Başarır: "Anayasa’ya aykırı yasayı meclise getirmeyelim"

Başarır:
CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, TBMM’de görüşülen torba yasadaki TCDD ve Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ne ait limanların ihale yapılmaksızın sözleşme sürelerinin 49 yıllığına uzatılmasına ilişkin yaptığı konuşmada “Anayasa’ya aykırı yasayı meclise getirmeyelim” dedi.

MERSİN İZ HABER

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda, Ticaret, Enerji, Tabii kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda görüşülmekte olan torba yasadaki TCDD ve Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ne ait limanların ihale yapılmaksızın sözleşme sürelerinin 49 yıllığına uzatılmasına ilişkin konuşma yaptı. Başarır, “Anayasa’ya aykırı yasayı meclise getirmeyelim” dedi. CHP’li Başarır, bir siyasal rejimin yönetim kalitesinin, demokrasisi yasama, yürütme, yargı arasındaki ilişkiye göre belirleneceğine işaret ederek, “Eğer yargı, yasamayı ve yürütmeyi denetleyebiliyorsa orada bir hukuk devleti var” diye konuştu.

“ANAYASA MAHKEMESİ REKABET KOŞULLARI OLUŞMAMIŞ DİYOR”

Daha önce bu maddenin Anayasa Mahkemesi’nden iptal kararıyla döndüğünü hatırlatan CHP’li Başarır, sözlerini şöyle sürdürdü; “Bakın, dünden beri 2’nci maddeyi, limanların süresinin ihalesiz, bir imzayla uzatılmasının Anayasaya aykırılıklarını konuşuyoruz, bunun tespitini yapıyoruz ama zaten Anayasa Mahkemesi bunun tespitini yapmış, Anayasa Mahkemesi bunu iptal etmiş yani elimizde somut bir mahkeme kararı var. Dün saçma sapan bir karar verildi. Dün verilen bu kararla bir belediye başkanı siyasi yasaklı olacak. Adalet Bakanı çıktı dedi ki; ‘Mahkeme bir karar vermiştir, saygılı olun’ Ya, burada da Anayasa Mahkemesi bir karar vermiş, en yüksek mahkeme bir karar vermiş, net bir şekilde karar vermiş, ne diyor? ‘Yapamazsınız’ diyor, ‘İhale olmalı’ diyor, ‘Rekabet koşulları oluşmamış’ diyor. Aynı yasayı tekrar getirmenin ne anlamı var?”

"BU MADDENİN KESİNLİKLE VE KESİNLİKLE ÇIKARTILMASI LAZIM"

Parlamentoya leke sürülmemesi için bu maddenin tekrar geçmemesi gerektiğini savunan CHP’li Başarır, şöyle devam etti:
“İki şey söylemek isterim burada; ‘Tekrar anayasa mahkemesine götürdük, tekrar iptal etti’ Bu parlamento ne duruma düşecek? Peki, Anayasa Mahkemesindeki bazı üyeler değişti, aynı kararı vermişken bu sefer vermedi; o zaman Anayasa Mahkemesi ne duruma düşecek? O yüzden bu maddenin kesinlikle ve kesinlikle çıkartılması lazım.”

"NEYİ KİMDEN KAÇIRIYORSUNUZ?"

Mersin Limanı’nın Orta Doğu’nun en önemli limanları birinden olabileceğini belirten CHP’li Başarır;
“Bakın, Mersin Limanı küçük değişikliklerle, biraz büyümeyle Orta Doğu'nun en büyük limanı olabilir; Türkiye'ye ve Mersin'e büyük bir gelir kapısı olabilir. Bu Mersin Limanı'nı zaten ilk olarak özelleştirildiğinde bir Türk firması aldı, birkaç yıl kullandı, daha sonra yarısını aldığı fiyatın çok çok fazlasına yabancı bir firmaya sattı. Bunların doğru tarafı yok. Aynı şeyi Taşucu Limanı için de söyledik. Zaten, bakın, bunların özelleştirilmesi çok saçma bir durumdu, bu yapıldı; şimdi bir imzayla "Bunları uzatalım." diyoruz. Neden? Neyi kimden kaçırıyoruz? O yüzden Parlamentonun Anayasa'ya saygısını, saygı duyması gerektiğini bir kez daha düşünelim, bu konuda uzlaşalım, uzlaşalım bu konuda, 1'inci maddede uzlaştık, 2'nci maddeyi çıkartın. Parlamentoda, Genel Kurulda bunu tartışmayalım, Anayasa Mahkemesi kararını tartışmayalım, Anayasa'ya aykırılığı tartışmayalım, Anayasa'ya aykırı olan bir yasayı Genel Kurula getirmeyelim, Türkiye'nin gündemine getirmeyelim. Artık herkes yoruldu; yargı kararlarından, mahkeme kararlarından, yargıyı tartışmaktan” ifadelerini kullandı.

“BU HUKUKSUZLUĞA ORTAK OLMAYALIM”


CHP’li Başarır konuşmasına son olarak şöyle bitirdi:
“Bir siyasal rejimin yönetim kalitesi, demokrasisi yasama, yürütme, yargı arasındaki ilişkiye göre belirlenir. Eğer yargı, yasamayı ve yürütmeyi denetleyebiliyorsa orada bir hukuk devleti var deriz. Burada da bizim Anayasa Mahkemesi net bir şekilde bir karar vermiş "Getiremezsiniz, yapamazsınız." demiş. Tekrar bunu getirmenin hiçbir anlamı yok. 1'inci maddede olduğu gibi, 27'nci Dönem sonlanırken bari bu konuda uzlaşalım, anlaşalım, bu hukuksuzluğa ortak olmayalım; belki de son komisyon çalışmalarımız, 27'nci Dönemi bari bir parça hukukla, uzlaşıyla, adaletle kapatalım.”

  Başarır: "Anayasa’ya aykırı yasayı meclise getirmeyelim"