Mersin narenciye festivali başladı

Mersin narenciye festivali başladı
Bu yıl 8.’si gerçekleştirilecek olan ‘Mersin Uluslararası Narenciye Festivali, kortej yürüyüşü ile başladı. Büyük ilgi gören kortejde renkli görüntüler yaşanırken, Vali Ali Hamza Pehlivan ile Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, davul zurna eşliğinde halay çekti.

MERSİN İZ HABER

Mersin Uluslararası Narenciye Festivali kortej yürüyüşüyle başladı. Bu yıl 8’ncisi düzenlenen festivalin kortej yürüyüşünde renkli görüntüler yaşandı. 3 gün sürecek festivalde Türkiye’nin narenciye deposu kentte çeşitli kültürel ve sanatsal etkinlikler yer alacak.
Festival Kortej yürüyüşü Mersin Adliyesi önünden başlayarak, Cumhuriyet Meydanı’nda son buldu. Kortej yürüyüşüne Vali Ali Hamza Pehlivan, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Festival Düzenleme Komitesi ve Mersin Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, milletvekilleri ile kent protokolü ile vatandaşlar ve halk oyunları ekipleri katıldı.

FESTİVALE DAVET ETTİ

Cumhuriyet Alanı’nda sonlanan kortej yürüyüşünden sonra konuşan Vali Ali Hamza Pehlivan, 2010 yılında başlayan Narenciye Festivali'ni 2 yıl pandemi arasından sonra yeniden başlatıldığını hatırlattı. Vali Pehlivan, “Bugün hep birlikte kortej yürüyüşünü gerçekleştirdik. Yarın 12.00'da asıl programlar başlayacak, bugünkü yapılanlar fragmandı. Yarın açılış seremonisiyle festivalimiz başlayacak. Program çerçevesinde sosyal, kültürel etkinlikler, konserler olacak. 5 gündür 14. Uluslararası Narenciye Kongresinde bilimsel çalışmalar yapıldı. Bu 2 etkinliğin arka arkaya yapılması için anlaşmıştık. Kongre bitti, şimdi festivalimizi yapacağız. Yarın başlayacak festivalimize gerek Mersinli hemşerilerimizi gerekse de şehir dışından gelecek vatandaşlarımızı davet ediyorum" dedi

"İSTİDAMDA ÖNEMLİ BİR YERİ VAR"

 

Daha sonra konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, ekonomide ve istihdamda çok önemli bir yeri olan narenciyenin, reklamının da yapılmasının önemli olduğunu vurguladı. Mersin’in demografik yapısına da dikkat çeken Başkan Seçer, “Mersin’i bu şekilde değerlendirdiğiniz zaman, farklı kültürlerden insanların buluştuğu bu festivallerin, toplumsal barışa ne kadar fayda sağladığını daha iyi anlayabilirsiniz” diye konuştu. Her yöneticinin kendisine göre bir yönetim şekli ve olaylara bakış açısı olduğunu kaydeden Başkan Seçer, “Festivaller, konserler ve farklı aktivitelerin, bir şehri marka şehir yapma yönünde önemli çalışmalar olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

 

“TÜRKİYE’DEKİ NARENCİYE ÜRETİMİNİN ÖNEMLİ BİR KISMI KENTİMİZDEN YAPILIYOR”

Mersin ekonomisine ve istihdamına önemli katkı sunan narenciye ihracatının yaklaşık olarak yarısının kentten yapılığına dikkat çeken Seçer, şöyle devam etti:
“Mersin, özellikle limon konusunda çok önemli bir üretim merkezi. Buranın ürünlerinin hem iç, hem de dış pazarda daha çok kabul görmesi açısından bu tanıtımları önemsiyoruz. Mersin’i bu şekilde değerlendirdiğiniz zaman, farklı kültürlerden insanların buluştuğu bu festivallerin, toplumsal barışa ne kadar fayda sağladığını daha iyi anlayabilirsiniz. Çünkü bizim burada toplumsal huzuru da tesis etmemiz lazım. O açıdan çok önemli bir etkinlik olarak değerlendiriyorum”

“TARIMSAL DESTEKTE HEDEF KİTLEMİZ KÜÇÜK AİLE İŞLETMELERİ VE KADINLAR”

Değerlendirmelerinin sonunda narenciyenin de tarımsal bir üretim olduğu gerçeğinden hareketle, Mersin’de tarımın öneminden bahseden Başkan Seçer, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Biz de Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak; kendi yetki, sorumluluk ve bütçemiz çerçevesinde tarıma önem ve destek veriyoruz. Benim de ziraatçı olmam, aslında buna katkı yapıyor. Çünkü bu sektörün kentimize sağlayacağı değeri çok iyi biliyorum ve farkındayım. Elbette bizim bu katkıları yaparken hedef kitlemiz, küçük aile işletmeleri ve kadınlar.”