Yaşlı çifte ‘Uçan tekme’ davasında karar çıktı

Yaşlı çifte ‘Uçan tekme’ davasında karar çıktı

MERSİN İZ HABER

Mersin’de otobüste engelli yaşlı adam ve eşinin darp edilmesiyle ilgili davada karar çıktı. Yapılan yargılamanın son duruşmasında tutuklu sanıklardan okul müdürü İsmet Turan, 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Bakanlıkça açığa alınan müdürün tutuklulukta geçirmiş olduğu süre nazara alınarak tahliyesine karar verildi.
15 Aralık 2023 tarihinde engelli Ramazan Polat ve eşi Hamdiye Polat’ın otobüste darp edilmesiyle ilgili dava yapılan 4’üncü duruşmada karar çıktı.  Mersin 19. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen son duruşmada Ramazan Polat ve eşi Hamdiye Polat ile tarafların avukatları hazır bulundu. Tutuklu sanık İsmet Turan ile 22 Mart’taki duruşmada ’kaçma şüphesi’ olmadığı gerekçesiyle tahliye edilen oğlu A.O.T. duruşmaya Ses ve Görüntü Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı.

"HİÇBİR PİŞMANLIK GÖSTERMEMİŞTİR"

Önceki duruşmaya mazeret göstererek katılmayan Ramazan Polat ve Hamdiye Polat, ’alenen hakaret ve tehdit içerikli söz’ kullanımına yönelik suçlamayla ilgili savunma yaptı. Ramazan Polat’ın avukatı Selin Sürmeli de önceki aşamalarda yazılı ve sözlü olarak beyan ettikleri savunmalarının tekrar ettiklerini belirterek, "İsmet Turan olayın başlangıcında kamera görüntüleriyle sabit olan olayları inkâr ederek adaleti yanıltma eyleminde bulunmuştur. Olay ilk gerçekleştiğinde hiçbir pişmanlık göstermemiştir. Biz bu sebeple İsmet Turan’ın takdir indirim hakkından faydalanmamasını talep ederiz. Müvekkillerim kendilerine hakaret içerikli söz sarf etmesi için zorlanmıştır. Haksız tahrike karşı haksız tahrik hükümleri uygulanmayacağından en üst hadden cezalandırılmasını talep ediyoruz" dedi. 17 yaşındaki A.O.T. ise Ramazan ve Hamdiye Polat’ın beyanlarının ardından, "İlk eylemi babama karşı Ramazan Polat ve eşi gerçekleştirmiştir. Önceki beyanlarımı tekrar ederim" diye konuştu. İsmet Turan ise "Ben Ramazan ve Hamdiye Polat’ın, ilk eylemin benim tarafımdan gerçekleştirildiğine yönelik iddiasını kabul etmiyorum. İlk hakaret kesinlikle kendilerinden geldi. Ben 18 dakika boyunca kendilerine müdahale etmedim. Çocuğumu olay yerinden uzaklaştırmaya çalıştım ve ilk eylem de karşı taraftan geldi" diye konuştu.

"18 DAKİKA BOYUNCA KİMSENİN SABREDEMEYECEĞİ KADAR SABRETTİM"

Cumhuriyet savcısının mütalaasının ardından Ramazan ve Hamdiye Polat, kendilerine yöneltilen suçlardan beraatlerini talep ettiklerini belirterek, İsmet Turan’ın kendilerine yönelik eylemleri nedeniyle de cezalandırılmasını talep etti. İsmet Turan ise, "Kendi vicdanımla olayı değerlendirdim ve 18 dakika boyunca kimsenin sabredemeyeceği kadar sabrettim. Ben zalimce ve gaddarca kimseyi darp etmedim. Karşı tarafa hiçbir ceza verilmemesi içimdeki adalet duygusunu zedelemiştir. Şu zamana kadar yaşadıklarımdan dolayı öncelikle hakkımda tahliye kararı ve beraat hükmü verilmesini talep ediyorum. Yaşanan olaylar nedeniyle pişmanım ve özür diliyorum" ifadelerinde bulundu.

OKUL MÜDÜRÜNÜN TAHLİYESİNE KARAR VERİLDİ

Beyanların ardından mahkeme heyeti, İsmet Turan’ın Ramazan Polat’a yönelik ’beden bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı kasten yaralama’ suçundan meydana gelen zararın ağırlığı, sanığın kastının ağırlığı ve suçun işleniş biçimini göze alarak alt sınırdan uzaklaşılmak suretiyle 2 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi. Beden bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunmasından dolayı, cezanın yarısı kadar artırım yapılarak cezasının 3 yıla çıkarılmasına hükmetti. Ayrıca Ramazan Polat’ın vücudunda hayat fonksiyonlarını orta derecede etkileyecek kemik kırığına sebebiyet verdiğinden dolayı, ceza dörtte bir oranında artırılarak 3 yıl 9 aya çıkarıldı. Mahkeme heyeti, cezayı takdir indirimi ile 3 yıl 1 ay 15 güne düşürdü. İsmet Turan’ın tutuklulukta geçirmiş olduğu süre, tutuklamanın tedbir maiyetinde olduğu nazara alınarak tahliyesine ve tutuklulukta geçirmiş olduğu sürenin hükmolunan hapis cezasından çıkarılmasına karar verildi.
Öte yandan, Ramazan Polat ve Hamdiye Polat’ın olaylar kapsamındaki hakaret ve tehdit eylemlerinin karşılıklı, fiziki eylemlerinin ise meşru savunma kapsamında yer aldığı değerlendirilerek cezalandırılmalarına yer olmadığına hükmedildi.

İDARİ SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR

Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü de olayla ilgili Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bilgi verilmesini müteakip adı geçen okul müdürünün 17 Ocak itibarıyla açığa alındığını ve idari tahkikat başlattırıldığını bildirmişti. Olayla ilgili açılan idari soruşturmanın görevlendirilen 2 müfettiş tarafından yapıldığı öğrenildi.