderilmek üzere tırlara aktarım yapıldığı göz önünde bulundurulduğunda, söz konusu kokain cinsi uyuşturucunun yakalandığı konteynerlerin de firma deposuna gideceği ve uyuşturucunun bizzat muz kolilerinin içerisine saklanması nedeniyle şüphelilerin uyuşturucudan haberdar olmamalarının mümkün olmayacağı ayrıca bu kadar yüksek miktarda uyuşturucunun, alıcı kişilerin bilgisi olmadan gönderilemeyeceği değerlendirilmekle birlikte aksi durumun hayatın olağan akışına ters olduğu da aşikardır."
Takip cihazı bulunan konteynerlerin bizzat izlenmesi nedeniyle bu kadar yüksek miktardaki kokain sevkiyatının şüphelilerin iradesi dışında gerçekleşmeyeceği değerlendirmesi yapılan iddianamede, konteynerlere şirket yetkilerinin dışında bir kişinin müdahale imkanının bulunmadığı da anlatıldı. İddianamede, "Muz ithalatı" adı altında kente uyuşturucu getirildiği, ithal edilen muzun değerinin 918 bin 270 dolar ve ele geçirilen kokainin ise 63 milyon 878 bin dolar olduğu bilgisine de yer verilmişti.