Başkan Seçer, iş dünyasıyla buluştu

Başkan Seçer, iş dünyasıyla buluştu

MERSİN İZ HABER

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Ekonomi Platformu (MEP) ev sahipliğinde düzenlenen ‘İş Dünyası Buluşması’na katılım sağlayarak, MEP bileşenleriyle bir araya geldi. 
Başkan Seçer, kent bileşenleri ile bir araya gelmenin önemine vurgu yaptı.
Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak kentin tüm bileşenleri ile bir araya geldiklerini söyleyen Başkan Seçer, bu bilgi ve deneyim paylaşımı ile iş birliğinin kent adına önemli bir şans olduğunu ifade etti. Seçer, “Kalan görev süremizde de bu böyle devam edecek” dedi.

MÜFTÜ VİYADÜĞÜ YAPILACAK

2027 yılında Müftü Viyadüğü ’nün yapımına başlayacaklarını açıklayan Seçer, “Viyadük karşı tarafta yeni açacağımız yola saplanacak ve o yol da Şehir Hastanesi’ne kadar gidecek. O bölgede toplam 2 bin 700 metrelik yeni yol açacağız. Bu yol Akbelen Bulvarı’nı da kesiyor, oraya da 2027 yılında bir katlı kavşak yapacağız. 20 kilometrelik Yalınayak OSB yolu; Mersin’in ilk 50 metre enindeki bulvarını planladık. 35 metreydi, geleceği düşünerek bunu 50 metreye çıkardık. D-400 karayoluna alternatif olacak olan yolumuza, 2027 yılında Akdeniz İlçesi’nin 1/1000’lik planlarının bitiminin ve 18 uygulamalarının yapılmasının ardından süratle başlayacağız” diye konuştu.

“ÇALIŞMALAR SİYASİ SAİKLERLE YAPILMAMALI”

Akbelen Katlı Kavşağı konusunun büyük bir problem olduğunu kaydeden Seçer, bu konuda da iş dünyasına büyük görev düştüğünü ifade etti. Akbelen Katlı Kavşağı’nın Karayolları tarafından yapılması gerektiğini hatırlatan Seçer, çalışmaların siyasi saiklerle değil, Mersin’e yarar sağlayacak proje anlayışıyla bakılarak yapılması gerektiğinin altını çizerek, “Yani benim seçim öncesi bu konuyu getirip, iktidarı sıkıştırıp, mecbur kalıp yaptıkları için değil ya da tam tersi sizler bir konuyu bana seçim öncesi gündeme getirip, ‘Aman ben seçime gidiyorum, bunu yerine getireyim’ mantığıyla yapmamamız lazım. Şehrin menfaati için yapmamız lazım. Bunun projelendirilmesi, hukuki alt yapısının yapılması, bütçeye konulması, finansmanının, kredilerinin bulunması gibi konular son derece önemli. Bunlar hep sağlanmış ki bu kadar rahat konuşuyorum, çünkü bütçemi biliyorum” ifadelerinde bulundu.

“MALİ DİSİPLİN AÇISINDAN 30 BÜYÜKŞEHİR İÇERİSİNDE EN BAŞTA BELEDİYELERDEN BİRİYİZ”

Büyükşehir Belediyesi olarak mevcut borçlarının bütçeye oranının yüzde 28 olduğunun altını çizen Seçer, şöyle devam etti:
“Bundan 5 yıl önce göreve geldiğinizde bu oran neydi?’ diye bana sorun. Yüzde 158’di. Yani 100 lira bütçeye karşı 158 lira bu belediyenin borcu vardı. Şu anda 100 lira bütçesine karşı 28 lira borca düştü. Bu bir mucize ise evet mucize. Mersin Büyükşehir Belediyesi, mali disiplin açısından 30 büyükşehir içerisinde en başta olan belediyelerden biridir. Belki de en birinci sırada gelendir.”

CUMHURBAŞKANLIĞI YATIRIM PROGRAMINA ALINAN VE ALINMAYAN PROJELERİ TEK TEK ANLATTI

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı hakkında da konuşan Seçer, Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığı’nın bir belediyenin ya da bir kurumun kendisinden yatırım programına alınmasını istediği projeleri teknik ve mali uygunluk açısından değerlendirdiğini belirterek, şu bilgileri verdi:
“Biz bu yıl Yatırım Programı’na alınması için toplamda 4 milyar liralık MESKİ yatırımlarını Cumhurbaşkanlığı’na müracaat ettik. Bunlar nedir? Deprem sonrası yoğun nüfus artışından kaynaklı, deprem öncesi sığınmacı nüfus artışından kaynaklı şehrimizin ilave altyapı çalışmalarına ihtiyaç duymasından kaynaklı, finansmanı sağlanmış projelerdir. Avrupa’da özellikle deprem sonrası buraya ilgi gösteren fonlara biz bu konuyu izah ederek ve ikna ederek bunların kredilerini sağladık. Toplamda 84 milyon avro.” Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı’na alınmayan projeler hakkında da iş dünyasını bilgilendiren Seçer, şöyle dedi:
“Bizim yatırım programında 42 milyarlık projemiz var. Siyaseti işin içine kattığınız ve siyaset istemediği zaman bu iş olmuyor. Bu bir realite. Bırakalım şimdi, A Partisi, B Partisi’ni. Gerçekler üzerinden Mersin’in sorunlarını konuşuyoruz. Şimdi bu 42 milyarın 4’ü MESKİ, kaldı geriye 38 milyar. O da Metro Projesi. Metro Projesi, Yatırım Programı’na alındı ama Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın önünde 3,5 milyarlık dış kredi kullanım iznini bekliyor. Sayın Bakan Ağustos 2024’ten bu yana imzalamadı. Gittim görüştüm. Anladığım şu; Türkiye’nin ve dünyanın içinde bulunduğu konjonktür nedeniyle ve Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin mali hacmi nedeniyle diyor ki; ‘Bu belediye bu projeyi yapmakta zorlanabilir.’ Bölgedeki ve dünyadaki konjonktürel değişimlere kadar birçok konuyu da analiz ederek döviz kuru riski taşıyan büyük projelerde Bakanlık olarak sadece Mersin Büyükşehir Belediyesi değil, hangi kurum olursa olsun ince eleyip, sık dokuduklarını söylüyorlar.”

Büyükşehir olarak tramvay projeleri olduğundan ve raylı sistem yapmak istediklerinden söz eden Seçer, bu konudaki süreci şöyle anlattı:
“Yaklaşık 140 milyon avroluk Eski Otogar-Şehir Hastanesi-Yeni Otogar arası yaklaşık 12 kilometrelik bir projemiz var. Sayın Maliye Bakanı’na; ‘Bunu yatırım programına ben aldırayım, siz de onun iznini verin’ dedim. Sıcak baktı bu konuya ama gel gelelim hem Sayın Cevdet Yılmaz ile hem İbrahim Şenel ile yaptığım görüşmelerde size yaptığım izahı onlara da yaptım. ‘Ben şu anda metro projesini bekletebilirim ama hiç olmazsa tramvay projesinin kredisini de neredeyse hazır ettik, sözünü aldık. EBRD ve AFD 50’şer milyon avro sözü verdi. Biz buna başlayalım’ dedik ama alınmamış. 42 milyar kotam dolmuş, 38 milyar işime yaramaz ve ihtiyacım olan raylı sistem alınmamış.”

“BİZİM GÖREVİMİZ RANT BEKLEMEK DEĞİL”

Kent merkezinde gerçekleştirdikleri yenileme çalışmalarını anlatan Başkan Seçer, bunları kendi öz kaynaklarıyla yaptıklarını ifade ederek, şöyle dedi:
“Bize kimse bir şey tahsis etmiyor. Bizim yaptığımız restorasyonlarda da bize hiç kimse bir delikli kuruş hibe vermiyor. Karamancılar Konağı’nın restorasyonunu bitiriyoruz, Taş Bina’yı restore ediyoruz, Kasaplar Çarşısı’nı kamulaştırdık, restore edeceğiz ve bunları kendi öz kaynaklarımızla yapıyoruz. Kırmızı-Lacivert İş Hanı’nı, Özel İdare İş Hanı’nı yıkıyoruz, Zafer Çarşısı’nı yıkacağız. Orayı Kent Meydanı yapacağız, öz kaynaklarımızla yapıyoruz. Bizim görevimiz rant beklemek değil, şehir nefes almıyor. Bakın oraya bir aydınlık geldi. Biz oraları temizliyoruz, kenti pırıl pırıl yapıyoruz, bize destek olmanız lazım.”

“12 MİLYON TEU’LUK ANA KONTEYNER LİMANI’NIN MERSİN’E YAPILMAYACAĞI NETLEŞTİ”

Seçer, uzun yıllardır Mersin’e yapılması beklenen ve kamuoyunda tartışma konusu olan Ana Konteyner Limanı ile ilgili yaşanan gelişmeleri de hatırlatarak değerlendirmelerde bulundu. Seçer, şu bilgileri verdi:
“Sayın Cumhurbaşkanı’nı Adana ve Mersin’de çok dikkatli dinledim. Adana’daki konuşmasında Mersin’le ilgili, Adana’da yapılacak olan Ana Konteyner Limanı Adana’ya, Mersin’e ve Türkiye’ye hayırlı olsun’ dedi. Biz Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak Liman’a ne diye dava açtık ve yürütmeyi durdurduk. Biz yatırım olmasın demiyoruz ama yatırım yaparken de bir sonraki adımı düşünmekte yarar var. 1 milyon TEU elleçleme kapasitesi arttı. Bunu alkışlamak mı gerekiyor yoksa üzülmek mi gerekiyor? 12 milyon TEU nereye gitti? 1 aldık 12 milyon verdik. Burada tabiri caizse gol yedik. Buraya lojistik liman yapılacak ama 12 milyon TEU’luk Ana Konteyner Limanı’nın yapılmayacağı netleşti.”  
Konuşmasının sonunda kentin gelişimi ve hak ettiği yatırımları alabilmesi için ilgili tüm diğer kurumlarla yapılması gereken görüşmelerde iş dünyası temsilcileri ile birlikte hareket etmeye hazır olduğunu yineleyen Seçer, şu görüşlere yer verdi:
“Burada yaptığımız konuşmalar burada kalmasın, ete kemiğe büründürelim. Ben diğer kurumlarla görüşme yapmak için bu şehrin emrindeyim. Ben her zaman, her yere gelirim, hatta organize eder sizleri götürürüm, hiç mesele değil. Belediyemizle ilgili konularda da aynı hassasiyeti sizlerin göstereceğine inanıyorum. Biz kentimizi gerçekten kendi evladımız gibi görüyoruz.”

ÖZKAYA: “YAPTIĞINIZ ÇALIŞMALAR, HEPİMİZ TARAFINDAN MEMNUNİYETLE KARŞILANMAKTADIR”

MEP Başkanı Servet Özkaya ise konuşmasında, Başkan Seçer’in kentteki sivil toplum temsilcileri ile sürdürdüğü iyi diyalogların kent adına çok önemli olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Demokratik yapısı çok geniş olan kentimizde her kesimle iyi bir iletişim kurarak yaptığınız çalışmalar, özellikle gençlere ve kadınlara yönelik projeler, altyapı yatırımları ve vizyonel projelerle vesile olduğunuz hizmetler hepimiz tarafından memnuniyetle ve takdirle karşılanmaktadır. Özellikle yıllardır çözülemeyen imar planları konusunda gösterdiğiniz çaba ve şeffaflık, 1/5000’lik planların tamamlanması ile kentimiz için önemli bir kazanım olmuştur. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin sadece sosyal projelerle değil, iş ve ekonomi alanında da başarılı adımlar attığına şahitlik ediyoruz” dedi ve Kariyer Merkezi’nin iş dünyasına sunmuş olduğu katkılar için de teşekkürlerini iletti. Özkaya son olarak ise, “Hepimizin ortak hedefi; daha yaşanılabilir ve sürdürülebilir bir kent için katkı sunmaktır."
Program, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.