MERSİN İZ HABER
Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi öncülüğünde yürütülen "Nergis Soğanı Dağıtımı Projesi" kapsamında üreticilere dağıtılan nergis soğanları çiçeklendi, mis gibi nergis kokusu tarlaları sardı. Projeyle özellikle kadın üreticilere ek gelir sağlanırken, alternatif tarım faaliyetleri de yaygınlaştırılıyor. Mis gibi kokusuyla satın alanların yüzlerini güldüren nergis çiçeği, bereketiyle de üreticilerin umudu oluyor.
BÜYÜKŞEHİR, NERGİS YETİŞTİRMEK İSTEYEN HER ÜRETİCİNİN YANINDA
Büyükşehir, mevcut tarımsal yelpazeyi zenginleştirecek alternatif ürün faaliyetleri oluşturmak için sürdürdüğü projeyle bugüne kadar Toroslar, Mezitli, Erdemli, Anamur ve Tarsus ilçelerinde toplam 277 üreticiye 483 bin 917 adet nergis soğanı dağıttı. Dağıtımı yapılan katmerli, kokulu, arpa çeşidi soğanların her yıl yavru soğan vererek çoğalması ile üreticilerin hem gelir kaynakları artıyor hem de kullanmadıkları tarım dışı arazileri ve bahçeleri değerleniyor. Nergis yetiştiriciliği yapan üreticiler, her yıl hem çiçek hem de yeni soğan elde edecekleri için yeni soğan alımında bulunmadan üretim alanlarını genişletebilecek. Mersin genelinde yapılan duyurularla üreticilerin nergis çiçeği yetiştirme konusunda talepleri giderek artıyor. Büyükşehir Belediyesi, 2022 yılında da üreticilere nergis soğanı dağıtmaya devam edecek.
"PROJEMİZİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ DEVAM EDİYOR"
Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi`nde görev yapan ziraat yüksek mühendisi Aylin Kutlu, projeden yararlanan üreticilerin çok memnun olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
"Kullanılmayan arazilerin yanı sıra bir de bahçe aralarında, kışın yaprağını döken bahçelerde nergis soğanı yetiştiriciliği yapabilme şansları olduğu için ikinci bir ürün olarak da kullanılıyor. Bu projemiz daha çok kadınlarımıza yönelik yapılıyor. Burada kadınlarımız ailelerine ek gelir, kazanç sağlıyorlar. Sürdürülebilirliği olan bir proje olarak bugüne kadar toplam 277 üreticiye 483 bin 917 adet nergis soğanı dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Projemiz ile üreticilerimiz sadece nergis çiçeklerini satarak değil, nergis soğan yumrularını da değerlendirebilmektedirler. Biz 1 yıl veriyoruz üreticimize, kendisi 3 yıl içerisinde hiç dışarıya bağımlı olmadan kendi yumrularını da yetiştirebiliyor. Projemizin sürdürülebilirliği devam ediyor. Çünkü talebe göre dağıtımlarımız sürüyor. Üreticilerimize bu şekilde desteklerimiz devam etmektedir. Sadece nergis soğanı değil fide, fidan, soğan dağıtım projelerimiz de sürüyor."
"BAHÇEMİZDEN 25 BİN ADET NERGİS TOPLADIK"
Projeye dahil olan Avcı çifti, Gözne mahallesindeki atıl duran bahçelerine dağıtılan nergis soğanlarından diktiklerini ve elde ettikleri ürünlerden ekonomik gelir sağladıklarını vurguladı.
"EVİNE, AİLESİNE, BÜTÇESİNE KATKIDA BULUNMAK İSTEYENLERE ÇOK GÜZEL BİR FIRSAT"
Hatice Avcı ise nergislerin bakımını eşiyle birlikte yürüttüklerini belirterek, "Beraber ektik nergislerimizi. Bu yıl güzel bir ürünümüz oldu çok şükür. Hani köyde deriz `ufacık bir kış harçlığı` aynen öyle oluyor. Bir ek gelir oluyor, ufak tefek ihtiyaçlarımızı görüyoruz yani boş durmaktansa evine, ailesine, bütçesine katkıda bulunmak isteyenlere çok güzel bir fırsat. Hem güzel kokulu bir iş hem parası da güzel. Herkese tavsiye ederiz. Teşekkür ediyoruz emeği geçen herkese" ifadelerine yer verdi.