Başarır: EYT bütçesinin yüzde 15’i Demirören’e peşkeş çekilmiş

Başarır: EYT bütçesinin yüzde 15’i Demirören’e peşkeş çekilmiş
CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Sayıştay’ın yeni yayınladığı Ziraat Bankası ve Vakıfbank 2021 Sayıştay Raporu’nda Demirören’in borçlarını hala ödemediğini, borcunun yaklaşık 30 milyar TL’yi bulduğunu açıkladı. Başarır, “EYT’lilere ayrılan bütçenin yaklaşık yüzde 15’i Demirören’e peşkeş çekilmiş” dedi.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Demirören’in Ziraat Bankası’na olan kredi borcu üzerinden AKP iktidarına yüklendi. Sayıştay’ın yeni yayınladığı 2021 raporlarında Demirören’in Ziraat ve Vakıkbank’a 30 milyar TL’yi bulan borcu bulunduğunun ortaya çıktığını belirten Başarır, EYT’lilere ayrılan bütçenin yaklaşık yüzde 15’i Demirören’e peşkeş çekilmiş” dedi.

“DEMİRÖREN’İN BORCU BİRÇOK BAKANLIĞIN BÜTÇESİNDEN FAZLA”

2023’e saatler kala Sayıştay’ın Ziraat Bankası ve Vakıfbank’ın borçlarıyla ilgili dosyasını açıklayarak yeni yıla girdiğimizi ifade eden CHP’li Başarır, “Şu anda Demirören’in faizleriyle devlete olan borcu yaklaşık 30 milyar TL olmuş. Yani milyonlarca EYT’linin devlete olan ekonomik maliyetinin yüzde 15’i. Bu Demirören’in borcu Dışişleri Bakanlığı’nın, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, Ticaret Bakanlığı’nın bütçesinden 6 milyar TL fazla. Sayıştay şunu söylüyor: Demirören borcunu ödemiyor. Şirketin faaliyetleri zarar gösteriyor, şirket büyük bir risk altında diyor Sayıştay ama bankalar hiçbir şey yapmamış. Bu bir utanç tablosudur. 2023’e girerken 85 milyon yurttaşımıza sesleniyoruz. Demirören’i, Ziraat Bankası’nı ve Vakıfbank’ı unutmayın!” diye konuştu.

“AKP İKTİDARI BU UTANÇLA YENİ YILA GİRİYOR”

10 bin liralık borcu için traktörü, tarlası, evi haczedilen çiftçinin Demirören’in devlete olan borcunu unutmaması gerektiğini belirten CHP’li Başarır, “Yazık, utanın biraz! Bu yıl da Sayıştay, raporlarında net bir şekilde söylemiş. Ziraat Bankası’nı herkes biliyor ama Vakıfbank’ı da unutmayın. Ziraat Bankası’nı, Vakıfbank’ı milyarlarca liralık zarara uğratmışsın demiş, şirket büyük bir risk altında demiş. 2023’e girerken hala tek bir takip yok. Varsa yoksa yeniden yapılandırma anlaşması var. Bir yanda milyonlarca EYT’li, yıllarca düşünüldü ve devlete yük denildi. EYT’lilere ayrılan bütçenin yaklaşık yüzde 15’i Demirören’e peşkeş çekilmiş. Birçok bakanlığın bütçesinden daha fazla para Demirören ailesinde şu anda. Ne şirketlere el koyuluyor ne kanala el koyuluyor ne de en küçük bir iddianame bile düzenleniyor. Utanın, AKP iktidarı bu utançla yeni yıla giriyor!” ifadelerinde bulundu.

“600 GÜNDEN FAZLA ZAMANDIR DEMİRÖREN ÖDEME YAPMAMIŞ!”

Kamuoyunda hep Ziraat Bankası’ndan çekilen kredinin bilindiğini ancak Vakıfbank’a olan borcun da konuşulması gerektiğinin altını çizen CHP’li Başarır, şunları söyledi:
“Bakın, Vakıfbank’a olan borcunu bundan tam 1 sene önce bugün yapılandırmışlar. Hem de nasıl biliyor musunuz? Dolar olan borcunu TL’ye çevirmişler, bir de üzerine 11 yıl vadeli olarak yapılandırmışlar. Sayıştay raporunda özellikle 600 günden fazla zamandır Demirören’in herhangi bir ödeme yapmadığını belirtmiş. 1 ay ödeme yapmayan çiftçiye, emekliye hemen takip başlatılıp haciz gelirken, Demirören’e hiçbir şey yapılmamaktadır. Neden? Bu sarayın ikiyüzlülüğünden başka bir şey değildir de ondan.”