CHP’li Başarır: 9 ayda 44 polisimiz intihar etti

CHP’li Başarır: 9 ayda 44 polisimiz intihar etti
CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, TBMM ‘de görüşmelerine başlanılan Polis Yüksek Öğretim Kanunu’nda Değişiklik teklifi üzerine konuşma yaptı. 10 yılda 3 bin 109 polisin istifa ettiğini belirten Başarır, “2022 yılının ilk 9 ayında 44 polisimiz intihar etti” dedi.

MERSİN İZ HABER

TBMM’de görüşmelerine başlanan Polis Yüksek Öğretim Kanunu’nda Değişiklik teklifi üzerine konuşan CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu sert bir dille eleştirdi. 10 yılda 109 polisin istifa ettiğini belirten Başarır, “9 ayda 44 polisimiz intihar etti” dedi.

"NEDEN İNTİHAR EDİYORLAR?"

Getirilen düzenlemenin polislerin ve toplumun ne kadar sorununu çözebileceği konusunda bir muamma olduğunu ifade eden CHP’li Başarır, “Son dönemlerde kaç polis intihar etti, kaçı istifa etti? Buna bir bakmak gerekiyor. Hepsi uzun süren bir sınav maratonu sonrasında umutlarla üniformayı giyiyor. Hepsinin umutları var ama görüyoruz ki 10 yılda 3 bin 109 polis istifa etmiş. Ne kadar acı bir durum. 2022 yılının ilk 9 ayında 44 polisimiz intihar etti. Bunu bakanlığa sorduğumuzda 4 yıldır psikolojik destek veriyoruz diyor ama 4 yıldır istifalar ve intiharlar artıyor. Bu kadar büyük umutlarla üniformayı giyen gencecik çocuklar neden istifa ediyor, neden intihar ediyor?” diye konuştu.

"YA AYAK KIRACAK SUÇ İŞLEYECEK YA YASAYA UYACAK SÜRGÜN YİYECEK"

Polis teşkilatının birçok konuda anayasa, kanun, yönetmelik ve tüzük ile siyasi iktidar baskısı arasında kaldığını dile getiren CHP’li Başarır, “Ya kanunu uygulamaları gerekiyor ya da siyasal iktidarı dinlemek durumunda kalıyorlar. Yani yıkın diyor içişleri bakanı, yasa arkanızdan gelir diyor ama gelmiyor. Ayaklarını kırın diyor, bakın bu kanuna aykırı bir emir. Ya ayak kıracak, suç işleyecek ya da yasaya uyacak ve sürgün yiyecek, disiplin soruşturması yiyecek. Bu büyük bir sorun. Biz kamu görevlilerimizin anayasal ortamda görev yapma şartlarını oluşturmadığımız sürece çıkarttığımız hiçbir kanunun önemi yok. Neden bu şartlarda çalışıyorlar?” ifadelerinde bulundu.

“O ZAMAN SEN DE MAAŞ ALMA SAYIN BAKAN”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “ Polislik bir maaş mesleği değildir, kim öyle düşünüyorsa 1 dakika durmasın” sözlerini hatırlatan CHP’li Başarır, şöyle devam etti:
“İçişleri Bakanı, ‘Polisler eğer ücret için çalışıyorsa istifa etsin’ diyor. O zaman sen de maaş alma sayın bakan. Bu polislerin çocukları, ailesi var. Birçoğu icrada, kira parasını ödeyemiyor. Çocuğuna yurt çıkmadığı için ev tutamayan polislerimiz var ama ayda 260 saat mesai yapıyorlar ve bu ek mesailerden ücret de almıyorlar. Demek ki bu sistem, bu baskı, bu mesai şartları bunalıma sokuyor. İntihar çok zor verilecek bir karar. Baskının en tipik örneği Silivri. Gencecik bir emniyet müdürü, bir suçluyu yakalıyor. Bir yandan içişleri bakanı, koruma daire başkanı, içişleri bakanının oğlu baskı yapıyor; bırak diyor ama yasa bırakma diyor. 3 saat içerisinde hayatının en talihsiz ve en zor kararını vererek intihar ediyor. Neden? İçişleri Bakanı’nın baskısı yüzünden. Bu olmaz arkadaşlar.”

"O POLİSLER İNTİHAR ETSE O MİLLETVEKİLİ RAHAT MI EDECEK"

Muhalefet milletvekillerinden herkese fezleke geldiğini hatırlatan CHP’li Başarır, bu konuda şöyle konuştu:
“İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı kamu görevlisine hakaretten dolayı yargılanıyor ve belki siyasi yasaklı olacak. 2 tane polisimiz 22 yıldır Mersin’de görev yapıyor. Bir milletvekili durdurduğu için, kimlik sorduğu için görevden alınıyorlar. Aynı zamanda o milletvekili tarafından hakarete uğrayıp, şerefsiz kelimesine maruz kaldığı için 2 yıldır açıkta. Şimdi o polislerin okuyan çocukları var, ailesi var. Maaşının 2/3’ünü alıyorlar. O polis intihar etse o milletvekili rahat mı edecek? Niye o milletvekiline soruşturma yok? O videoyu ben yayınladığım için. O zaman suçlu benim. O polisleri görevine iade edin ya. Bir fezleke de bana oradan gelsin. Yazık o polislere yazık! Hem hakarete uğrayacaksın, hem açığa alınacaksın, 2 yıldır eksik maaş alacaksın ama o milletvekili orada oturacak. Bunların hepsi hukuksuz ve kanuna aykırı.”

"POLİSLERE BASKI VAR MOBBİNG VAR"

Eğer ki o polis kanunsuz emirler alıyorsa, çocuğuna ders veren öğretmene içişleri bakanı, ‘Şiddet uygulayın’ diyorsa, annesini tedavi eden doktora ‘Coplayacaksın’ diyorsa ve arada kalıyorsa o yasanın hiçbir anlamı olmadığını ifade eden CHP’li Başarır, sözlerini şöyle tamamladı:
“Anayasaya, kanuna, yönetmeliğe, tüzüğe bir siyasal iktidar uymadığı sürece, milletvekilleri uymadığı sürece hiçbir anlamı yok. Bizi de trafikte durduruyorlar ama kimliğimizi gösteriyoruz, hal ve hatırlarını soruyoruz ama maalesef ki bugün bir baskı var, mobbing var. Polislerimiz yasayla siyasal iktidar arasında kalıyorlar ve bu yüzden intihar ediyorlar.”