Domates ihracatı kısıtlanması mecliste

Domates ihracatı kısıtlanması mecliste

MERSİN İZ HABER

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, domates ihracatının 14 Nisan 2023 tarihine kadar kısıtlanmasına tepki gösterdi. Domates ihracatının kısıtlanmasını TBMM gündemine taşıyan Gökçel Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin cevaplaması için soru önergesi verdi.

“KRİZİ SAKLAMAK İÇİN ÇİFTÇİYİ FEDA ETTİLER”

Fiyatlarında son günlerde yaşanan artış ve 11 ili etkileyen depremler nedeniyle domates ihracatının 14 Nisan 2023’e kadar kısıtlanmasına karar verildiğini hatırlatan CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, “Üreticiye ihracat yapma demek maliyetinden daha düşük fiyata satış yapmasına neden olmak demek. Çiftçi yetiştirdiği ürünü maliyetinin altında satarsa gübre, ilaç, mazot ve banka borçlarını ödeyemez. Krizi saklamak için çiftçiyi feda ettiler. Zarar eden çiftçi domates üretiminden uzaklaşırsa domates ithal etmek zorunda kalacağız.
Pazarlarımızı kaybedersek domates ithal eden bir ülke haline geliriz” dedi.

BAKANA SORULAN SORULAR

Domates ihracatının yasaklanmasının gerekçesini de gündeme getiren CHP’li Gökçel, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi. Gökçel, önergesinde şu sorulara yer verdi:

-Son 5 yılda yıllık domates üretimimiz ne kadardır? 2023 üretim beklentimiz nedir?

-Son 5 yılda yıllık domates tüketimimiz ne kadardır? 2023 tüketim beklentimiz nedir?

-Son 5 yılda üretici ve market bazında domates fiyatlarında ki değişim nasıldır?

-İhracat yasağı getirilirken ihracat pazarında yaşanacak düşüş hesaplanmış mıdır? Bu kayıp ne kadar olacaktır? Yasaklanama gerekçeniz nedir?