MERSİN İZ HABER
Türkiye’de sofralık kaysının yüzde 85’nin üretildiği Mersin’in Mut ilçesinde başlayan hasatta, fiyatın 5 TL’ye düşmesi üreticilerin eylem yapmasına neden oldu. Yaklaşık 500 üreteci, Mut-Kahraman yolunu 3 saat trafiğe kapatarak, yaşanan bu duruma tepki gösterdi. Para etmeyen kayısıları yola dökerek çiğneyen köylüler, "İhracatçıların burada yanımıza gelmesi lazım. 5 lira fiyat verirken utanmaları lazım" diye konuştu. Kaymakam İhsan Ayrancı’nın, olay yerine giderek konuşmasından sonra yol trafiğe açıldı.
3 GÜNDE DİBE ÇAKILDI
Hasadın başladığı Mut’ta 3 gün önce dalında 45 lira olan kayısı, bir gün sonra 20’ye, eylemin yapıldığı gün ise 5 TL ile dip seviyeye düştü. Geçen yıl 25 TL’den alıcı bulan kayısı şimdi 5 TL’ye kadar indi. Kayısı fiyatının ani düşüşüyle şoke olan yaklaşık 500 üretici, para etmeyen ürünü Mut-Kahraman karayoluna dökerek eylem yaptı. Asfalta döktükleri kayısıyı çiğneyen üreticiler, hükümetin soruna acil çözüm bulmasını istedi. Eylem nedeniyle kapanan yolda uzun araç kuyrukları oluşurken, kısa sürede çok sayıda polis ve jandarma ekibi olay yerine geldi. Ekipler uzun süre çaba göstermesine rağmen üreticiler yolu açmayarak eylemi sürdürdü.
KAYMAKAM OLAY YERİNE GELDİ
Kısa bir süre önce Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesinden Mut’a tayin olan Kaymakam İhsan Ayrancı, olay yerine gelerek üreticilerle görüştü. Üreticiler olarak yaptıkları eylemin haklı olduğunu belirten Kaymakam Ayrancı, "Üreticisiniz ve haklısınız. Benim ailem de üretici. Sorunlarınızı biliyorum. Haklı durumdayken haksız duruma düşmeyin. Yolu açmamız gerekiyor. Düşünün acil bir hastanız var. Bu bizim görevimiz, hep birlikte bu sorunu çözmemiz gerek. Bunun kalıcı çözümü pazarlama sorununu çözmekten geçiyor. El birliğiyle sorunu çözmek için beraber kafa yoralım" diye konuştu. Kaymakamın konuşmasının ardından yol trafiğe açıldı.
FİYATI NEDEN DİBE ÇAKILDI?
Mut Toptancı Hali Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Zeki Cüce, dip yapınca üreticileri isyan ettiren kayısı ile ilgili konuştu. Son yağışlar nedeniyle dalında bulunan kayısıda çatlaklar oluştuğunu belirten Cüce, “Zamansız yağan yağmur çatlama yaptı. Bu nedenle ihracata gitmeyince ürün bolluğu yaşandı. Çatlak ürünler para etmeyince piyasa düştü. Mut’ta 150 bin ton olan rekoltenin yüzde 65’i ihracata gidiyor. İhracat var ama şu anda yüzde 20 seviyesinde bulunuyor. İhracata giden ürün halde 15-30 arasında gidiyor. Ancak, yağmur üründe önemli hasar yarattığı için ihracat bu yıl durdu. Böyle olunca da yaşanan ürün bolluğu nedeniyle fiyatlar düştü” dedi.
FABRİKA YOK, GİRDİ MALİYETLERİ YÜKSELDİ
Bu arada Türkiye’de sofralık kayısı üretiminin yüzde 85’nin karşılandığı Mut’ta ürünü işleyecek bir fabrika bulunmuyor. Taban fiyat uygulaması da yok. Bu yıl ürünü fabrikada işlememek üzere meyve suyu alıcıları da gelmedi. Girdi fiyatları da üreticinin belini büküyor. Son yıllarda mazot yüzde 250, İlaç yüzde 200, sulama yüzde 250, elektrik yüzde 150, işçilik ise yüzde 150 zamlandı. Geçen yıl 25 liradan alıcı bulan kayısı bugün 5 liradan satın alınmak isteniyor.