Ali Ekber ŞEN / MERSİN İZ HABER
Açıldığı 2017 yılından itibaren çeşitli skandallarla gündeme gelen Mersin Şehir Hastanesi’nde bu kez de ‘Kamu-özel iş birliği’ (KÖİ) modeli ile kamu zararı yaratıldığı öne sürüldü. Hastane idaresinin AKP’ye yakın olan CCN Holding’in aleni şekilde sözleşmeyi ihlal etmesine göz yumarak, kamuyu milyonlarca lira zarara uğrattığı iddia edildi. Ayrıca sözleşmenin ihlal edildiği dönemlerde, denetimden sorumlu komisyonun başkanı olan iki başhekim yardımcısının da terfi ettirilerek ödüllendirildikleri ileri sürüldü.
İŞTE O CAN ALICI MADDE
Kamu-özel iş birliği modeli kapsamında kamu ile firma arasında yapılan sözleşme EK 14’te firmanın yükümlülükleri ve yükümlülükleri yerine getirmediği takdirde uygulanacak parasal cezai işlemler sözleşmede ‘Performans Parametreleri’ başlığı altında şöyle toplandı:
"Şirket, potansiyel hizmet hatalarını bildiren bir liste sağlayacaktır ve bu listeye şirket performansını değerlendirme amacıyla Genel Hizmet Şartları (referansı "G" olacaktır) veya Özel Hizmet Şartları (referansı "S" olacaktır) içerisinden bir referansı dahil edilecektir. Tüm performans parametreleri, başarılı veya başarısız esası üzerinden değerlendirilecektir. Her bir performans parametresi için, bir hizmet hatasına ya da hizmet talebine cevap veren tanımlanmış bir hizmet yanıt süresi ile hizmet hatasını giderebilmek ya da hizmet talebini karşılamak için gerekli düzeltici eylemlerin gerçekleştirileceği gerekli hizmet düzeltme süresi bulunmaktadır. Yanıt ve hizmet düzeltme süreleri, yardım masasına yapılan başvurudan itibaren başlar.” Ayrıca Ek 14'te performans parametrelerinin nasıl kaydedilmesi gerektiği ve idare tarafından parasal cezai işlemlerin nasıl uygulanacağı da belirtildi.
SÖZLEŞME NASIL İHLAL EDİLDİ?
Hastanenin işleticisi CCN Holding’in, Sağlık Bakanlığı ile yaptığı sözleşmeye göre; hastanede ortaya çıkan her türlü aksaklık, cihaz arızası, riskli durum v.b. hususlar hastane personelleri tarafından firmanın yardım masasına bildirilmekte ve bu şikayetler yardım masası tarafından sözleşmede belirtilen kodlar ile kayıt altına alınmaktadır. Şikayetlerin firma tarafından sözleşmede belirtilen sürelerde giderilmesi gerekmektedir. Çözümlenmeyen ya da zaman aşımına uğrayan şikayetlerle ilgili idarece para cezası uygulanmakta ve firmanın hak edişinden kesilmesi gerekmektedir. Ancak iddiaya göre, hastane bünyesinde Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS) hizmetleri ile ilgili yapılan yardım masası şikayetlerinin ‘S’ kodu ile kaydedilmesi gerekirken sözleşmede bulunmayan ‘W’ kodu ile kaydedilerek paralel bir kayıt sistemi oluşturulup HBYS Muayene Kabul Komisyonunun denetiminden kaçırıldı. Hastane personeli tarafından çağrı merkezine (yardım masası) bildirilen 30 binin üzerinde şikayetin firma tarafından sözleşmede bulunmayan farklı bir kod ile kayıt altına alındığı için HBYS Muayene ve Kabul Komisyonunun denetiminden kaçırıldığı, böylece sözleşme ihlali olmasına rağmen bu konuda bir işlem yapılmadığı, yüklenici firmanın bu şekilde milyonları bulacak cezalardan kurtulduğu iddia edildi. Ayrıca bahse konu durum ortaya çıktıktan sonra da Başhekimin olayı örtbas ederek ceza kesilmesini ve sözleşmesinin feshedilmesini engellediği iddia edildi.
İDARE GÖZ YUMDU
Tüm sağlık çalışanlarının her türlü soruna, haksızlığa rağmen canla başla çalıştığı, aksaklıkların giderilmesi için iyi niyetle mücadele ettiği, buna rağmen personelin baskı ve haksızlığa maruz kaldığı, hastanede bir türlü çözülemeyen ve kronikleşen sorunların "Bunun adı KÖİ modeli. KÖİ modelinde işler bu şekilde yürür" denilerek idare tarafından geçiştirildiği öne sürüldü.
GÖZ YUMANLAR TERFİ ETTİRİLDİ
Öte yandan yüklenici firmanın 1 Ağustos 2017 tarihinden itibaren sözleşmeyi ihlal etmeye başladığı ve bu durumun Ağustos 2021’e kadar da devam ettiği belirtiliyor. Milyonlarca lira kamu zararına göz yumulduğu öne sürülen söz konusu tarihlerde HBYS Muayene Kabul Komisyon Başkanlığı yapan Başhekim yardımcıları Dr. Hüseyin Geldi ve Dr. İbrahim Akça’nın terfi ettirilerek Sağlık Müdür Yardımcılığına atandığı da belirtildi. Usulsüzlüğe göz yumduğu öne sürülen Dr.Hüseyin Geldi’nin önce ihalelerden sorumlu Personel ve Destek Hizmetleri Başkanı olarak atandığı daha sonra ise Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı’na getirildiği, Dr. İbrahim Akça’nın ise Sağlık Hizmetleri Başkanlığı görevine atanarak ödüllendirildiği iddia edildi.
SORUŞUTRUMA DEVAM EDİYOR
Öte yandan Mersin Şehir Hastanesi’nde ameliyat sırasında verilen narkoz işlemlerinde usulsüzlük ve sahtecilik yapıldığı iddiası ile ilgili bir süre önce başlayan inceleme ve soruşturma devam ediyor. Hastane bünyesinde tutulan kayıtlarda bir mesai gününde bazı doktorların 49, 36, 30, 28, 22 ve 20 hastaya narkoz verdiği iddia edilmişti.