AKP’li Yılmaz, Mersin Konteyner Limanı’nda şaşırttı: Etüt çalışmaları sürüyor

AKP’li Yılmaz, Mersin Konteyner Limanı’nda şaşırttı: Etüt çalışmaları sürüyor
Mersin’de geçtiğimiz yıl trafikte aracını durduran polise ‘Şerefsiz” çıkışıyla gündeme gelen AKP Mersin Milletvekili Zeynep Gül Yılmaz’ın, Adana’ya kaldırıldığı ortaya çıkan Mersin Konteyner Limanı Projesi konusundaki çıkışı şaşkınlık yarattı. Vekil Yılmaz’ın “Etüt çalışmaları sürüyor” dediği projede bu işlemin 15 yıl önce tamamlandığı resmi kayıtlarda yer aldığı ortaya çıktı. AKP’li vekilin tepkileri aza indirmek için yaptığı bu çıkış, kentte alay konusu olurken, MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz ise proje adresinin Mersin olduğunu söyledi.

Ali Ekber ŞEN / MERSİN İZ HABER

AKP’li Bakan ve üst düzey siyasilerin yıllardır “Mersin’e yapılacak” dediği, ancak Adana’ya kaydığı ortaya çıkan Uluslararası Konteyner Limanı konusundaki tartışmalar sürüyor. AKP Mersin Milletvekili, Zeynep Gül Yılmaz, “Etüt çalışmaları sürüyor, bu liman Mersinimize değer katacak” dedi. Ancak, söz konusunu yatırımın etüt çalışmalarının 15 yıl, önce tamamlandığı resmi belgelerle ortaya çıktı. MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz ise projenin Adana’ya kaydırılmasının asılsız olduğunu açıkladı.

“MARKA ŞEHRİMİZE DEĞER KATACAK”

Geçtiğimiz yıl trafikte aracını durdurduğu görevli polis memuruna “Şerefsiz” demesiyle dikkat çeken AK Parti Mersin Milletvekili Zeynep Gül Yılmaz, Mersin’e yapılacak olan Uluslararası Mersin Konteyner Limanı’nı konusunda açıklama yaptı. Yılmaz, etüt proje çalışmalarının devam ettiğini belirterek, “Bu liman marka şehir Mersin’imizin değerine değer katacak” dedi. 
Mersin’in turizm, ticaret, tarım ve sanayinin bir arada geliştiği çok odaklı ekonomiye sahip olduğunun altını çizen Vekil Yılmaz, Gümrük Müdürlüğü, Serbest Bölgesi, Akaryakıt Gümrük Müdürlüğü ve Taşucu Gümrük Müdürlüğü ile Mersin’in büyük bir potansiyelinin bulunduğunu, ihracatta lojistik üs olan ilin, Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı ve lokomotifi olduğunu da belirtti.

“MERSİN’İMİZE EN ÖNEMLİ YATIRIMLARDAN BİRİNİ DAHA KAZANDIRIYORUZ”

Mersin’in yeni yatırımlarla daha da gelişeceğini ifade eden Milletvekili Zeynep Gül Yılmaz, “Türkiye'nin en önemli ve en işlek uluslararası limanı, ulaşım olanağı ve gelişmiş serbest bölge faaliyetlerini barındıran, lojistik gücüyle ülkemizin dünyaya açılan kapısı olan Mersin'imizde yapılacak olan Uluslararası Mersin Konteyner Limanı etüt proje çalışmaları devam ediyor. Ülkemizin artan ticaret hacmine, cevap verecek en önemli limanlar Mersin’de bulunuyor. İlimizdeki bu kapasiteyi geliştirmek amacıyla proje etüt çalışmaları süren Uluslararası Mersin Konteynır Limanı da marka şehir Mersin’imizin marka değerine değer katacak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızca projemiz kapsamında fiziksel modelleme, kapasite ve kaynak değerlendirme, fizibilite raporu çalışmaları devam ediyor. İnşallah projemiz tamamlanarak ilimize çok güzel bir yatırımı daha kazandırmış olacağız. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın ortaya koyduğu hedef doğrultusunda ekonomimizi daha da güçlendireceğiz” diye konuştu.

ETÜT ÇALIŞMALARI 15 YIL ÖNCE TAMAMLANMIŞ

AKP’li vekilin “Etüt proje çalışmaları sürüyor” dediği projedeki bu işlemin 15 yıl önce tamamlandığı saptandı. Projenin ÇED süreci dosyasının da yine 13 yıl önce tamamlandığı ortaya çıktı. AKP’li vekilin bu çıkışıyla, kentte iş dünyası başta olmak üzere her kesimden gelen tepkilerin dozunu azaltmaya yönelik olduğu ifade ediliyor.

RESMİ GAZETEDE YAYINLANDI

Mersin Ana Konteyner Limanı Projesi’nin Adana’nın Yumurtalık ilçesine kaydırılmasına tepkiler yükselince AKP Mersin Milletvekili Zeynep Gül Yılmaz’ın etüt çalışmalarının sürdüğü iddiasının asılsız olduğu ortaya çıktı. Vekil Yılmaz’ın, aksine TBMM’de 2013'te yasalaşan 10. Planda Mersin Konteyner Liman Projesi etüt çalışmasının tamamlandığı bilgisi yer alıyor. TBMM' de kabul edilen ve 6 Temmuz 2013 günü Resmi Gazetede yayınlanan 10’ncu 5 Yıllık Planın 823. Maddesinde de Mersin konteyner limanının etüt çalışmalarının tamamlandığı bilgisi yer aldı.

ÇED DOSYASINDA MERSİN’İN ÖNEMİ

Etüt Projesi’nin tamamlanmadan önce 2009’da hazırlanan ve kabul edilen ÇED Dosyasında ise projenin Mersin’e yapılacağı konusunda şu bilgiler yer aldı:

“Türk Cumhuriyetlerinin Akdeniz’e açılmalarında, gelecekte Ana Liman olarak hizmet vermesi beklenen Mersin noktasının büyük Konteyner Gemilerinin uğrak noktası olacaktır. Ulaştırma Bakanlığı ve Japon Teknik İşbirliği çerçevesinde yürütülen Türkiye Limanlar Master Plan Çalışması sonuçları ile de altı çizilmiş olup, bu bölgede gerçekleştirilecek yüksek kapasiteli yeni bir Konteyner Limanı ile Türkiye Doğu Akdeniz’de uluslararası yük taşımacılığı açısından önemli bir stratejiye sahip olacaktır.  Batı Avrupa, Orta Doğu ve Uzak Doğu arasındaki uzun ana mesafe rotaları, Doğu Akdeniz’de seçilen proje konusu faaliyet alanının çok yakınından geçmektedir. Bu özelliği ile planlanan Mersin Konteyner Limanı, bölge için ana liman (hub-port) olmaya aday niteliğindedir. Proje, TINA-Türkiye, (Taşımacılık Altyapı İhtiyaç Değerlendirmesi), Türkiye’nin ulaşım ağlarını, Avrupa Ulaştırma Ağlarına bütünleştirme çalışmalarında öncelikli öneme sahiptir. Ülkemiz, gelişen dünya global ekonomisindeki fonksiyonelliğini artırmayı amaçlayarak yeni stratejileri hayata geçirebilmek için çağdaş planlamalara gereksinim duymaktadır. Bu projeye konu olan Mersin Konteyner Terminali, bu gerçeklerin ve gerekliliğin bir sonucu olarak Ulaştırma Bakanlığı’nın yatırım programında öncelikli bir proje olarak yer almıştır. Projenin tamamlanması ile birlikte; ülkemizin uluslararası konteyner taşımacılığında çok büyük bir eksikliği giderilmiş olacaktır. Ayrıca, projenin planlanan konumu, karayolu, demiryolu ulaşımı bağlantı olanaklarıyla da uluslararası transit taşımacılığında önemli bir rol oynayacaktır.”

MHP’li KILAVUZ: “ANA KONTEYNER LİMANI PROJESİ'NİN MERSİN'DEN ALINACAĞI İDDİALARI ASILSIZ"

Öte yandan MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz’da, konuya ilişkin yazılı açıklamada bulundu. Kılavuz, Ana Konteyner Limanı Projesi'nin Mersin’den alınarak başka bir ilde projelendirme çalışmalarının yapılacağı yönündeki iddiaların asılsız ve kamuoyunu yanlış yönlendirme maksatlı olduğunu söyledi. Mersin'in, denizi, sahili ve tarihi zenginlikleriyle turizm ve kültür şehri olmasının yanı sıra, tarımı, sanayisi, yaş sebze ve meyve üretimi ve ihracatıyla aynı zamanda tarım, lojistik ve sanayi şehri olduğunun altını çizen Kılavuz, “Mersin'e yapılması planlanan Ana Konteyner Limanı Projesi'nin, 9 ve 10. Kalkınma Planları’nda açıkça belirtildiği gibi yeri Mersin’dir. Ana Konteyner Limanı için tercih sebebi olan Mersin, birçok ilden farklı olarak dış ticaret kültürü olan, 2021 yılında yüzde 28’lik artışla 2,6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren, liman, serbest bölge, organize sanayi bölgesi ve çok çeşitli lojistik imkânları bulunan en önemli şehirlerden biridir” diye konuştu.

“MERSİN ÖN PLANA ÇIKMAKTADIR”

Mevcut olarak kullanılan Mersin Limanı'nın, Doğu Akdeniz’deki yük arzının yüzde 40’ını karşılayabildiğini, yüzde 60’nın ise Basra Körfezi ya da Mısır’daki limanlara yöneldiğini ifade eden Kılavuz, "Bu sebeple daha çok yükün Mersin'e ve ülkemize çekilmesi bakımından, hali hazırda limancılığı besleyecek her türlü alt sektörün ve alt yapının mevcut olması, Türkiye’nin en önemli bölgesel ve lojistik havalimanı olan Çukurova Bölgesel Havalimanı'nın Mersin’de bulunması, Ana Konteyner Limanı için en uygun şehir olarak Mersin’i ön plana çıkarmaktadır" ifadelerinde bulundu.

"İDDİALAR SİYASİ RANT DEVŞİRMEKTEN BAŞKA BİR ANLAM TAŞIMAMAKTADIR"

Türkiye ve Doğu Akdeniz'de ana liman-lojistik üs olma hedefiyle bir vizyon projesi niteliği taşıyan, 500 milyar dolarlık ihracat ve en az 1.5 trilyon dolarlık dış ticaretin taşımasını sağlayacak Ana Konteyner Limanı Projesi'nin, küresel lojistik ve tedarik zinciri tarafından da Mersin olarak kabul edildiğini savunan Kılavuz, şunları söyledi:

"Mersin Ana Konteyner Limanı, karlı, verimli ve akılcı bir projedir. Ana Konteyner Limanı'nın Mersin'e kazandırılması ile ilgili çalışmalar da büyük bir özveri ve titizlikle yürütülmektedir. Ana Konteyner Limanı ile ilgili olarak TBMM Başkanlığına sunmuş olduğumuz soru önergesine de Bakanlığımız, 'Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı kapsamında planlanan çalışmalar devam etmektedir' cevabını vermiştir. 19 Eylül 2022 tarihinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız tarafından yapılan yazılı açıklamada da, 'Uluslararası Mersin Konteyner Limanı Projemiz kapsamında fiziksel modelleme, kapasite ve kaynak değerlendirme ve fizibilite raporu çalışmaları devam etmektedir' ifadelerine yer verilmiştir. Ana Konteyner Limanı Projesi'nin Mersin’den alınacağı ve başka bir ile projelendirme çalışmalarının yapılacağına yönelik haksız ve mesnetsiz iddialar, kamuoyunu yanlış yönlendirmek ve siyasi rant devşirmekten başka bir anlam taşımamaktadır."