Romanlar kentsel dönüşüme sanatın gücü İle direnecek

Romanlar kentsel dönüşüme sanatın gücü İle direnecek

MERSİN İZ HABER

Mersin’de Turgutreis Mahallesi’nde yapılması planlanan kentsel dönüşüm projesinin Romanların kültürüne ve yaşam tarzına uygun olmadığı dile getirildi. Bu proje ile Romanların mahalleden silineceği gerekçesiyle yeni bir kentsel dönüşüm projesi talep eden Romanlar, AB kültür sanat fonu hibesi ile “Roman gibi Kentsel Dönüşüm” projesine start verdi.

Projenin açılış etkinliğine AKROMFED Başkanı Ali Daylam, Mersin Kent Konseyi Başkanı Ayferi Tuğcu, Alevi Kültür Dernekleri Başkanı Hasan Kılavuz, İçimizdeki Sanat Derneği Başkanı Tuncay Torun, Mimoza Kadın Derneği Başkanı Çiğdem Göksoy, Mersin İHD Başkanı Hakkı Demir, Sözyüzü Sanat ve Edebiyat Kolektifi kurucularından Erdal Dalgıç, Uyuşturucu ile Mücadele Eden Aileler Derneği Başkanı Kamuran Bilen, yazar Adil Okay, Yazar Yahya Vurucu ile Roman vatandaşlar katıldı.

“ROMAN MAHALLELERİ RANTA KURBAN GİDİYOR”

Projenin açılış etkinliği öncesinde Turgutreis Mahallesi 4114 sokakta bulunan ve 2007 yılında 40 hanenin tahliye edilmesi sonrasında yıkılan alana giden AKROMFED Başkanı Ali Daylam ve davetliler, mahallenin yıkılan bölümünü ve orada yaşamış olan insanları anmak için buraya gül bıraktı. Burada duygulu anlar yaşayan ve bir konuşma yapan Daylam, sözlerine şair-yazar Yahya Vurucu’nun Romanlar için yazdığı şiirin “Biz düşersek bu şehrin kalbinde bir yara açılır” mısrası ile başladı. Bu mısrada adı geçen yerin tam da bulundukları yer olduğunu ifade eden Daylam, mahalle hala yerindeyken yaşamış olan insanları isimlerini zikrederek birer birer andı.  Daylam, Roman mahallelerinin birilerinin aç gözlülüğü yüzünden ranta kurban gittiğini ve Romanların ellerinden çeşitli dalaverelerle alındığını ve pek çok insanın da buradaki evlerini bırakıp gittikten sonra yaşamlarında huzur bulamadıklarını belirtti. Romanlar için istediklerinin ve olması gerekenin Romanlara göre yerinde dönüşüm olduğunu ifade eden Daylam, yürürlükte olan bir Ulusal Roman Strateji Belgesi olmasına rağmen geriye dönüp bakıldığında ellerinde hiçbir şey kalmadığını vurguladı.

İMZA KAMPANYASI BAŞLATACAKLAR

Daha sonra kentsel dönüşümün yapılacağı Turgutreis Mahallesi’nin üst kısmına geçildi ve burada projenin açılış etkinliği gerçekleştirildi. Başkan Daylam burada basın açıklamasını okudu. “Roman gibi Kentsel Dönüşüm” projesinin amacının, Turgutreis Mahallesi’nde Romanların yaşam tarzına ve kültürlerine aykırı olarak gerçekleştirilmesi planlanan kentsel dönüşüm projesine bir karşı duruş sergilemek ve Romanların seslerinin sanat yoluyla daha geniş kitlelere duyurulmak olduğunu söyledi. Yapılması planlanan projede Romanlara 8 katlı 2+1 ve 3+1 daireler vaat edildiğini ve bu dairelere sahip olmak için de Romanlara hiçbir zaman ödeyecekleri bir geri ödeme çıkartıldığını belirten Daylam, Romanların ihtiyacı olan projenin ise yatay mimaride planlanmış yaşamların yaşam tarzlarına ve kültürlerine uygun bir planlama olduğunu vurguladı. Aksi takdirde bu projenin bir Romanları mülksüzlleştirme projesi olacağını belirten Daylam, planlanan projeden derhal vazgeçilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Projenin başlaması ile bir imza kampanyası da başlatacaklarını ifade eden Daylam, bu imza kampanyası yoluyla kısa sürede ciddi şekilde imza toplayacaklarına inandıklarını ifade etti.
Daylam konuşmasının sonunda projenin hayata geçmesinde büyük emeği olan Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurseren Tor’a çabaları için teşekkür etti.

İLK FIRÇA DARBESİ VURULDU

Açılış  konuşmasının ardından Mersin Roman Orkestrası davetlilere keyifli dakikalar yaşattı. Daha sonra Prof. Dr.Tor mahalleye ilk fırça darbesini vurarak projeye start verdi. Tor, Turgutreis Mahallesi’nin duvarlarına Romanların atalarının portrelerinin resimlerini yaparak mahallede hem kültürel hem de tarihi bir uyanış yaratmak ve böylece Romanların mahallelerine daha çok sahip çıkmaları gerektiğini onlara hatırlatacak ikonik tarzda resimler yapacak. Ayrıca projenin süreceği dört ay boyunca müzik, tiyatro, fotoğraf sergileri ve belgesel gösterimleri gibi çeşitli sanatsal aktiviteler gerçekleştirilerek Turgutreis mahallesi dört ay boyunca bir sanat mahallesine çevrilecek.