Mersin’de "Örnek Köy’ projesi kırsal kalkınmada öncü olacak

Mersin’de

MERSİN İZ HABER

Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersinden Kadın Kooperatifi’nin iş birliğiyle köy kültürünü korumak ve kadınları üretime daha fazla dâhil etmek için hayata geçirilen ‘Darısekisi Örnek Köy’de “Yörük Kültürü ve Gastronomi Günleri” başladı. 2 gün boyunca birbirinden renkli etkinliklere ev sahipliği yapacak olan Darısekisi Örnek Köyü, Başkan Seçer ile Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer birlikte gezdi. Başkan Seçer, projenin çevre köylerin kalkınmasına örnek olacağını söyledi. 
Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersinden Kadın Kooperatifi’nin el birliği ile büyüleyici bir güzelliğe kavuşan Darısekisi Örnek Köy’de Toros Üniversitesi’nin de katkılarıyla “Yörük Kültürü ve Gastronomi Günleri” etkinliği başladı. Köy turizminin canlandırılması ve kadınların üretimde daha görünür olması amacıyla Mersin’e kazandırılan Darısekisi Örnek Köy’de, 2 gün boyunca dolu dolu etkinlikler yapılacak. Etkinliğin açılış programına Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer ile birlikte katıldı. Başkan Seçer, “Darısekisi Örnek Köy, milyonlarca lira yatırımın çok daha ötesinde değer atfettiğim bir çalışma” dedi.

Etkinliğin açılış programı öncesi köyü ziyaret eden Başkan Seçer ve Meral Seçer, mahalle sakinleriyle sohbet etti. Etkinliğe; Başkan Seçer ve Meral Seçer’in yanı sıra Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Arıöz, siyasi parti, oda ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri, meclis üyeleri, muhtarlar, belediye bürokratları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Program başlarken Başkan’a Yörük kültürünü temsil eden yağlık bağlandı. Başkan Seçer ve eşi Meral Seçer, programda bir gösteri sunan Halk Dansları Topluluğu’na da eşlik etti.

“DARISEKİSİ MİLYONLARCA LİRA YATIRIMIN ÇOK DAHA ÖTESİNDE DEĞER ATFETTİĞİM BİR ÇALIŞMA”

Başkan Seçer, Yörük kültürünün önemine dikkat çekerek, “Yörükler, Anadolu topraklarının temel taşı” dedi. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Yörüklerle ilgili sözünü hatırlatan Başkan Seçer, “Özetle; gidin Toros dağlarına bir Yörük çadırı görürseniz ve dumanı tütüyorsa bu ülkenin başına hiçbir sorun gelmez, bu ülke emin ellerdedir” dedi. Kadim Yörük kültürünü korumak için Darısekisi Örnek Köy projesini geliştirdiklerini anlatan Seçer, “Yörüklerimiz dünyasını, hayatını sırtında taşıyan insanlarımız, canlarımız. Çalışkan, emeği, alın terini, doğayı, insan sevgisini, paylaşımı, birlikteliği, birbirine müsamaha göstermeyi temel prensip edinip bir potada eritmiş muazzam bir kültür Yörük kültürü. Biz de bölgemizde yüzyıllardır, binyıllardır var olan bu insanlarımızın kadim kültürünün yaşaması, daha sonraki kuşaklara aktarılması için böyle bir çalışmayı yaptık. Darısekisi Örnek Köyü adından da anlaşılacağı gibi çok örnek bir çalışma, çok örnek bir köy oldu. Burada çok değerli çalışmalar yapıldı, bir emek var. Herkesin iyi niyetle, samimiyetle, hüsnüniyetle yaptığı ve bölgemize kazandırdığı, benim milyonlarca lira yatırımın çok daha ötesinde değer atfettiğim bir çalışma. Emeği geçenlere sonsuz teşekkürler ediyorum” diye konuştu.

 “RENKLERİMİZ BİZİM ZENGİNLİĞİMİZ”

Başkan Seçer, Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan tüm insanların ortak kaygısının ve beklentisinin mutluluk olduğunu belirterek, “Beklentimiz kimseye muhtaç olmadan, mutlu, özgür bir şekilde yaşamak. Biz Türkiye’ye bu anlayışı egemen kılabilirsek ne mutlu bize. O zaman gözlerimiz açık gitmez. Biz böyle bir ülke hayal ederek yaşıyoruz; daha demokratik, çağdaş ve hukuk devleti normlarına uygun. İnsanların aşının, ekmeğinin, başını sokacak bir yuvasının olduğu, kimsenin kimseye kem gözle bakmadığı, öteki diye bakmadığı bir Türkiye özlemiyle bu görevleri yapıyoruz. Kimliğimi çıkarayım ‘Türkiye Cumhuriyeti’ yazıyor. Yaşayan 84 milyon vatandaşımızın kimliğinde ‘Türkiye Cumhuriyeti’ yazıyor. Biz bu ülke için birlik ve beraberlik içerisinde dünyada daha saygın bir millet olmak için çalışmaya devam edeceğiz. Sakın aramıza nifak sokmak isteyenlere, din, milliyet istismarı yapmak isteyenlere prim vermeyin. Bizim için esas olan birliğimiz. Renklerimiz bizim zenginliğimiz. Bizim Atatürk’ümüz var, bayrağımız var. O al bayrak altında, Atatürk’ün izinde sonsuza kadar bu ülkeyi yaşatacağız” ifadelerinde bulundu.
Başkan Seçer, Darısekisi’ndeki kalıcı yerel ürün stantlarını anlatarak, devamında şunları söyledi:
“Bu bölgedeki yöresel üretimlerin kadın emeği ile ekonomik değere dönüşmesi için bu imkanlarımızı da Kadın Dairemizin, Tarım Dairemizin ve diğer bütün dairelerimizin katkılarıyla yaptığı bu çalışmalarla değerlendirebileceğiz. Burada dikkatimi çekti; Yörük kültürünü yansıtan 2 kıl çadırımız var. Biz burada daha önce organik tarım eğitimi de verdik ve devam ediyor. Organik tarım, katma değeri yüksek tarım. Tarım, ekoturizm bunlar pandemiden sonra çok değer kazandı. Bunlara burnumuzun ucuyla değil, alıcı gözle bakmamız lazım. Tarıma daha çok önem vermek, turizme, özellikle ekoturizmine, doğa turizmine önem vermenin çok akıllı, mantıklı bir davranış olduğunu düşünüyorum. Bizim bundan sonraki hedefimiz bölgede bu tip çalışmaları yoğunlaştırmak. Sadece Toroslar ilçemizde Darısekisi ve çevresindeki yerleşim yerleri ile kalmayacağız."

Türkiye’nin kaynaklarının da yüksek olduğunu konuşmalarında sürekli dile getirdiğini hatırlatan Seçer daha sonra şunları söyledi:
“Mersin Büyükşehir Belediyesi Türkiye’nin en güçlü 7 belediyesinden biri. Bakın; ahla, vahla olmaz, gücümüzü ortaya koyacağız, hiçbir bahanenin arkasına saklanmayacağız. İsraf etmiyorsak, para kaynaklarını çarçur etmiyorsak, zehirlenmiş bir siyasetçi değilsek, yani tüyü bitmemiş yetimin hakkına tenezzül etmiyorsak, vallahi de billahi de bu kaynaklar bu ülkeyi uçurur, Mersin’i uçurur. Ben Başkanınız olarak söylüyorum. Hiç kimse endişe duymasın; görevde kaldığımız süre içerisinde emanetimiz başımızın tacıdır. Milletin emaneti bizim namusumuzdur. Ona halel getirmeyiz. Hiç kimse endişe etmesin.”

“ÖRNEK KÖY İÇİN SON DERECE UYGUN”
Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, kooperatif ortağı olan ve organik tarım yapan Ebru Tugay aracılığıyla Darısekisi’ne geldiğini belirterek, şöyle dedi:
“Daha sonra Darısekisi’nin yayla güzergâhı üzerinde olması, kente olan ulaşımının yakınlığı ve kolaylığı, konaklama imkânlarının yakında olması vesilesi ile Örnek Köy anlamında buranın uygun olacağını düşündük. Darısekisi’nin çevre köylere yakınlığının sağladığı avantajı doğrultusunda söz konusu çalışmalar başlatıldı.