Akkuyu işçilerinin zam eylemi devam ediyor

Akkuyu işçilerinin zam eylemi devam ediyor

MERSİN İZ HABER

Mersin’in Gülnar İlçesi Büyükeceli mahallesinde yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde, çalışan işçilerin ücretlerine yapılan yüzde 23’lük zammı yetersiz görerek başlattığı iş bırakma eylemi devam ediyor. Dev Yapı-İş Sendikası’ndan yapılan açıklamada ise eylem yapan işçilerin karşısına işverenin işsizlik tehditti çıkarıldığını açıkladı.
Akkuyu Nükleer santral şantiyesinde iş alan Aydıner inşaat firması, 180 çalışanının ücretlerine yüzde 23 oranında zam yaptı. Daha önce bu zammın yüzde 35 oranında olacağı söylenmesine rağmen yapılan yüzde 23 zam, işçilerin tepkisine yol açtı. İşçiler salı günü servislerle geldikleri Akkuyu inşaat alanında iş başı yapmayarak oturma eylemi başlattı. Şirketlerine ait iş alanı önünde idari binaların gölgesinde mesaiyi dolduran işçiler, akşam çıkışlarında servislerle barınma alanlarına gidiyor. İşveren firmanın ise eylemci işçileri işten çıkarmakla tehdit ettiği öne sürülüyor. İlk eylemi sosyal medya hesaplarından duyuran Devrimci Yapı İnşaat ve Yol İşçileri sendikası (Dev-Yapı-İş) konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı. 

KÖTÜ BARINMA SORUNLARI, DÜŞÜK ÜCRET


Akkuyu nükleer santrali yapımının başladığı günden itibaren iş barışına yönelik sıkıntıların sürekli ortaya çıktığı belirtilen açıklamada, “Akkuyu inşaatında çalışan işçiler kötü barınma koşulları, kötü yemek ve düşük ücretle ağır işte çalıştırılmaktadırlar. Sene başından bu yana işçi arkadaşlarımız bu sorunlarını belirterek düzeltilmesi için çeşitli eylemler yapmışlardır. Buna rağmen durumda düzelme olmadığı gibi Akkuyu nükleer santralinin ana işletmecileri arasında yaşanan el değiştirmeleri de işçilere fatura edilmekte ve işçiler işlerini kaybetmekle yüz yüze gelmektedir. Sözleşmesi iptal edilen İçtaş firması 5 Ağustos’a kadar işçilerin büyük kısmını ücretli izne çıkararak işçiler arasında belirsizliğe, endişeye sebep olmuştu. Yoğun işçi sayısının olduğu şantiyede değişik taşeron firmalara bağlı, kötü ve ağır çalışma koşullarında düşük ücretle çalışan işçiler taleplerini ancak eylemlerle duyurarak elde etmeye çalışmışsa da karşısına işsizlik tehdidi çıkarılmıştır” denildi.

“İŞÇİLER HUZURSUZ, GEREKEN ZAM DERHAL YAPILMALIDIR”

Akkuyu’da iş barışına yönelik endişelerin proje yapımının alabildiğine hızla devam ettiği bir süreçte yaşandığına da dikkat çekilen açıklamada daha sonra şu görüşlere yer verildi:

“Ülke kaynakları gerek ülke içindeki firmalara ve gerek uluslararası tekkellere peşkeş çekilirken işçilerin kanları emilerek, ucuz sağlıksız güvencesiz koşullarda çalıştırılmalarına müsaade etmeyeceğiz. Kimse zenginliğini sahip olduğumuz doğayı talan ederek, çalışan işçilerin sırtına basarak arttırmaya çalışmasın! Derhal, ağır işte çalışan işçilerin sağlıklı kalmasını sağlayacak temiz ve yeterli besin değerinde gıda hakkına uyulsun Barınma için sağlıklı ve hijyen koşulları sağlansın. Nükleer santral gibi dev projelerde işçilerin kaderleri taşeronların insafına terkedilemez, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri arttırılsın. Ücretlerin yoksulluk sınırının üzerinde ve artan enflasyona göre işçi ve temsilcilerinin katılımıyla güncellemesi gerekir.”

 

  Akkuyu işçilerinin zam eylemi devam ediyor