Mersin’de ‘Can Atalay’ eylemi

Mersin’de ‘Can Atalay’ eylemi

Mersin’de bir araya gelen Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve STK temsilcileri, Hatay’dan milletvekili seçilmesine rağmen hala cezaevinde tutulan Avukat Can Atalay’ın, serbest kalması için basın açıklaması yaptı.
Merkez Yenişehir ilçesinde Gazi Mustafa Kemal Bulvarı üzerinde buluşan ve ‘Can Atalay’a özgürlük’ pankartı açan TİP ile bazı STK temsilcileri, ellerinde taşıdıkları dövizlerle konuya dikkat çekti. Daha sonra basın açıklamasını TİP Üyesi Ayşe Sibel Levent okudu. Parti üyesi Levent, Yargıtay’da dava süreci devam ederken hukuksuzca cezaevinde tutulan Avukat Can Atalay’ın 14 Mayıs Milletvekilli Seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi’nden Hatay milletvekili seçildiği hatırlatarak, seçim sonuçlarının kesinleşmesini takiben avukatları aracılığıyla milletvekili mazbatasının alındığı ve geçen cuma günü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde milletvekili olarak kaydının yapıldığını söyledi.  Ancak seçilmiş vekillerinin tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nde esir tutulduğu için henüz milletvekili yeminini edemedi ve görevine başlayamadığının altı çizilen basın açıklamasında şu görüşlere yer verildi:
“Can Atalay’ın tahliye edilmesi için avukatlarının Yargıtay’a yaptığı başvuru günlerdir yanıtsız bırakıldı ve yoldaşımız hala cezaevinde tutuluyor. Yaşanan durum her anlamda Anayasa’ya aykırıdır ve Yargıtay, Anayasa’nın emrettiği hükmü uygulamamakta ısrar etmektedir. Seçilmiş Hatay Milletvekili Can Atalay’ın tutukluluk hâlinin devamı, hukuka aykırı bir şekilde, kişi hürriyeti ve güvenliğinin engellenmesi ve aynı zamanda seçmenlerin temsil edilme haklarının ihlali anlamına gelmektedir. Çünkü Anayasa’nın 83. Maddesi’nde aynen şöyle yazmaktadır; ‘Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz’ Anlamı apaçık olan Anayasa hükmü ortadayken, buradan başta Yargıtay savcıları olmak üzere yetkililere soruyoruz; Seçilmesinin üstünden 3 hafta geçmesine rağmen Can Atalay neden hala serbest bırakılmadı? Can Atalay neden Meclis’te yemin edip görevine başlayamadı? Can Atalay ne zaman Hatay’a ulaşıp enkaza çevrilmiş olan şehrin imarı için yurttaşla beraber çalışmalarına başlayabilecek? Can Atalay’ın, Hatay’ı ve tüm ülkeyi enkaz altında bırakanların suçlarını yüzlerine vurmasından mı korkuyorsunuz? Milli iradenin yerine gelmesini engellemenin, yani milletin seçtiği vekil sanki seçilmemiş gibi davranmanın, bir suç olduğunu bilmiyor musunuz? Bu sorularımızla, Anayasal kurumları Anayasa’ya uymaya bir kez daha davet ediyoruz. Artık bu hukuksuzluğa bir son verin! Yetkinizi aldığınız yasaları uygulayın! Can Atalay’ın seçilmiş bir milletvekili olarak yasama faaliyetlerine katılmasının önündeki engellerin kaldırılmasını, T.C. Anayasası ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile koruma altında olan seçme ve seçilme hakkının derhal yerine getirilmesini bekliyoruz. Saray’dan talimat beklediğiniz her gün, Anayasa’yı çiğnemeye devam ettiğiniz bir gün olarak kaydediliyor halkın defterine. Bunu unutmayın çünkü biz sizin kanun dışı, keyfi uygulamalarınızı asla unutmayacağız. Başta Mücella Yapıcı, Can Atalay ve Tayfun Kahraman olmak üzere haksız, hukuksuz bir şekilde tutuklanarak özgürlüğü elinden alınan tüm arkadaşlarımız için mücadeleye devam edecek, adaleti mutlaka bu topraklara getireceğiz.”
Polisin çevrede güvenlik önlemi aldığı basın açıklaması yapılmasından sonra eylem sona erdi.