AKP’den Mersin çalımı: Doğu Akdeniz Ana Konteyner Limanı’nı Adana kaptı

AKP’den Mersin çalımı: Doğu Akdeniz Ana Konteyner Limanı’nı Adana kaptı
Kalkınma Planlarında yer alan Doğu Akdeniz Ana Konteyner Liman Projesi’nin Mersin’de hayat bulması için uzun yıllardır yürütülen lobi çalışmaları boş çıktı. AKP Hükümeti’nin aralarında bakanlar ve çok sayıda siyasilerin ‘Mersin’de yapılacak” sözü verdiği dev yatırımın Adana’nın Yumurtalık ilçesinde yapılması için çalışmalara başlanıldığı ortaya çıktı. Ayağa kalkan Mersin iş dünyası, “AKP’den Mersin çalımı” olarak nitelendirdiği gelişmeye ateş püskürdü.

MERSİN İZ HABER

İş dünyasının ve kamuoyunun uzun süredir gündeminde olan Doğu Akdeniz Ana Konteyner Limanı Projesi’nin Mersin’de olmayacağı kesinleşti. Yıllardır AKP’nin aralarında bakanların da olduğu siyasilerin Mersin’de kesin yapılacağı sözü verdiği dev yatırım, Adana’nın Yumurtalık ilçesinde yapılması için çalışmalara başlandığı belirlendi.

Türkiye’nin en büyük 3’üncü limanının, ilk Serbest Bölgesi’nin bulunduğu, Akkuyu Nükleer Santral Projesi’nin de yürütüldüğü Doğu Akdeniz’in en önemli lojistik ve ticaret merkezi olarak bilinen Mersin’de, yıllardır Doğu Akdeniz Ana Konteyner Limanı yapılması için lobi faaliyetleri yürütülüyor. Kalkınma Planlarında yer alan Doğu Akdeniz Ana Konteyner Liman Projesi’nin, yıllardır Mersin’e yapılacağı yönünde aralarında AKP’li çok sayıda bakan ve üst düzey siyasilerin verdiği sözlerin boş çıktığı ortaya çıktı. İktidar partisine mensup bakanlar, milletvekilleri, belediye başkanları “Mersin’de yapılacak” diye kamuoyuna söz verirken, projenin Adana’da yapılması için adımların atılarak ÇED sürecinin başlatılması kentte adeta soğuk duş etkisi yarattı.

MERSİN ADI BELİRTİLMEMİŞTİ

Bir süre önce 11'inci Kalkınma Planı’nda şehir adı belirtilmemesi Mersin kamuoyunda endişe yaratırken, buna rağmen her platformda iktidar partisinin bakanları, milletvekilleri, belediye başkanları “Doğu Akdeniz Ana Konteyner Limanının adresi Mersindir” demişti. Ancak, Doğu Akdeniz Ana Konteyner Limanının Mersin’e değil, Adana’nın Yumurtalık ilçesine yapılacağı kesinleşti.

ÇED PROJESİ ASKIYA ÇIKARTILMIŞ

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı projenin ÇED projesini 24 Haziran’da askıya çıkardığı, ÇED toplantılarını ise temmuz ayında yaptığı belirlendi. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Adana İl Müdürlüğünün ÇED duyuruları sayfasında 24 Haziran 2022’de yayınlanan ilanda “Adana ili Yumurtalık ilçesi Gölova Mahallesi Deniz Mevkiinde T.C Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Adana (Doğu Akdeniz) Ana Konteyner Limanı projesi hakkında ÇED süreci başlatılmış bulunmaktadır” deniliyor. İlana göre, projenin ÇED toplantısı da 4 Temmuz 2022 tarihinde yapılarak, ÇED sürecinin en önemli aşamasının da böylece tamamlandığı belirtildi.

“MERSİN’E YAPILACAK” DENMESİ ALDATMACA ÇIKTI

Eski bakan Lütfü Elvan, AKP’li Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, AKP İl Başkanı Cesim Ercik’in, de aralarında bulunduğu siyasiler Doğu Akdeniz Ana Konteyner Limanı Projesi’nin başka yere kaydırılacağını söyleyenlerini siyaset yapmakla suçluyordu. AKP’nin her üç ağır topu da her platformda sözü geldiğinde “Ana konteyner limanı Mersin’e yapılacak” şeklinde açıklamalarda bulunmuşlardı.

HABERLERİNİN OLMADIĞI ORTAYA ÇIKTI

10. Kalkınma Planında Mersin’de yapılacağı ifade edilen Ana Konteyner Limanı projesi 11.Kalkınma Planında Doğu Akdeniz Ana Konteyner Limanı ifadesiyle yer almış, Mersin kamuoyu o günden bu yana, projenin Mersin dışında bir başka ilde yapılacağı endişesini gündeme getirmişti. İktidar partisi temsilcilerinin sözlerine rağmen o yatırım Mersin’in elinden alındı, Adana’nın Yumurtalık ilçesine verildi. Mersin milletvekillerinin hatta bazı bakanların yatırımın Adana’ya kaydırılmasından bile haberdar olmadığı ortaya çıktı.

ENDİŞELER DİLE GETİRİLDİ

Doğu Akdeniz Ana Konteyner Limanı Projesi, Mersin iş dünyasının ve kamuoyunun uzun süredir gündeminde olan bir konuydu. 10. Kalkınma Planında, ana konteyner limanının Mersin’de yapılacağı ifade ediliyordu. Ancak 11. Kalkınma Planı yapılırken iş değişti, projeyle ilgili ifadede şehir adı yer almadı, Doğu Akdeniz Ana Konteyner Limanı adı yer aldı. Bu gelişmeden sonra a Mersin kamuoyunda “proje başka yere mi kaydırılacak?” endişesi oluşmaya başladı. CHP’li ve İyi Partili Mersin milletvekilleri Ankara’da, iktidarın ilgili kapılarını zorlarken, odalar ve borsalar ve dernekler yerelde bu endişeyi dile getirdi.

İKTİDAR PARTİSİ ENDİŞELERİ GÖRMEZDEN GELDİ

Mersin iş dünyasının ve muhalefet partilerinin ısrarlı sorularına rağmen iktidar partisi kamuoyunu tatmin edici bir açıklama yaptı. Endişeler ve sorular hep “Merak etmeyin yatırım Mersin’e yapılacak” diye geçiştirildi. 2019 yılında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı olan AKP Mersin Milletvekili Lütfü Elvan, 11. Kalkınma Planı’nın görüşmeleri sırasında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a “Doğu Akdeniz’de yapılacak bir liman ifadeniz var, buradaki kastınız nedir?” sorusunu yöneltti. Oktay’ın soruya cevabı “Mersin’de yapılacak limanı kastediyoruz” oldu.

GÜLTAK: BAŞKA YERE KAYDIRILMADI

AKP’li Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak ise geçtiğimiz mayıs ayında Denizcilik Zirvesi’nde yaptığı açıklamada, “Mersin Limanı genişleme projesinin temel atma törenine Ulaştırma Bakanımız geldiğinde, ana aktarma konteyner limanının da halen Mersin’e yapılacağını da bizzat kendisi ifade etmiştir. Ana aktarma limanının başka yere kaydırıldığı doğru değildir” demişti.

AKP İL BAŞKANI, “SİYASİ RANT PEŞİNDELER” DEMİŞTİ

AKP Mersin İl Başkanı Cesim Ercik ise ana konteyner limanının başka şehirde yapılacağını iddia eden muhalefet milletvekillerini “siyasi rant peşinde olmakla” suçlamıştı. Ercik, 24 Mayıs 2022’de yaptığı açıklamada, şunları söylemişti:

“Daha önce açıklanan 10. Kalkınma Planı’nda bu Mersin idi. Biz bu ifadeyi görünce tüm milletvekillerimiz ve Lütfi Elvan bakanımızla birlikte bu ifadenin Mersin için bir nevi sıkıntı oluşturduğunu her defasında dile getirdik. Bu konuyu Ulaştırma Bakanımız ile görüştük. Ulaştırma Bakanımız 7-8 ay önce Mersin’e geldiğinde biz hava alanını gezerken o zaman orada ana konteyner limanı burasıdır diye bir tabir kullandı. Her defasında biz ana konteyner limanının Mersin olduğunu dile getirdik. Sayın Bakanımız da Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay da Mersin’e geldiğinde ana konteyner limanının Mersin Ana Konteyner Limanı olduğunu ve buraya yapılacağını defaatle dile getirdi. Siyasi malzeme yapmak isteyenler her defasında bunu bir şekilde gündem yapıp buradan bir siyasi rant elde edebilir miyiz diye peşine düşen bir kesim her zaman olacak. Buradan özellikle vurgulamak istiyorum, çünkü hem Ulaştırma Bakanımız olsun hem de Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay olsun bu limanın Mersin Ana Konteyner Limanı olacağını kendileri defaatle dile getirdiler. Ana Konteyner Limanı’nın Mersin’de kalacağını ve Mersin Ana Konteyner limanı olacağını buradan Mersinli hemşerilerimize özellikle ifade etmek istiyorum” demişti.

TİCARET BAKANI: BURADA YAPILMASI İSABETLİ OLUR

Yine AKP’nin Ticaret Bakanı Mehmet Muş ise geçtiğimiz nisan ayında Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda iş insanları ile buluşmuştu. Mersin Milletvekilleri Zeynep Gül Yılmaz, Hacı Özkan, Ali Cumhur Taşkın, Olcay Kılavuz, Baki Şimşek ve Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in de olduğu toplantıda Bakan Muş, “Ana konteyner limanının bu kentte yapılması isabetli olur. Mersin’de lojistik kültür oluşmuş. Halk da bu kültürü benimsemiş. Benim tahminim bu yatırım burada kalır” demişti.

ENGİN: MERSİN ANA KONTEYNER LİMANI KENTİMİZ İÇİN ACI KAYIP

Mersin Ana Konteyner Limanı’nın Adana Yumurtalık’a yapılması için düzenlenen ÇED toplantılarına tepki gösteren Mersin Sanayici ve İş İnsanları Derneği(MESİAD) Başkanı Hasan Engin, “Uzun zamandır kentimize yapılması için uğraş verdiğimiz Mersin Ana Konteyner Limanı’nın Doğu Akdeniz Ana Konteyner Limanı ismi ile Yumurtalık’a için düzenlenen ÇED toplantıları ile kent lobisi sınıfta kalmıştır. Uzun zamandır çabalayan MESİAD ve Mersin yalnız bırakılmıştır. Kentimiz adına üzgünüz” dedi. Başkan Engin, Mersin Ana Konteyner Limanı’nın Mersin’e yapılması için 15 Haziran 2022 tarihinde Mersin Serbest Bölgesi arkasında Mersin Ana Konteyner Limanı’nın yapılacağı yerde Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Ayhan Kızıltan ve MTSO Meclis Üyeleri, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Başkanı Seyfettin Atar, MEPİAD Başkanı Özcan Demir, MESİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Rıdvan Arıç ve Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Ali Akdemir, Umut Çelik, Murat Çani ve Filiz Burakgazi ile çok sayıda gazetecinin katılımı ile ‘Mersin Ana Konteyner Limanı’mızı istiyor’ sloganı ile basın açıklaması yaptıklarını, 15 Eylül 2022 tarihinde yapılan basın açıklamasında Mersin Ana Konteyner Limanı’nın kentimize yapılması çağrısında bulunduklarını belirtti.

“MERSİN DIŞINDA BİR YERE YAPILMASI BU YATIRIMI TEHLİKEYE SOKACAKTIR”

Engin, “10’uncu Kalkınma Planında Ana Konteyner Limanının yeri Mersin’dir. Ancak 11’inci Kalkınma Planında, Ana Konteyner Limanın Doğu Akdeniz’e yapılacağı yazıldı. 10’uncu Kalkınma Planı’nda olduğu gibi Ana Konteyner Limanı’nın yeri Mersin’dir. MESİAD ve Mersin olarak başka alanlara yapılmasını istemiyoruz. Mersin Körfezi rüzgar yönü ve derinlik yönünden en uygun alandır. HUB limanı olarak hizmet vermek üzere yıllık 12 milyon TEU konteyner elleçleme kapasitesiyle 355 milyon Euro bedelle inşa edilecek yeni konteyner limanının Mersin dışında bir yere yapılması bu yatırımı tehlikeye sokacaktır. Mersin ve ülkemize bu yanlışı yapanların bir an önce bu hatalarını düzeltmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“MERSİN SINIFTA KALMIŞTIR”

Mersin’in Akdeniz bölgesinin kalbi, ekonomisin, ticaretinin, lojistiğinin merkezi olduğunu hatırlatan Engin şunları söyledi:

“MESİAD başta olmak üzere STK’lar olarak Mersin’de yapılması için planlarda işaretlenen Ana Konteyner Limanımıza sahip çıkmalıyız, sürekli kentimizin gündeminde tutmalıyız.’ Ancak bu konuda Mersin sınıfta kalmıştır. Siyasi çıkarlar uğruna kentimizin sorunlarına kulak tıkayan ve kentimize katkı sunmaktan kaçınan herkes bu kaybın sorumlusudur. Defalarca basın açıklaması, haber ve yazışmalarla Mersin’e yapılmasını istediğimiz, hatta 11’in kalkınma planında ‘Doğu Akdeniz’ ibaresinin yer almasından sonra uğruna Ankara’ya gidip Türkiye Büyük Millet Meclisinde görüşmeler yaptığımız Mersin Ana Konteyner Limanı’nın başka bir alana yapılması ile kentimiz önemli bir finansal kaynağını, istihdam kapısını kaybedecektir. Uzun zamandır kentimize yapılması için uğraş verdiğimiz Mersin Ana Konteyner Limanı’nın kentimize yapılmaması ile kent lobisi sınıfta kalmıştır. Çabalayan MESİAD ve Mersin yalnız bırakılmıştır. Kentimiz adına üzgünüz. Bu yanlışın düzeltilmesi için Mersinlilerin ısrarcı ve birliktelik içerisinde olmasını ümit ediyorum.”