(ÖZEL)--İmamoğlu’na ‘limon kumpası’ davasına görevsizlik kararı

(ÖZEL)--İmamoğlu’na ‘limon kumpası’ davasına görevsizlik kararı
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Mersin’den 100 ton limon satın aldırıp, vatandaşa ücretsiz dağıttığı limonlarla ilgili kurmaca haber yapılması konusunda açılan davada yetkisizlik kararı verildi. Dosya olay yeri olan Mersin’in Erdemli ilçesinde görülecek.

Ali Ekber ŞEN / MERSİN İZ HABER

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Mersin’den 100 ton limon satın aldırıp, vatandaşa ücretsiz dağıttığı limonlarla ilgili kurmaca haber yaparak, "Yandaş üreticiden alıyor" algısı yarattığı iddia edilen ve çekilen görüntüleri paylaşan üretici ve kameraman hakkında açılan davada görevsizlik kararı verildi. İstanbul’da açılan davanın suç yeri olan Mersin’in Erdemli ilçesinde görülmesine karar verildi.

İMAMOĞLU ŞİKAYETCİ OLDU

Yapılan haber sonrası İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, üretici, kameraman ve haber sitesi hakkında Büyükçekmece Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Şikayet sonrası Savcılık,  Erdemli Yerel Diriliş Gazetesi imtiyaz sahibi Mahmut Dölek, çiftçi gibi arkadaşı Ömer Tuncel, cep telefonu ile görüntüyü çektiği ileri sürülen Demokrat Parti eski İlçe Başkanı Emrah Toraman'ın yanı sıra Kumkuyu eski Belde Belediye Başkanı Ömer Sezer'in ifadelerini aldı. 

8 AY SONRA İDDİANEME HAZIRLANMIŞTI

Savcılığın yürüttüğü soruşturma sonrası olayla ilgili 8 ay sonra hazırlanan iddianame Büyükçekmece 6.’nci Asliye Ceza Mahkemesi'nce kabul edilmişti. Hazırlanan iddianamede, zanlılara CHP’li Ekrem İmamoğlu'nun itibarını sarsmak, yalan haber yapmak ve kamuoyu gözünde küçük düşürmek suçlamaları yöneltildi. 4 kişi hakkında 3 ay ile 2 yıl arasında hapis cezası istenmişti.

DAVA ERDEMLİ’DE GÖRÜLECEK

Büyükçekmece 6.’nci Asliye Ceza Mahkemesi, bir süre önce yapılan ilik duruşmada yetkisizlik kararı verdi. Davacı Ekrem IMAMOĞLU vekili tarafından, Erdenli Cumhuriyet Başsavcılığına verilen 25.04.2020 tarihli dilekçeyle, sanıkların kamuoyunu yanlış yönlendirebilecek kamu görevlisi olan müştekinin kamuoyunun duyması gereken güveni ortadan kaldırmaya yönelik gerçeğe aykırı, müştekinin saygınlığını rencide edecek boyutta uydurma haber yaptıkları ve bunun sosyal metrolarda paylaştıklarından bahiste şikâyette bulunulduğu belirtilen kararda şu ifadelere yer verildi:
“Bu aşamada sanığın isnat edilen paylaşımların İstanbul adresinde müştekiye ulaştığına ilişkin herhangi bir delil de bulunmadı. Suça konu paylaşımların 
Sanıkların adresleri olan Erdemli  Mersin adresinden yapıldığının anlaşıldığı, bu nedenle sanıklar hakkında. Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'nın İddianamesi ile mahkememizde kamu davası açılmış ise de, isnat edilen eylemin ve dolasıyla suçun işlendiği yerin Erdemli Mersin olduğu anlaşıldığından iş bu davaya bakma görev ve yetkisinin de Erdemli Asliye Ceza mahkemelerine ait olduğu, suç yerinin Erdemli Adliyesi yargı sınırlara içerisinde olması nedeniyle Erdemli Asliye Ceza Mahkemelerin yetkili olduğu anlaşılmıştır. Bu itibarla mahkememizin yetkisizliğine, karar kesinleştiğinde sanık hakkında iddianamede belirtilen eylemden ötürü yargılama yapılmak üzere dosyanın yetkili ve görevli Erdemli Asliye ceza mahkemesine gönderilmesine karlar verildi.

100 TON LİMONUN DAĞITIMI YAPILMIŞTI

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Vahap Seçer'in önerisi ile harekete geçen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 100 ton limonu Mersinli üreticiden satın alıp, dağıtımını yapmıştı. Limon üreticisiyle konuşup, konuyu haberleştirmek isteyen kameraman Mahmut Dölek, üreticiyi kendi yönlendirmeleriyle konuşturup yanlış bilgiler vermeye zorlayarak asparagas bir haber kurguladı. Söz konusu olayın ortaya çıkması üzerine İmamoğlu’nun şikayeti üzerine olayın üzerinden yaklaşık 8 ay geçtikten sonra 4 kişi hakkında İstanbul Büyükçekmece 6’ncı Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açılmıştı.

“GÖZÜN AYDIN ERDEMLİ”

Hakkında açılan davada yetkisizlik verilerek Erdemli’ye gönderilmek istenme kararından sonra sanık Mahmut Dölek, konuya ilişkin sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. “Gözün aydın Erdemli” başlığı ile yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Gözün aydın Erdemli İmamoğlu Erdemli ‘ye geliyor hemi de benimle mahkemeşmeye geliyor. 25 Nisan 2020 yılında ‘Limon vakası’ olarak tarihe geçen, yapmış olduğum yalnız yayımlayamadığım haberde, İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı Ekrem İmamoğlu'nun şikâyetiyle 3 gün, 2 gece gözaltında kalmıştım. Ardından Erdemli Cumhuriyet savcılığına çıktığım duruşmada yurt dışı yasağı konularak serbest kalmıştım. Ardından Erdemli Cumhuriyet savcılığı davaya yetkisizlik vermişti. Bugün elime gelen gerekçeli kararda, İstanbul Büyükçekmece 6. Asliye Mahkemesi, Bay Ekrem'in şikâyet iddianamesini incelemiş, ‘Yörük dilinden" anlatıyorum. Demiş ki Bay Ekrem ve avukatlarına, ‘Kardeşim sen Mahmut Dölek'i buradan cezalandırmak istiyorsun. Ama Mahmut Dölek burada suçsuz gibi gözüküyor. Hem bu olay burada olmamış ki, Mersin'in Erdemli ilçesinde olmuş. Bizim yetkimiz dışında demiş. Bay Ekrem ve avukatlarının koltuğunun altına dosyayı sıkıştırmış göndermiş. Herhalde Bay Ekrem iddianameyi il, il dolaştıracak herhalde İBB Belediye başkanı İmamoğlu Erdemli'ye geliyor.”

“TANTUNİ ISMARLAYACAĞIM”

Sanık Mahmut Dölek, Erdemli Asliye Mahkemesi’nin iddianameyi kabul etmesi durumunda yapacakları konusunda ise şöyle dedi: 
“İBB belediye başkanı Ekrem İmamoğlu duruşmaya gelirse, Erdemli insanının misafirperverliği olmasından dolayı, davalı olduğum İmamoğlu'nu, ilçe girişinde elimde bir kasa limonla karşılayacağım. Ardından Güneydoğu'nun incisi Mersin'imizin meşhur tantunisinden ikram edip, yanından da biz Yörüklerin meşhur yemeği sıkma ve yağlı bazlama yedireceğim. Yanında da yine biz Yörüklerin meşhur içeceği buz gibi yayık ayran ve limonata ikram edeceğim. Üstüne de bir soda iyi gider onu da ekliyeyim. Ardından duruşma sonunda da, yine Mersin'imizin meşhur zeytinyağı ve kurma yeşil zeytininden arabasının arkasına koyacağım. Belki önümüzdeki sene Erdemli'den İstanbullulara kışın dalında 100 ton yeşil zeytin alırda dağıtır. 100 Ton limon aldığı gibi. İmamoğlu davayı kaybederse tazminatı dağıtacağım. Bu duruşma fazla sürmez, buradan Avukatım, değerli ağabeyim Av İsmail Taner ile hakkımdaki açılan bütün davaların üstesinden geldiğimiz gibi, bunun da üstesinden gelip beraat alacağız inşallah. Çünkü ortada bir suç olmadığını, herkes biliyor. İBB belediye başkanı Ekrem İmamoğlu'da biliyor. Beraat alır almaz Bay Ekrem'e tazminat davası açıp, önceden dediğim gibi, aldığım parayı, Kur-an kurslarına ve şehit ailelerine bağışlayacağım. Ekrem İmamoğlu'nun iddianameyi İstanbul Büyükçekmece 6. Asliye ceza mahkemesine kabul ettirdiği de demiştim. Bekle beni İstanbul, bekle beni İmamoğlu Mahmut Dölek geliyor demiştim. Şimdi duruşma Erdemli mahkemesine geleceği için, hoş geldin İmamoğlu tazminatımı getirdin mi diyorum.”

  (ÖZEL)--İmamoğlu’na ‘limon kumpası’ davasına görevsizlik kararı