"Bu kararın meşruiyeti yok"

MERSİN İZ HABER

Danıştay’ın İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasını iptaline yönelik verdiği ret kararına Mersin’de tepki gösteren kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceklerini belirtti.
Mersin Kadın Platformu, Danıştay’ın İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasını iptaline yönelik verdiği ret kararına tepki gösterdi. Pozcu’da buluşan kadınlar Danıştay kararının kabul edilemez olduğunu haykırdı. “Sözleşme bizim,  vazgeçmiyoruz”, “Erkek vuruyor devlet koruyor”, “Katledilen kadınlar isyanımızdır” ve “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır” sloganlarının atıldığı eylemde basın açıklamasını Mersin Kadın Platformu adına Melisa Açıkbaş yaptı. Açıkbaş,  uygulamanın kadın düşmanlığı politikası olduğuna vurgu yaptı.  

“BU KARARIN HİÇBİR MEŞRUİYETİ YOKTUR” 

Türkiye’nin 2011 yılında ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi’nden 20 Mart 2021’de Cumhurbaşkanlığı kararı ile çekildiğini ifade eden Açıkbaş, kadınlar olarak, tek bir adamın verdiği bu kararı tanımadıklarını karar açıklandığı günden itibaren sokaklarda, meydanlarda, işyerlerinde, üniversitelerde, bulunduğumuz her yerde haykırdıklarını söyledi. Birçok kadın örgütü, LGBTİ+ örgütü, birçok baro bu hukuksuz karara karşı itiraz etti ve mücadelemizi sürdürdüklerini hatırlattı. Bugün verilen kararın iktidar tarafından gerçekleştirilen kadın düşmanı bir hamle olduğunu öne süren Açıkbaş, “Yaşamlarımızın ve hak mücadelemizin yok sayılmaya çalışıldığını biliyoruz. Bu kararla Danıştay, tek adam iktidarının meclisi devre dışı bırakarak istediği her kararı alabileceğini, istediği her uluslararası sözleşmeden kafasına göre çekilebileceğini göstermiştir. Bu sebeptendir ki bizler nezdinde, kadınlar nezdinde, toplum nezdinde bu kararın hiçbir meşruiyeti yoktur, kabul etmiyoruz” dedi.

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’Nİ SAVUNMAKTAN VAZGEÇMİYORUZ”

İktidarın kadınlara, LBGTİ+‘lara, çocuklara savaş açtığını söyleyen Açıkbaş, “Her gün LGBTİ+ düşmanlığı bizzat Cumhurbaşkanı başta olmak üzere devletin tüm birimleri tarafından körükleniyor, LGBTİ+’lar hedef gösteriliyor. Onur Yürüyüşlerinde ve 8 Mart’lar da önümüze dikilip işkence ile bizleri durdurmaya çalışanlar katillerin doğrudan destekleyicisi olduğu gibi bizzat faillerin de kendisidir. Alsancak’ta yaşayan trans kadınların, evlerinin sokağına adım attıklarında dahi gördükleri şiddet ve işkence siz İstanbul Sözleşmesi’ni feshedenlerin eseridir. Çocuk istismarının her geçen gün artması, istismar faillerinin bana bir şey olmaz diyerek sahip oldukları cesaret sizlerin eseridir. Kabul etmiyoruz, İstanbul Sözleşmesi’ni savunmaktan vazgeçmiyoruz” ifadelerinde bulundu. İhtiyaç olmasına rağmen kadın sığınma evi açmayan, var olanları bir, bir kapatan, kadınları aile içi şiddete mahkum etmek isteyen, şiddete boyun eğmeyip gidilen karakollardan kadınları evlere gönderen bir iktidar olduğunu da öne süren Açıkbaş şöyle dedi:
“Bizleri yoksullukla, şiddetle, tacizle cezalandırmaya, haklarımızdan vazgeçmeye zorlamanızı kabul etmiyoruz. Bizlerin yaşamları sizlerin korunaklı adliye salonlarınızdan, saraylarınızdan verdiğiniz kararlara bağlı olmayacak. Mücadelemizden, ısrarımızdan, inadımızdan asla vazgeçmiyoruz.”

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ BİZİMDİR” 

Mersin Kadın Platformu adını açıklama yapan Melisa Açıkbaş daha sonra şunları söyledi:
“Katillere verilen göstermelik cezaları, bize layık gördüğünüz şiddet dolu evleri kabul etmiyoruz. Sözde kutsal aile kurumunu ön plana çıkararak yaşadığımız şiddeti gölgelemenize, LGBTİ’lara yönelik sistemli bir şekilde büyüttüğünüz nefret politikalarına itaat deği isyan ediyoruz! Yaşamını savunmak için özsavunma uygulayan Çilem’i, sokakta yürürken samuray kılıcıyla katledilen Başak Cengiz’i, katillerini türlü oyunlarla aklamaya çalıştığınız Şule Çet’i, ölmek istemiyorum çığlıklarını duyduğumuz Emine Bulut’u unutmuyoruz. Katledilmesine izin verdiğiniz, koruma sağlamadığınız, katillerini ödüllendirdiğiniz her bir kadının isyanıyla buradayız. Yaşamlarımız için mücadele etmeye, sokak sokak örgütlenmeye ve İstanbul Sözleşmesi’ni her koşulda savunmaya devam edeceğiz. Haklarımızı bize siz vermediniz, siz alamayacaksınız. Yaşasın kadın dayanışması, İstanbul Sözleşmesi bizimdir.” Polisin çevrede yoğun güvenlik önlemleri aldığı eyle yapılan basın açıklamasıyla sona erdi.