Çukurova Havalimanı için son tarih: Şubat 2023

Çukurova Havalimanı için son tarih: Şubat 2023

MERSİN İZ HABER

Çukurova Bölgesel Havalimanının üstyapı inşaatı ve işletme hakkını üstlenen Kozuva Grubunun başkanı Süleyman Kozuva, havalimanını 2023’ün şubat ayında tam olarak hizmete açacaklarını açıkladı. Havalimanının herhangi bir şehre değil, bölgeye ait olduğunu ifade eden Kozuva, “Ben olaya Mersin ya da Adana penceresinden bakmıyorum. Bölgesel olarak düşünüyorum” dedi.
2010 yılında projelendirilen, 2013 yılında temeli atılan, altyapı ve üstyapı işleri için 9 kez ihale yapılan Çukurova Havalimanın açılışı için verilen son tarih, 2023 şubat ayı oldu. Taahhüdü veren ise,  Çukurova Bölgesel Havalimanının üstyapı inşaatı ve işletme hakkını üstlenen Kozuva Grubunun başkanı Süleyman Kozuva.Mersin Gazeteciler Cemiyeti ile Batı Trakya Gazeteciler Derneği organizasyonuyla havalimanı inşaatına bir gezi düzenlendi. Mersin, Tarsus, Adana ve Hatay’dan gazetecilerin katıldığı gezide, Kozuva Grubunun başkanı Süleyman Kozuva gazetecilere havalimanı inşaatının son durumuyla ilgili bilgi verdi.

“TÜRKİYE’NİN DÖRDÜNCÜ BÜYÜK HAVALİMANI”

Kozuva, “Çukurova Havalimanı bu bölgenin havalimanı olacak. Bu ne Tarsus’un havalimanı ne Mersin’in havalimanı ne de Adana’nın havalimanı. Bu bölge havalimanı. Gerçekten bu bölgeye değer katacak bir havalimanı olacak. Çukurova havalimanı Türkiye’nin dördüncü büyük havalimanı oluyor. Kargoda ülkenin ikinci büyük havalimanı oluyor.  Adana havaalanı uzun yıllar bu bölgeye hizmet etti. Ama Adana havaalanı sadece ve sadece 12 bin metrekare üzerinde hizmet veriyor. Bu da bu bölgeye yakışır olmuyor ve kaldırmıyor. Maalesef böyle bir havaalanı bu bölgeye yakışmıyor” diye konuştu.

“ÜÇ ETABI BİRDEN YAPIYORUZ”

Çukurova Havalimanında 12 yıldan beri yaşanan sıkıntılara dikkat çeken Kozuva, “Ben burada temel atma töreni yapmayacağım, açılış kurdelesini keseceğim demiştim, inşallah o sözümü tutacağım. Havalimanını 3 etapta projelendirdik. “Birinci etap, 7 milyon yolcuya kadar 60 bin metrekareydi terminal binamız. İkinci etabımız yolcu sayısı 7 milyondan 9 milyona ulaştığı zaman 85 bin metrekareye çıkıyordu.  Üçüncü etabımız 12 milyonu geçtiği zaman 107 bin metrekareye çıkıyordu.  Yani normalde burası ilk açıldığında 5 ila 5,5 milyon civarında yolcusu olacak. Fakat biz dedik ki, birinci, ikinci etap demeyelim, 12 yıldır kanayan bir yara var burada, yapmışken hepsini yapalım. Üç etabı şu an birlikte yapıyoruz. Şu an bizim burada yaptığımız 107 bin metrekarelik bir terminal binası” ifadelerini kullandı.

“2023’ÜN ŞUBAT AYINDA FAALİYETE GİRER”

Kozuva, açılış konusunda ise şu bilgileri verdi:
“Terminal binasını açmak istesek açabilirdik. 90 bin metrekareye yakın alanımız hazır. İsteseydik 29 Ekim’de açardık. Ama amacımız üç etabı birden açmak. Burası uluslararası bir havalimanı. Bir yanda uçuşlar olurken bir yandan inşaatın sürmesi doğru olmazdı. Yaklaşık 40 milyon lira fazla para harcayarak 3 etabı bitirmek istiyoruz.  2022 sonuna kadar belki bir etabını açabiliriz. Ama tamamının bitmesi 2023 yılının şubat ayında bitiririz. Bu çok net bir bilgi. Şubat’ta havalimanı faaliyete girer.”

“ADANA HAVAALANI KAPATILMALI”

Kozuva Grubunun başkanı Süleyman Kozuva , Adana Havaalanının kapatılıp kapatılmayacağı ve yolcu garantisiyle ilgili soruları da yanıtladı. Kozuva, “Adana havaalanının kapatılması devletin alacağı karardır. Şahsıma sorarsanız ben kapatılmasını isterim. Çünkü 25 yıl burayı işleteceğiz, oradaki yolcunun buraya gelmesi için isterim. Bu bölgeye yakışmayan bir havalimanından söz ediyoruz” diyerek yanıt verdi. Hükümetin ihale sözleşmesi uyarınca verdiği yolcu garantisinin iddia edildiği gibi yıllık 12 milyon değil, yıllık 2 milyon 600 bin olduğunu ifade eden Kozuva, şöyle dedi:

“2 milyon 600 bin yolcuyu biz zaten karşılayamıyorsak burayı kapatalım. 2 milyon 600 bin yolcu ile biz buranın ancak elektrik maliyetini karşılarız.”

“BÖLGESEL OLARAK BAKIYORUM”

Kozuva, havalimanının Adana’ya ve Mersin’e ekonomik katkısının ne olacağının sorulması üzerine şunları söyledi:
“Burası sadece Adana’nın, Mersin’in, Tarsus’un ya da Osmaniye’nin değil, bölgesel bir havalimanı. Bu nedenle bölgenin sahip çıkması gerekiyor. Havalimanının Adana’ya uzaklığı 35; Mersin’e de 45 kilometre. Yani Mersin’e daha uzak bir havalimanı. Taksi ve otobüs duraklarından bahsedelim. Şu anda her iki işletmedeki arkadaşlarımız şu an ne yapıyorlarsa yine aynı işi yapacaklar. Şu anda orada 30 taksi varsa, burada 100 olacak. 10 otobüs çalışıyorsa bu 40 olacak. Bu bölgeye zaten yeterli olacak. Pegasus Havayolları, şu anda Adana Havalimanı’nda dış hatlardan kalkıyor. Adana Havalimanı’nı sadece ve sadece 12 bin metrekare. Yakışıyor mu? Yakışıyorsa kalsın. Gerçekten bu bölgeye yakışıyorsa kalsın. Orada çok daha farklı şeyler yapılabilir. Eğitim uçuşları yapılabilir. Havacılıkla ilgili yine bir merkez olabilir. Fuarlar düzenlenebilir. Orada her türlü şey yapılabilir. Ancak yine söylüyorum, bu konuda kararı verecek olan biz değiliz. Kendi fikrim olarak, bu bölgeye yakışmayan bir havalimanından bahsediyoruz. Orası da büyütülüp, pistleri uzatılabilirdi ama maalesef, kentin göbeğinde kaldı. Ben, olaya Mersin ya da Adana penceresinden bakmıyorum. Bölgesel olarak düşünüyorum.”