Can dostlarımız için eylem

Can dostlarımız için eylem

MERSİN İZ HABER 

Mersin’de bir grup hayvansever, son günlerde sokak hayvanlarını hedef alan şiddet olaylarını ve siyasetçilerin sokak hayvanları ile ilgili açıklamalarını protesto etmek için Özgecan Aslan Barış Meydanı’nda toplandı. Eyleme katılanlar can dostlarımız için yaşanan sorunlara dikkat çekerek son bulması çağrısında bulundu.
Mersin’de eylemin adresi Özgecan Aslan Barış Meydanıydı. Burada grup adına açıklama yapan Ayhan Demir, hayvanların yaşam hakları için mücadele edeceklerini söyledi. Sokak hayvanlarının barınaklarda toplanmasına karşı çıkan göstericiler, ‘çocuklarımızı küreklerinize kurban etmeyeceğiz’, ‘sokak hayvanları sahipsiz değil’, ‘çip süresiz olsun’ yazılı  dövizler taşıdı. Göstericiler, Türkiye genelinde bir kısırlaştırma seferberliği yapılması, tüm belediyelerin rehabilitasyon merkezleri kurması çağrısında bulundu. Ankara Mamak ve Konya Büyükşehir Belediyelerine ait hayvan barınaklarında hayvanlara eziyet edildiğini gösteren görüntülerin yayılması Türkiye çapında infiale neden olmuştu. Hayvanseverler  81 ilde eş zamanlı olarak gösteriler düzenleyerek hem barınaklardaki şiddet olaylarını hem de hükümetin sokak hayvanları ile ilgili politika ve söylemlerini protesto etti.

“TEK ÇÖZÜM KISIRLAŞTIRMA”

Hayvanların bazı belediyeler tarafından toplatıldığını ve başka şehirlerde kırsaldaki çöplüklere attığını ifade eden Demir, Hayvanları Koruma Kanununun üzerinden 18 yıl geçmesine rağmen hala birçok ilde bakımevi kurulmadığını belirtti. Demir, şunları söyledi:
"Bütün belediyeler kendi sınırları içinde kısırlaştırma üniteleri, bakımevleri kurmaları hükmü maalesef yeni 7332 sayılı yasada belediyelere 3-4 yıla yakın süreler verilerek ötelendi. Kısırlaştırma ile 2 yılda üreme kontrol alınabilir. Türkiye’deki 916 ilçe her gün 10 kısırlaştırma yapılsa, bir yılda 2 milyon 198 bin 400 kısırlaştırma sadece ilçelerde olabiliyor. Bunun yanında 80 büyükşehir ve il, günde 50’şer kısırlaştırma yapsalar yılda 960 bin kısırlaştırma il ve büyükşehirlerde olur. Yılda yaklaşık 3 milyon civarında köpek kısırlaştırılır ve köpek nüfusu hızla azalmaya başlar. DSÖ’nün verilerine göre düzenli kısırlaştırma ile her yıl sayıda yüzde 30 oranında azalma olacağı düşünüldüğünde, sorunun 2 yıla kalmadan büyük ölçüde kontrol altına alınacağı açıktır."