Eğitimcilerden ‘Öğretmenlik Meslek Kanunu’ tepkisi

Eğitimcilerden ‘Öğretmenlik Meslek Kanunu’ tepkisi

MERSİN İZ HABER

Anayasa Mahkemesi, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulmasına ilişkin başvuruyu 9 Kasım’da esastan görüşecek. Eğitim-Sen Mersin Şubesi ile Eğitim-İş Mersin Şubesi üyeleri, Anayasa Mahkemesindeki görüşme öncesinde Öğretmenlik Meslek Kanunun iptali için eylem yaptı.
Özgür Çocuk Parkında yapılan eylemde öğretmenler, “Öğretmenlik Meslek Kanuna hayır” sloganları attı. Anayasa Mahkemesinin vereceği kararının önemli olduğunu belirten Eğitim-Sen Mersin Şubesi Başkanı Mahmut Sümbül, “Eğitim emekçilerinin beklentisi, ÖMK’de yer alan ekonomik iyileştirmelerin bütün eğitim ve bilim emekçilerine ayrımsız ve eşit bir şekilde uygulanması, öğretmenleri ayrıştıran ve ‘eşit işe eşit ücret’ ilkesiyle çelişen her türlü uygulamaya derhal son verilmesidir. Bu anlamda AYM’nin vereceği karar önemlidir” dedi.

 “TALEPLERİMİZİ GÜVENCE ALTINA ALAN KANUN İSTİYORUZ”

Eğitim emekçilerinin haklarını güvence altına alınması gerektiğine işaret eden Sümbül, “Gerçek bir meslek kanunun hazırlanması gerektiğinin altını çizen Sümbül, “Sendikalarımız sadece öğretmenlerin değil, eğitim kurumlarında çalışan tüm eğitim ve bilim emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini savunmaktadır. Nitelikli eğitim için öğretmenler kadar emeği olan idari ve teknik personel, yardımcı hizmetliler sınıfı ve 4-B statüsünde çalışan eğitim emekçilerinin hakları ve talepleri de dikkate alınmalıdır. Öğretmenler için düşünülen iyileştirmeler, tüm eğitim ve bilim emekçisi arkadaşlarımızın çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi ile birlikte ele alındığında anlamlı olacaktır. Gerçek bir meslek kanunu hazırlanmak isteniyorsa “Öğretmenlerin Statüsü Tavsiye Kararı” temel alınmalı, sadece öğretmenlerin değil tüm eğitim emekçilerinin hakları ve taleplerini güvence altına alan yeni bir kanun yapılmalıdır.”
Eğitim emekçilerinin AYM’den talebinin hukuka uygun karar alması olduğunun altını çizen Sümbül,  şunları söyledi:
“Eğitim alanında oluşacak kaosa izin vermemesidir. Gündeme geldiği andan itibaren eleştiri ve itirazlarımızı kamuoyu ile paylaştığımız Öğretmenlik Meslek Kanunu ve yönetmeliğine karşı mücadelemizi gerek hukuksal gerekse örgütsel boyutuyla sonuç alıncaya kadar sürdüreceğimiz bilinmelidir.”
Eğitim-İş Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin ise, “Öğretmenlik Meslek Kanunu sürecinde Eğitim-İş Mersin Şubesi olarak çabalar sarf ettik. Anayasa Mahkemesinin doğru karar alacağını inanıyoruz” diye konuştu.