Toroslar’da yüksek yapılaşmaya yargı freni

Toroslar’da yüksek yapılaşmaya yargı freni

MERSİN İZ HABER

Toroslar Belediyesi Meclisi’nin Arpaçsakarlar Mahallesinde 18 kat yapılaşmaya izin vermesiyle ilgili TMMOB’un açtığı davada mahkeme ‘Dur’ dedi. Mahkeme, belediye meclisinin bu kararını iptal ederken, bölgede 18 kata imarlı inşaat projeleri durduruldu. Konuya ilişkin düzenlenen basın toplantısına katılan bazı müteahitler, kararın kendilerine büyük zarar verdiğini dile getirip, TMMOB İy Koordinasyon Kurulu'na tepki göstterdi.
TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu Toroslar’ın Arpaçsakarlar Mahallesinde kat yüksekliğinin 18 kata çıkarılması kararına, Mersin Limanı Genişleme Projesine ve Silifke’nin Tisan Mahallesi’ndeki yapılaşmaya karşı açtığı davaların sonuçlarını Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaştı.

"DAVAYI KAZANDIK"

Toroslar Belediye Meclisi’nin halihazırda 5 katlı yapıların olduğu Arpaçsakarlar mahallesi ve çevresi için 18 kat yapılaşma hakkı tanımasına TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu Mersin 2. İdare mahkemesinde dava açmıştı. Dava ile ilgili bilgi veren TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri İbrahim Yücesoy açtıkları davayı kazandıklarını belirterek, “Mersin 2. İdare mahkemesinin 18 kat plan kararını hukuka aykırı buldu. TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu olarak kazandığımız bu dava kentimizin geleceği açısından büyük önem taşımaktadır. Özellikle yaşadığımız deprem felaketi bizlere gösterdi ki, kâğıt üzerinde bilimsel olmayan kararlar doğrultusunda verilen haklar gelecekte hem can hem mal kaybı yaşanmasına sebep olmaktadır. Anamur’dan Çamlıyayla’ya kadar onaylanan imar planlarında kat yüksekliklerinin ve yapılacak binaların yapılaşma koşullarının belirlenmesi sadece meclis üyelerinin kararına bırakılması kentimizin imar planı bekleyen bölgeleri için zaman kaybından başka bir şey yaratmayacağını ifade ederiz” diye konuştu.

İNŞAATLAR DURDURULDU, MÜTEAHHİTLER ÖFKELENDİ

Toroslar Belediye Meclisi’nde 2020 yılında alınan 18 kat yapılaşma kararının ardından bölgede yüksek katlı inşaatlara ruhsat verilmeye başlandı. Mahkeme 18 kat konusunda yürütmeyi durdurunca müteahhitler de inşaat projelerini durdurmak zorunda kaldı. Basın toplantısına katılan bazı müteahhitler, davayı açan TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kuruluna “Yenişehir’deki yüksek binalara neden sesiniz çıkmıyor” diye tepki gösterdi. Bir müteahhit, “Belediye ile siz birbirinize dava açıyorsunuz mağduru biziz. Benim orada 4 projem var 30 milyon liralık malzeme aldım. Siz depreme dayanıklılıktan bahsediyorsunuz. Siz başka bölgelerdeki yapılaşmayı hiç görmediniz değil mi? belediye bize ruhsat veriyor. Ruhsat almadan bir gün önce belediye başkan yardımına ruhsatımızı alacağız bir problem var mı dedik. Yok dediler. Aynı insanlar bugün bize ruhsat vermedi. Onlarca insan iflas edecek” diye çıkıştı.

“YENİŞEHİR’DE NEDEN DAVA AÇMIYORSUNUZ?”

Bir başka müteahhit ise “Kent dokusundan bahsettiniz, Yenişehir’de kent dokusu yok mu? Orada dava açtınız mı? Orada neden yüksek katlı binalar var? siz siyaset yapıyorsunuz” ifadelerini kullandı. Başka bir müteahhit ise şöyle dedi:
“Sahil kesiminde olacak bir depremde taş taş üstüne kalmaz. Orada 35 katlı binalar var. Orada neden dava açmadınız. Şu an iptalini yaptığınız yerin jeoloji raporuyla sahil kesiminin raporu bir midir? Siz siyasisiniz.”

“BİZ MESLEK ÖRGÜTÜYÜZ”

Müteahhitlerin tepki gösterdiği basın toplantısı sonunda değerlendirmede bulunan TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri İbrahim Yücesoy ise şunları söyledi:
“Biz meslek örgütleriyiz. Bizler kamusal nitelikli örgütler olduğumuz için meslektaşlarımızın haklarını ve yaşadığımız kentlerdeki sorunları dile getirmek bizim görevimiz. Biz bir siyasi parti değiliz. Çıkar çatışmasına asla girmeyiz. Bu bir ithamdır. Bizler hukuk devletlerinde eğer bir itiraz varsa bunlara yargı karar verir. Bunlara yargı karar verir. Bırakın çıkarın biz birçok konuda dava açıyoruz. Bu yeni açılan bir dava değil 2020 yılında açıldı. Biz yorum yapmıyoruz. Yargının verdiğini sizlerle paylaşıyoruz.”