Göreve dönen öğretmenlere soruşturma meclise taşındı   

Göreve dönen öğretmenlere soruşturma meclise taşındı   
HDP Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, OHAL komisyonu tarafından ret kararı verildikten sonra hukuk mücadelesini kazanarak göreve iade edilen öğretmenlere yönelik arşiv ve güvenlik soruşturması yapılmasını meclis gündemine taşıdı.

Görevden alındıktan sonra hukuk mücadelesini kazanmalarının ardından, OHAL Komisyonu’nun verdiği ret kararlarından sonra hukuk mücadelesini kazanarak göreve başlatılması gerekirken, yeniden arşiv ve güvenlik soruşturması engeline takılan öğretmenlerin durumu bir soru önergesiyle meclis gündemine taşındı.
HDP Mersin Milletvekili Genel Başkan Yardımcısı Rıdvan Turan, binlerce eğitimciye yönelik bu uygulamanın hukuksuz olduğunu savunarak, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in yanıtlaması istemiyle TBMM’ne soru önergesi verdi.

“HUKUK DIŞI BİR UYGULAMA”

Vekil Turan, kamu çalışanları hakkında, OHAL Komisyonu tarafından ret kararı verildikten sonra hukuk mücadelesini kazanarak göreve iade edilen veya OHAL Komisyonu kararı ile görevine iade edilen ama göreve başlatılmadan tekrar arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması başlatıldığını hatırlattı. Turan, “Komisyon kararı veya mahkeme kararı ile göreve iade edilenlere uygulanan hukuk dışı yeni bir uygulamadır. 7075 sayılı yasanın 10. maddesi kararların uygulanması başlığında,  ‘İlgililerin kamu görevinden çıkarılmasına ilişkin kanun hükmünde kararname hükümleri, bu fıkrada belirtilen kişiler bakımından tüm hüküm ve sonuçlarıyla birlikte ortadan kalkmış sayılır’ şeklinde düzenlenmiş olmasına rağmen OHAL komisyon kararıyla veya OHAL komisyon kararların iptali için açılan davalarla kamu görevine iade edilen kişilerin güvenlik soruşturmalarına tabii tutulmaları kanunun açık hükmüne aykırılık teşkil etmektedir. Bu durum, Mersin’de mahkeme kararı ile göreve iadesi ilk defa gerçekleşecek olan Mersin Eğitim-Sen Şube Başkanı Mahmut Sümbül’e de uygulanmaktadır” dedi.

MERSİN VE VAN’A DİKKAT ÇEKTİ

Aynı şekilde komisyon kararı ile göreve iade edilmeyi bekleyen Mersin ve Van’daki öğretmenlmere uygulandığına dikkat çeken Rıdvan Turan, “Bu konuda Eğitim-Sen Genel Merkezi, Millî Eğitim Bakanlığına yazı yazmış Mahmut Sümbül de İl Milli Eğitim Müdürlüğüne dilekçe ile başvuru yaparak soruşturma yapılmadan göreve başlatılmayı talep etmiştir. Ayrıca mahkeme kararı ile göreve iade edilmelerine rağmen Mahmut Sümbül daha önce görev yaptığı okula ataması yapılması gerekirken ‘açık yer yok’ gerekçesiyle uzak ilçelere ataması yapılarak tekrar mağdur edilmektedir. Oysa mahkeme tüm idari ve mali haklarıyla öğretmenleri görevlerine iade etmektedir. Bu karar bir ay içinde uygulanması gerekirken uygulamayarak yetkililer suç işlemektedir. Bu konuda da avukatlar gerekli girişimde bulunmaktadır. Tüm bu konularda öğretmenler yeniden hukuka gitmeye mecbur edilerek hukuk ve kurumlar boşuna meşgul edilmekte ve devlet zarara uğratılmaktadır.  Ayrıca Mahmut Sümbül, şube başkanı olduğu için 4688 sayılı Sendikalar kanunundan doğan faaliyetleri yürütebilmek amacıyla merkez ilçelerde çalışmak durumundadır. Ancak yukarıda bahsi geçen uzak ilçelerde göreve başlatıldığı taktirde Tarsus’tan veya Mersin’den çok uzak olan Silifke’ye ataması yapılacaktır. Dolayısıyla Mahmut Sümbül’ün, Sendika başkanı olarak görev yapması bu pratik ile engellenmiş olacaktır” ifadelerinde bulundu.

Vekil Rıdvan Turan, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in yanıtlaması istediği sorular şöyle:

-Öğretmenler, hukuk mücadelesini kazanmalarına veya OHAL Komisyonu kararı ile görevlerine iade edilmelerine rağmen haklarında neden arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması neden tekrar yapılmaktadır?

-Eğitim-Sen’in Millî Eğitim Bakanlığına yaptığı başvuru ve Mahmut Sümbül’ün İl Milli Eğitim Müdürlüğüne verdiği dilekçenin sonuçları nedir?

-Mahkeme kararı olmasına rağmen, Bakanlığınız Mahmut Sümbül’ü ‘açık yer yok’ gerekçesiyle neden uzak ilçelere atamaktadır?