Akkuyu’ya kurulmak istenen radar sistemi davalık oldu

Akkuyu’ya kurulmak istenen radar sistemi davalık oldu
Mersin’de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Santral Projesi için radar sistemi kurulmasına yönelik sözleşme imzalandığı ortaya çıktı. Konuyu meclise taşıyan CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Akkuyu A.Ş yönetim kurulu üyesi eski AKP milletvekili Cüneyt Zapsu’nun, karara şerh koyarak dava açtığını açıkladı. Başarır, “Akkuyu’ya radar sistemi ülkemizin güvenliğini tehdit edebilir” dedi.

Ali Ekber ŞEN / MERSİN İZ HABER

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, seçim bölgesi olan Mersin’de yapımına devam edilen Akkuyu Nükleer Santrali bölgesine, Akkuyu Nükleer Anonim Şirketi tarafından radar sitemi kurulmak istenmesine dikkat çekti. CHP’li Başarır, Akkuyu A.Ş yönetim kurulu üyesi eski AKP milletvekili Cüneyt Zapsu’nun karara muhalefet şerhi koyarak dava açtığını açıkladı. Başarır, Akkuyu’ya radar sistemi ülkemizin güvenliğini tehdit edebilir” dedi.

ZAPSU MUHALEFET ŞERHİ KOYUP, DAVA AÇTI

CHP’li Başarır, Akkuyu Nükleer Anonim Şirketi’nin, NEPT A. Ş. İle bölgeye radar sistemi kurulması için sözleşme imzalanmasına karar verdiğini belirterek, Akkuyu Nükleer Anonim Şirketi yönetim kurulu üyesi bulunan AKP eski milletvekili Cüneyt Zapsu’nun konuya ilişkin alınan yönetim kurulu kararına muhalefet şerhi koyarak dava açtığını açıkladı. AKP eski Milletvekili Cüneyd Zapsu muhalefet şerhi gerekçesinde, “Radar mevzu Türkiye Cumhuriyeti’nin güvenlik politikaları ile uyumlu olamayabileceği kanaatinden dolayı ileride şirketimizin büyük sorunlar yaşayabileceğini düşünüyorum. Mevzu mutlaka daha önce ilgili makamlar ile görüşülüp mutabık kalındıktan sonra yönetim kurumuna getirilmesini daha önce de belirtmiştim. Bundan dolayı muhalifim” ifadelerinde bulundu.

ULUSAL GÜVENLİK POLİTİKALARIMIZLA NE DERECEDE ÖRTÜŞÜYOR?

Yaklaşık 4 ay öncesinden Akkuyu Nükleer Santrali’nin bir ulusal güvenlik sorunu haline gelebileceğini söylediğini hatırlatan CHP’li Başarır, “Bölgede kurulmak istenen radar sistemi ülkemizin ulusal güvenliğini zafiyete uğratabilme ihtimali yüksektir. Bu konu ulusal güvenlik politikalarımızla ne derecede örtüşüyor? Araştırılması elzem bir konudur” sözlerini ifade etti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN VE İLGİLİ BAKANLIKLARIN HABERİ VAR MI?

Akkuyu Nükleer Anonim Şirketi yönetim kurulu üyesi bulunan AKP eski milletvekili Cüneyt Zapsu’nun tüm iş ve işlemleri hakkında kendisinin asla bilgilendirilmediğini söylediğini öne süren Başarır, “Bunun içinde Ankara Asliye Ticaret Mahkemesi’ne dava dilekçesi verdi. Şimdi buradan soruyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Milli Savunma Bakanı’nın, Dışişleri Bakanının, İçişleri Bakanının kurulmak istenen bu radar sisteminden haberi var mı? Radar sisteminin ulusal güvenliğimiz bakımından ne derecede tehlike arz edip etmediği ilgili kurumlarca araştırılmış mı? Bu soruların acilen yanıtlanması gerek” diye konuştu.

“HEM PAHALI HEM DE GÜVENSİZ”

Akuyu Nükeler Santrali’nden üretilecek olan elektrik enerjisinin KDV hariç 12.35 Cent’e 15 yıl boyunca satı alma garantisinin verildiğini de hatırlatan CHP’li Başarır, şöyle dedi:
“Bir yandan neredeyse dünyanın en pahalı elektriğini 15 yıl boyunca kesintisiz alma garantisi vereceksiniz bir yandan da ülkemizin ulusal güvenliğini tehdit edebilecek radar sitemi kurulacak. Olası bir nükleer kazada insanlar ve doğa üzerinde yaratacağı ağır tahribat da cabası. Bu durum kabul edilebilir değildir” 

MECLİS ARAŞTIRMA ÖNERGESİ GEREKÇELERİ

Konunun son derece ciddi ve ele alınması gereken bir sorun olduğunun altını çizen CHP’li Başarır, TBMM’ne verdiği meclis araştırma önergesinin gerekçesi ile ilgili şunları söyledi:
“Rusya Federasyonu Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında Mersin ilimizde “Akkuyu Sahası’nda Bir Nükleer Güç Santralinin Tesisine ve İşletimine Dair İş Birliği Anlaşması” 12 Mayıs 2010 tarihinde imzalanmıştır. Yapımına başlanan Akkuyu Nükleer Santrali’nin sahibi Rus Şirketi Rosatom’dur. Yapılan anlaşma gereği Türkiye Cumhuriyeti, Nükleer Santralden üretilecek olan Elektrik enerjisinin kilovatsaatini KDV hariç 12.35 Cent’den 15 yıl boyunca kesintisiz alma garantisi vermiştir. Sözleşmenin imzalandığı tarihteki dolar kuru 1,52 TL iken bu araştırma önergesinin yazıldığı 21.10.2022 tarihinde ise dolar kuru 18,59 TL’dir. Hem dünyanın en pahalı elektrik alımı sözleşmesine imza atmak hem de dolar kurundaki bu artış ülkemizi ekonomik açıdan zarara uğratacağı kesindir. Bunun yanı sıra, çok daha büyük önem arz eden, Akuyu Nükleer Anonim Şirketi’nin 2021/17 No’lu ve 16.06.2021 tarihli yönetim kurulu kararıyla, Akkuyu NGS 1-4 No’lu güç üniteleri için Nükleer Ada Tesisleri Fiziksel Koruma Sistemi Ekipmanlarının Tedarikine İlişkin Sözleşme’nin NEPT A.Ş ile imzalanmasına karar vermiş olmasıdır. Söz konusu sözleşmenin onaylanması ve imzalanması konusunda Akkuyu Nükleer Anonim Şirketi’nin Genel Müdürü Anastasia Zoteeva yetkili kılınmıştır. Yani Akkuyu Nükleer Santrali bölgesine bir radar sistemi kurulması istenmektedir.”

ZAPSU DAVA AÇTI

Akkuyu Nükleer Anonim Şirketi yönetim kurulu üyesi olan Cüneyt Zapsu’nun  alınan bu karara şerh koymakla beraber yönetim kurulu tarafından yapılan çalışmalardan hiçbir şekilde haberdar edilmediği konusunda da ilgili makamlara itiraz başvurularını yaptığının altını çizen Başarır daha sonra şu görüşlere yer verdi:
“Konuya ilişkin olarak da Akkuyu Nükleer Anonim Şirketi yönetim kurulu üyesi olmasına rağmen şirketin her türlü iş ve işlemi ile ilgili bilgi alma ve inceleme hakkının engellenmesi sebebi konusunda Ankara Asliye Ticaret Mahkemesi’ne 05.10.2022 tarihinde dava dilekçesi vermiştir. Söz konusu bölgeye kurulacak olan bu radar sitemi ülkemizin güvenliği bakımından oldukça tehlike arz etmesi kuvvetli ihtimaldir. Kurulacak bu radar sitemi ülkemizin ulusal güvenliğini ve güvenlik politikalarını zafiyete uğratma ihtimali yüksektir. Bu konuya ilişkin ülkemizdeki yetkili kurum ve kuruluşların gerekli incelemeleri ve ortaya çıkabilecek ulusal güvenlik zafiyetleri hakkında çalışma başlatması kaçınılmazdır. Mersin ilimizde yapılmakta olan Akkuyu Nükleer Santrali bölgesinde, Akkuyu Nükleer Anonim Şirketi’nin aldığı kararla kurulması planlanan radar siteminin ulusal güvenliğimizi tehlikeye sokup sokmayacağı; ulusal güvenlik politikalarımızla örtüşüp örtüşmediğinin enine boyuna incelenmesi için Anayasanın 98’inci, TBMM İç tüzüğü’nün 104 ve 105’inci maddeleri gereğince Bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ve talep ederiz.”