MTOSB otoyola bağlandı

MTOSB otoyola bağlandı

Mersin’in sanayi alanında en önemli üretim merkezi olan Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB), yıllardır beklediği otoyol bağlantı yoluna kavuştu. Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, bağlantı yoluyla ulaşımın 1. Etaba 12 kilometre, ikinci etaba 15 kilometre kısalacağını belirterek, “Bu da hem zamandan hem de yakıttan 72 milyon TL tasarruf anlamına geliyor” dedi.

MTOSB Otoyol Bağlantısı ve kavşağı, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG)-MTOSB Kavşağında gerçekleştirilen törene, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, eski Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, AK Parti Mersin Milletvekilleri, Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu, MTOSB Başkanı Sabri Tekli ve çok sayıda sanayici katıldı.

“MERSİN'DE 30 CİVARINDA ULAŞIM YATIRIMI DEVAM EDİYOR"


Açılışta konuşan Vali Pehlivan, bağlantı yolunun hayırlı olmasını diledi. Türkiye’nin her noktasında her alanda pek çok yatırımın hayata geçirildiğini belirten Pehlivan, bu yatırımlardan Mersin’in de nasiplendiğini söyledi. Mersin’deki yatırımlar içerisinde ulaşım yatırımlarının çok büyük bir yer tuttuğuna işaret eden Pehlivan, “Şu anda ilimiz genelinde ulaşımla ilgili 30 civarında yatırım devam ediyor ve bunların parasal değeri yaklaşık 30 milyar TL. Bunların içerisinde Akdeniz Sahil Yolu ve Çukurova Bölgesel Havalimanı gibi çok büyük yatırımlar var ve bunlarla ilgili de her geçen gün çok büyük mesafeler alınıyor” diye konuştu.

"MERSİN GENELİNDE FİİLEN 10 OSB’YE ULAŞMIŞ DURUMDAYIZ"


Mersin’de her geçen gün yeni etapların açılmasıyla özellikle ulaşım ağının çok daha iyi noktalara geldiğini kaydeden Pehlivan, “Biliyoruz ki, ulaşım birçok sektörü önemli ölçüde etkiliyor. Bugün örneğini yaşıyoruz. OSB’mizin hem D-400 ile hem otoyolla bağlantısı bu yolla sağlanacak. MTOSB’miz 756 hektardan oluşuyor. 230 parselimiz var ve parsellerin 179’u aktif, 49 parselimizde de inşaatlar bitmek üzere. İl genelinde biri 4 etap olmak üzere fiilen 10 OSB’ye ulaşmış durumdayız. MTOSB, en eski OSB’miz ve burada şu anda 22 bin çalışanımız var. Yeni farikaların açılmasıyla birlikte bu 30 bin bandına doğru yükselecek” ifadelerini kullandı.

“İKİNCİ KISIMLA İLGİLİ ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR"


Karayolları Genel Müdürü Uraloğlu da MTOSB’yi otoyola bağlayan köprülü kavşağı hizmete sunduklarını söyledi. Mersin’in; serbest bölgesi, limanı, sanayi bölgeleri ile Türkiye’nin önemli üretim ve ticaret merkezleri arasında yer aldığını vurgulayan Uraloğlu, şöyle devam etti:
Şehrin stratejik önemi, hayata geçirilen karayolu yatırımları ile güçlendirilmiş, Mersin’in otoyol üzerinden Ankara, İstanbul ve Güneydoğu’ya; bölünmüş yollarla Anadolu’nun pek çok noktasına hızlı ve güvenli ulaşım sağlanarak, sürdürülebilirlik desteklenmiştir. Bugün de MTOSB’nin ana karayolu akslarına bağlantısını sağlayacak projemizin birinci kesimini hizmete sunmaktayız. Tarsus-Adana-Gaziantep Otoyolu ile MTOSB arasında inşa edilen bağlantı kavşağının ana gövde uzunluğu 1 kilometre, kavşak kollarının uzunluğu ise yaklaşık 3 kilometredir. Bitümlü sıcak karışım kaplamalı kavşağın ana gövdesi bölünmüş yol standartlarında hizmet verecek. Ayrıca, 431 metre uzunluğunda 3 adet altgeçit köprüsü de inşa edilmiştir. Projede ayrıca 9,5 kilometre uzunluğundaki ikinci kısımdaki yapım çalışmalarımız da devam ediyor. İkinci kısmın da tamamlanması ile Tarsus-Adana-Gaziantep Otoyolu, MTOSB ve D-400 devlet yolu arasında yüksek standartlı ulaşım tesis edilmiş olacak.” 

“SANAYİCİLERİMİZİN BAYRAM GÜNÜ"

MTOSB Başkanı Tekli ise çok ciddi menfaatler sağlanacak ve başlangıçta 50 bine yakın çalışana hizmet verecek otoyol bağlantısının açılışından duyduğu mutluluğu ifade etti. Bu yoldaki çalışmaların, mevcut 230 fabrikanın öncelikli ve tek isteği olduğunu belirten Tekli, şöyle dedi:
“Bunun gerçekleştirilmesinden duyduğum mutluluk anlatılamayacak derecede yüksek. Bu, bizim sanayicilerimizin bayram günü diyebilirim, çünkü heyecanla bu günü bekliyorlardı; hatta bittikten sonra 10-15 günlük beklemede bile heyecanlarını hissettim. Ne mutlu OSB’mizin üreticilerine, çalışanlarına. Şehrimizin bu bölgesindeki üreticileri için böyle güzide bir tesis sizlerin sayesinde hayata geçirilmiş oldu. Çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” 

"KARAYOLLARINDA YILLIK TASARRUF MİKTARI 55 MİLYAR LİRAYA ULAŞTI"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ise Türkiye’nin ulaştırma ve haberleşme yatırımları için bugüne kadar 1 trilyon 653 milyar liralık yatırım gerçekleştirdiklerini belirterek, şunları söyledi:
“Bugün ülke çapında sahip olduğumuz toplam 29 bin kilometre bölünmüş yol sayesinde karayollarından elde ettiğimiz yıllık tasarruf miktarı yaklaşık 55 milyar liraya ulaştı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, ülkemizin ulaştırma ve haberleşme yatırımları için bugüne kadar 1 trilyon 653 milyar liralık yatırım gerçekleştirdik. 100 yıllık altyapı ihtiyaçlarını 20 yıl gibi kısa bir sürede tamamladık. 2002 yılında 6 bin 100 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğumuzu yaklaşık 29 bin kilometreye çıkardık. Bugün ülke çapında sahip olduğumuz toplam 29 bin kilometre bölünmüş yol sayesinde ülkece karayollarından elde ettiğimiz yıllık tasarruf miktarı yaklaşık 55 milyar liraya ulaştı. Her yıl CO2 emisyonu salımını 5 milyon ton azaltarak, çevre dostu yeni nesil ulaşımı teşvik ettik, destekledik. 2003-2021 yılları arasında araç sayısı 8 milyondan 26 milyona çıkarken, altyapı geliştirme çalışmalarımız sayesinde can kaybını da yüzde 80 düzeyinde azalttık. Emniyetli ulaşım altyapıları ile ölümlü kazaların azalması sayesinde yılda ortalama 13 bin 100 hayat kurtarıyoruz. Bu başarıları daha da yukarılara çekecek çalışmalarımızı da hızla sürdürüyor, 3 bin 665 kilometre bölünmüş yol inşaatına da devam ediyoruz. Hedefimiz; 2053 yılına kadar otoyol uzunluğumuzu 8 bin 325 kilometreye, bölünmüş yol uzunluğumuzu ise 38 bin 60 kilometreye ulaştırmaktır.”