Oğuz Demirsoy

Oğuz Demirsoy

       

MUTLULUK YOLU – SAĞLIK YOLU


-Teşekkür (şükran) hissi duyabileceğiniz şeyleri hatırlayın ve belli aralıklarla bunları bir kağıda not ederek üzerinde düşünün, yeniden hayalinizde canlandırarak yeniden mutlu olun.

-Ailenize, dostlarınıza ve diğer sevdiklerinize (evcil hayvan, bitki-çiçek, spor-sanat gibi uğraşlar) yeterli ilgiyi gösterin, yeteri kadar zaman ve enerjinizi ayırın, güçlü sevgi bağları oluşturun

-Başkalarına karşı nazik, verici ve yardımsever olun. Bu size pozitif geri bildirimler (teşekkür, takdir, vs.) olarak geri döner, kendinizi iyi ve bütünleşmiş hissedersiniz.

-Size herhangi bir katkısı veya faydası olana muhakkak teşekkür edin, bu şekilde pozitif döngüyü tamamlayın.

-Her ne olursa ve ne kadar olumsuz olursa olsun affedin; negatif bağlantıyı koparın; öfke, dargınlık ve kırgınlığı bitirerek hem onu hem de kendinizi serbest, özgür bırakın

-Yaşamın anlık mutluluk ve coşkularının farkına varın, onları atlamayın (güzel bir manzara, müzik, dans, çiçek, gülücük…)

-Vücudunuza iyi bakın. Düzenli egzersiz yapın. Sağlıklı ve dengeli beslenin. Yeterli bir şekilde uyuyun, dinlenin ve eğlenin.

-Yaşamın kolay ve mutlu anları olduğu kadar zor ve üzüntülü anları olabileceğini ve bunun dünyaya gelmiş herkes için geçerli olduğunu peşin olarak kabul edin, reddetmeyin. Bu zorluklarla (stres) başa çıkabilmek veya onlardan en az etkilenebilmek için kendinize uygun stratejiler, çözümler geliştirin veya öğrenin: Olumlamalar, imgeleme, anın farkındalığı, meditasyon, tüm kalbinizle dua etme…

-Kalıcı, anlamlı, derin ilişki ve uğraşları kısa süreli, saman alevi gibi yanıp sönen tat, zevk ve deneyimlere tercih edin.

-Yaşamınızda bir anlam arayın ve bu anlamın peşinden gidin, yaşamınızı daha anlamlı kılın.

YOLUNUZ AÇIK OLSUN!