Seçer, sahile gökdelen için yargı yolunu işaret etti: Yanlış bir şey yapılmasına müsaade etmeyiz

Seçer, sahile gökdelen için yargı yolunu işaret etti: Yanlış bir şey yapılmasına müsaade etmeyiz
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Adnan Menderes Bulvarı sahil kesiminde 32 katlı gökdelen bina konusunda yargı yolunu işaret etti. Seçer, gökdelene karşı yasal yollara başvurmaya hazırlandıklarını söyledi  

MERSİN İZ HABER

Mersin’de Adnan Menderes Bulvarı Mezitli ilçesine isabet eden kısmında 32 katlı bina yapılması girişimleri Büyükşehir Meclisi toplantısında gündeme taşındı. Kamuoyu vicdanının, sahil kesiminde 32 katlı bir gökdelen yapılmasını kabul etmediğini belirten Başkan Vahap Seçer, inşaat şirketine ve ilçe belediyesine “Projeyi gözden geçirin” çağrısında bulundu. Seçer,  “Eğer ruhsatla ilgili mevzuata aykırı bir durum varsa biz de bu ruhsatın iptaliyle ilgili yasal yollara başvurabiliriz. Mersin halkı müsterih olsun. Konunun üzerindeyiz. Yanlış bir şey yapılmasına müsaade etmeyiz” dedi.

HEM ESTETİK HEM TEKNİK AÇIDAN TARTIŞMA YARATTI

Pektaş İnşaat Şirketi’nin 1980’lerde alınan ruhsata dayanarak yapmak istediği 32 katlı bina, sahil şeridindeki Adnan Menderes Bulvarı'nda bulunuyor. Bulvarda en büyük bina yüksekliği 17 kat. Dolayısıyla 32 katlı bina sahil şeridindeki en yüksek bina olacak. Gökdelen bu yönüyle kent estetiği açısından tartışmalara neden oldu. Tartışmanın bir diğer boyutu ise bölgenin zemin yapısı, yeraltı suları ve depremsellik. Meclis toplantısında konuşan CHP’li üye Abdurrahman Yıldız, Mersin kamuoyunun konuyla ilgili endişelerini dile getirirken daha önce ki meclis toplantısında söz konusu proje ruhsatını savunmasıyla dikkat çeken CHP’li Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, bir kez daha mahkeme yolunun açık olduğuna dikkat çekti.

BAŞKAN SEÇER, KARŞI OLDUĞUNU İLAN ETTİ

Başkan Vahap Seçer de sahil kesiminde bir gökdelen projesine karşı olduğunu bir kez daha ilan ederek, “Her ne kadar yapı ruhsatı düzenleme konusu Büyükşehir’e ait bir konu olmasa da Sayın Tarhan’ın geri yıllardan geldiğini söylediği 32 katlı yapının bugünlere kadar geldiği ve bunların da belli bir aşamadan geçtiğini ben konu tartışmaya açıldığında öğrendim. 1980’lerde bu ruhsat verilmiş ama 1995’te de iptal edilmiş.  Daha sonra da bunun yenileme süreci var. Meclis üyesi arkadaşlarımıza da herhangi bir vatandaşa da sorsak, maksimum 15 katlı, 16 katlı, 17 katlı binaların olduğu sahil şeridinde 32 katlı bir binanın, bir gökdelenin yapılması tepkiye neden olabilir. Bu da doğaldır” diye konuştu.

“EN UFAK SARSINTIDA SORUN YARATIR”

Sahil şeridine gökdelen yapılmasının çok önemli bir sorun olduğuna işaret eden Seçer, “İmar çarpıklığı, çarpık kentleşme toplumların kısa sürede çözebileceği sorunlar değil. Bir sahil katliamı olmuş, son 40 yıldır o deniz kenarına sıva kumu olarak deniz kumunun kullanıldığı, 20 katlı, 25 katlı, zeminin ne kadar sağlam olduğu bilinmeyen binaları hadi gelin ortadan kaldırın. Yapamazsınız. Bu büyük bir sorundur.  Burası her ne kadar ikinci derece deprem bölgesinde de olsa en ufak bir sarsıntı da sorunlar yaratacaktır. Adnan Menderes Bulvarındaki bu alanda sahile çok yakın bir konumda. Mersin’in özellikle denize yakın noktalarında taban suyu yüksektir. Hatta birçok noktada altından dere geçiyor. Bu da inşaat teknolojisinde sıkıntılar yaratabiliyor. Bence de, şahsi görüşüm bu, kamuoyu vicdanında karşılığını bulmayan bir durum bu. Hem sayın belediye başkanına hem müteahhide bir çağrıda bulunmak istiyorum. Bu konunun yeniden bir gözden geçirilip belki revize bir proje ile devam edilmesinin uygun olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

 “KONUNUN HASSASİYETİNİN FARKINDAYIZ”

İnşaat Mühendisleri Odası ve Mimarlar Odası başta olmak üzere TMMOB İl Koordinasyon Kuruluna da duyarlılık çağrısında bulunan Seçer, şunları söyledi:
“Geçen haftaki toplantıdan sonra İmar Daire Başkanlığımızla bir toplantı yaptım. Dedim ki, bu konu kamuoyu vicdanında kabul görmüyor. Dolayısıyla biz bu konuda Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak yasal sorumluluğumuzu yerine getirmeliyiz. Arkadaşlar çalışmaya başladılar. Henüz bana bir rapor gelmedi ama biliyorum ki ilçe belediyeleriyle görüşüyorlar, 1980’den beri gelen ruhsat hikâyesiyle ilgili resmi belgeleri istediler. Eğer ruhsatla ilgili mevzuata aykırı bir durum varsa biz de bu ruhsatın iptaliyle ilgili yasal yollara başvurabiliriz. Sayın belediye başkanı da konunun hassasiyetinin farkında. O da konunun öneminin bilincinde. Umut ediyorum yakın bir zamanda vatandaşların endişelerini giderecek bir sonuçla bu konuyu bağlarız. Mersin halkının endişe etmemesi lazım. Müsterih olsunlar. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak konunun üzerindeyiz. Yanlış bir şey yapılmasına müsaade etmeyiz.”