ÇETKODER Genel Başkanı Göktaş: "Zamlar tüketiciyi çıldırtmak üzere"

ÇETKODER Genel Başkanı Göktaş:

MERSİN(İZ HABER)

Merkezi Mersin`de bulunan Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, son zamların vatandaşı canından bezdirdiğini belirterek, "Zamlar tüketiciyi çıldırtmak üzeredir" dedi.

Piyasaların durumunun iç açıcı olmadığını ve her gün her şeye zam geldiğine işaret eden Göktaş, "Gelen zamlar artık milleti çıldırtır hale geldi. Temel gıda maddelerine gelen günübirlik zamlar insanları çileden çıkarıyor. Vatandaş raflardaki ürünlerin fiyatına yetişemediği gibi yaşam mücadelesi veriyor. Hal böyle iken en önemli olan temel gıda maddesi ve halkımızın hiçbir şey bulamasa bile tek başına karnını doyurmaya çalıştığı ekmek fiyatları uçtu. Ekmek üzerine kirli oyunlar bir türlü bitmiyor" diye konuştu.

"BARİ HALKIN EKMEĞİ İLE OYNAMAYIN"

ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş, ekmeğin milletin, özellikle fakir ve dar gelirli halkın son yıllarda tek gıda maddesi haline geldiğine de vurgu yaparak şunları söyledi: "Fakir ve dar gelirli halkımız artık taze ekmeği alamadığı için fırınlardan, bir gün sonra bayilerde satılmayıp geri dönen bayat ekmekleri alıyor. O bayat ekmekleri sıcak şekerli suya banarak, yada çaya banarak karnını doyurur hale geldi. Bugün gelinen noktada ülkenin her yerinde ekmeğin değişik fiyatlar ile halka sunulması şaşırtıcı ve üzücüdür. Ayrıca gramajlarının farklı olması, içindeki katkı maddelerinin farklı olması ise ayrı bir durum olarak endişe vericidir. Yıllardır ekmek üzerinde oynanan oyun hiç değişmiyor. Bu hususta denetim yetkisi Tarım Bakanlığına ait. Ancak geçmişte bazı yönetmelikler çıktı ve bu yönetmelikler neticesi Fırıncılar odasına ve federasyonuna Tüketicinin hak ve hukuku gözetilmeksizin geniş yetkiler verildi, tanındı. Fırıncıları ve üreticilere verilen bu yetkilerin ve hakların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Zam bu milletin artık kaderi haline geldi. Yerli yersiz her şeye zam gelmesi insanları bıktırdı. Ucuz, sıhhi, gramajından çalınmayan ekmeği bu millete yedirmek devletin asli görevidir. 2,5 - 3 liraya ekmek olur mu? Oldu işte. Bu günler iyi günler, böyle giderse  önümüzdeki günler 5 liraya çıkacak. Evinde 5 nüfus- 7 nüfus olan dar gelirli ve asgari ücretli ya da emekli vatandaş ne yapsın? Taş mı kemirsin?"

"PANDEMİ SÜRECİNİ YAŞIYORUZ EKMEK ARTIK AMBALAJA GİRSİN"

Genel Başkan Göktaş, ekmek ile ilgili daha sonra şu görüşlere yer verdi: "Abartıp kabartıp bizlere sunulan ekmeği önce hijyen hale getirin. Tebliğe uygun çıkartın. Elli kişinin çıplak olarak elinin değdiği ekmeği halka arz etmekten bu milleti kurtarın. Halkın sağlığına daha fazla önem gösterin. Ayrıca Aynı gramajdaki ekmeği ayrı ayrı bölgelerde ayrı fiyatlarla satmayı da bırakın. Ve her şeyden önemlisi Tarım Bakanlığı, Belediyeler ve Valilikler Bu işi kolluk kuvvetleri ile beraber çok sıkı denetime almalılar. Merdiven altı çalışanı engellemeli, düzgün çalışmayanı engellemeli, hijyen koşulda ekmek üretmeyeni engellemeliler. Bu arada ambalaja bir türlü girmeyen ekmek hususunda da önlemler arttırılmalıdır. Ekmek elle kontrol edilerek alınmamalı. Bu sebze meyve değil. Alıp yıkamıyorsunuz. Direk tüketiliyor. Pandemi sürecinde en çok dikkat ve özen gerektiren gıda maddesi."