MERSİN İZ HABER
Tarım ürünleri yetiştiriciliğinde Türkiye’de önemli bir yeri bulunan Mersin’de son günlerde yaşanan olumsuz hava koşulları üreticiyi perişan etti. Hava sıcaklığının yükseklerde eksi derecelere düştüğü Mersin’de meydana gelen zirai don, örtü altı ve açık alanda üretim yapan çiftçileri olumsuz etkiledi.
MTSO Başkanı Hakan Sefa Çakır, don olayının meyve ağaçlarında ciddi zarara neden olduğunu ve önümüzdeki dönemlerde etkilerinin süreceğini belirtti. Hasar tespit çalışmaları başlatılacağı ve üreticilere destek verilmesi gerektiği ifade edildi. DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Vali Atilla Atilla Toros ise sahaya inerek yaşanan don olayını yerinde inceledi.
25 YIL SONRA İLK KEZ YAŞANDI
Meteorolojinin yaptığı zirai don uyarısının 4 gün süreyle Türkiye'nin tarımda üretim üssü olan Çukurova bölgesini olumsuz etkiledi. En çok etkilenen illerin başında ise Türkiye'de meyve üretiminde birinci, örtü altı sebze üretiminde de ikinci sırada yer alan Mersin'de geldi. Kentte üreticiler bağ, bahçe ve seralarında ortamı sıcak tutmak için çeşitli yollara başvursa da 25 yıl sonra bu şekilde yaşanan don nedeniyle tarım ürünleri büyük oranda zarar gördü. Aşırı soğuklara karşı etkili olduğu düşünülen örtü altı üretimin yapıldığı seralarda dahi zarar yüzde 30'lara kadar ulaştı.
“ZİRAİ DON AKDENİZ’İ VURDU. ÜRETİCİLERİMİZ DESTEKLENMELİ”
Mersin’de havanın mevsim normallerinin altına düşmesiyle birlikte oluşan zirai donun ardından açıklama yapan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır üreticinin doğal afetlere karşı desteklenmesi gerektiğini söyledi. Çakır’ın açıklamaları şöyle:
“Akdeniz Bölgesinde, özellikle Anamur’dan Mersin merkeze, Tarsus’tan İskenderun’a kadar olan bölgede, hava sıcaklıklarının bazı yerlerde eksi 8’lere kadar düşmesinden dolayı ciddi zirai don olayları meydana gelmiştir. Bu aşırı soğuklar ve yarattığı don olayı özellikle sert çekirdekli meyvelere ciddi zararlar verdi. Çiçek açan ve erkenci meyveler ciddi seviyede olumsuz etkilendi. Aşırı soğuklara karşı etkili olduğu düşünülen örtü altı üretim seralarında dahi, net tespitler henüz yapılmasa da, elde edinilen ilk saha verilerine göre %30-40 civarında zarar tespit edildiği görülüyor. Tarım İl ve ilçe Müdürlüklerimiz bu konuda komisyonlar oluşturarak hasar tespiti yapacak ve ilgili Bakanlığa bilgi verecektir. Bu bilgiler ışığında; dondan zarar gören üreticilere destek verilmesi sağlanmalıdır. Mersin’in Türkiye’nin meyve ve sebze deposu olduğu unutulmamalıdır. Bu üreticilerin, Tarım Kredi Kooperatifine ve Ziraat Bankasına olan borçları ertelenmeli, üreticilerimizin üretime devam edebilmeleri için ek krediler sağlanmalıdır.”
“ÇUKUROVA’YI DON VURDU, ÇİFTÇİ DESTEK BEKLİYOR”
DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan ise büyük bir don felaketi ile üretimini yitiren Adana, Mersin ve Hataylı çiftçilerin sesini Meclis’e taşıdı. Milletvekili Bozan, Meclis’e çözüm çağrısında bulunurken, çözümün yaşanmaması durumunda pazarda, markette, manavda astronomik rakamlarda meyve ve sebze fiyatlarıyla karşı karşıya kalınacağı konusunda uyarıda bulundu.
ÇİFTÇİLERİN TALEPLERİNİ SIRALADI
Mersin, Hatay ve Adana illerimizde geçen hafta başlayan soğuk havanın zirai felakete dönüştüğünü anımsatan Milletvekili Bozan, “Don vuran bölgelerde yüzde yüze yakın bir zarar söz konusu. Ağır koşullarda ayakta durma mücadelesi veren Adana, Mersin ve Hatay çiftçisi son don felaketiyle perişan durumda. Çoğu çiftçimiz primlerin yüksek olmasından dolayı ürünlerinde sigorta yaptıramamış” ifadelerini kullandı.
“‘Devlet bizi unutmasın’ diyen tüm çiftçilerimizin sesini bu Meclis duymalı!” diyerek çiftçilerin çağrısını yineleyen Milletvekili Bozan, yaşanan mağduriyetin giderilmesi için şu çözüm çağrılarında bulundu:
“Dondan zarar gören bölge vakit gecikmeden afet bölgesi ilan edilmeli! Ziraat Bankası’na ve Tarım Kredi Kooperatifi’ne olan borçlar faizsiz olarak ertelenmeli! Çiftçilerimizin üretimlerine devam edebilmeleri ve zararlarını karşılayabilmeleri için ek kredi imkanları sağlanmalı!”
Milletvekili Bozan, taleplerin karşılanmaması durumunda, “Zarar gören çiftçilere destek olunmaması halinde pazarda, manavda, markette sebze ve meyve fiyatları daha da yükselecektir. Çünkü unutmayalım ki don felaketi yaşayan bölge ülkenin sebze ve meyve deposudur” uyarısında bulundu.
TARIM ÜRÜNLERİ KRİZ MASASI KURULDU
Mersin Valisi Atilla Toros başkanlığında zirai don nedeniyle tarım ürünlerinde meydana gelen zararlara ilişkin değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. İlgili kurum ve paydaşların amirlerinin katılımıyla yapılan toplantı sonrasında yapılan yazılı açıklamada çiftçilerin yetiştirdiği ürünleri korumak, olumsuz hava şartları karşısında daha hızlı ve etkili müdahale edilmesini sağlamak amacıyla 'Tarım Ürünleri Kriz Masası' kurulduğu belirtildi.
Akdeniz ilçesi sınırları içinde yer alan ekili alanlarda inceleme yaparak üreticileri yerinde dinleyen Vali Toros, "Devletimiz tarafından sağlanan hibeler, destekler ve teşvikler ile çiftçilerimizin her zaman desteklendiği gibi bu tür doğal afetler karşısında üreticimizin yanında ve yakınında olmaya devam edilecek" dedi.