Akkuyu’da atıksu problemi: Ankara 5 aydır yanıt vermedi

Akkuyu’da atıksu problemi: Ankara 5 aydır yanıt vermedi
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Akkuyu Nükleer Santral Projesi’nin bulunduğu Büyükeceli mahallesindeki atıksu tesisi yapım isteği Ankara’ya takıldı. Belediye kamyonlarla atıksu taşımak zorunda kalıyor. CHP’li Başkan Vahap Seçer, twitter’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığını etiketleyerek yaptığı paylaşımda “Ortalığı pislik götürsün diye mi bekletiyorsunuz?”  diye sordu.

MERSİN İZ HABER

Akkuyu Nükleer Santral İnşaatı nedeniyle Gülnar’a bağlı Büyükeceli ve çevresinde nüfus hızla artınca kanalizasyon ve atıksu arıtma sorunu ortaya çıktı. 

5 AYDIR YANIT VERİLMİYOR

Mersin Büyükşehir Belediyesi yörede bir paket arıtma tesisi yaparak sorunu çözmek istiyor. Ancak, hazine, tesisin yapılacağı araziyle ilgili tahsis talebine 5 aydır yanıt vermedi. Ankara’dan yanıt gelmediği için projeye henüz başlayamayan Mersin Su Kanalizasyon İdaresi(MESKİ), her gün vidanjörler ile atıksuları alıyor, Silifke, Aydıncık ve Bozyazı’daki tesislere taşımak zorunda kalıyor. Türkiye’nin ilk nükleer santralinin inşa edildiği Gülnar’a bağlı Büyükeceli Mahallesi’nin yerleşik nüfusu bin 500 civarında. Ancak gerek doğrudan santralde çalışan işçiler gerekse dolaylı istihdam nedeniyle yörede nüfus 20 bini buldu. 2014 yılına kadar belde statüsünde olan yörede nüfus artışına uygun bir kanalizasyon sistemi bulunmuyor. Bu durum beraberinde evsel atıksu arıtma sorununu da beraberinde getirdi.

SANTRALİN PAKET ARITMASI DA YETMEDİ

MESKİ yakın zamana kadar, vidanjörler marifetiyle aldığı atıksuları, Akkuyu Nükleer Santrali içindeki paket arıtma tesisinde arıtıyordu. Ancak nüfus arttıkça bu geçici çözüm de fayda etmemeye başladı ve MESKİ santral sahası dışında bir paket arıtma tesisi yapmak için girişimlere başladı. MESKİ uzmanlarının görüşü doğrultusunda, paket arıtma için en uygun arazi belirlendi ve arazinin sahibi olan Hazine’ye 9 Mayıs 2022’de bir yazı yazılarak tahsis başvurusunda bulunuldu. Ancak Milli Emlak Genel Müdürlüğü aradan geçen 6 ayda bu yazıya herhangi bir yanıt vermedi.

“İMAR PLANI YOK, NÜFUS PROJEKSİYONU BELİRSİZ”

Yazıya yanıt verilmemesi üzerine MESKİ yönetimi geçtiğimiz hafta Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında ve Milli Emlak Genel Müdürlüğünde girişimlerde bulundu. MESKİ yetkilileri girişimlerden, ilgili bakanlık bürokratlarına, “Bölgede imar planlarının netleşmemesi ve nüfus projeksiyonunun belli olmaması nedeniyle altyapı projelerinin geliştirilmesi mümkün olmadığını, sorunu hızlı ve yerinde çözmek ve nakliye masrafından kaçınmak için 3 bin kişilik paket atıksu arıtma tesisi yapılmasının planlandığını, bunun için de en uygun yer olan arazinin hazineye ait tescil harici bir alan olduğunu” aktardı.  Ancak bu girişimler sonucunda da MESKİ’ye bir yanıt verilmedi. Her gün kamyonlar dolusu atıksu taşınıyor ve bu da belediyeye ciddi bir nakliye yükü çıkarıyor. Üstelik Büyükeceli yöresinden getirilen atıksular, diğer ilçelerin atıksu tesislerinin kapasitesini de zorluyor.

“DURUMUN ACİLİYETİNİ ANLATAMADIK”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Büyükeceli’de yaşanan bu soruna dikkat çekmek için sosyal medya hesabından, “Nükleer Santral inşaatıyla nüfusu hızla artan Büyükeceli’de atıksu arıtma tesisi yapacağız, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 5 aydır arazi tahsisi yapmadı. Durumun aciliyetini bir türlü anlatamadık. Ortalığı pislik götürsün diye mi bekletiyorsunuz? Hizmetleri engellemek Mersin halkına zulümdür” mesajını paylaştı.

MECLİSTE DE GÜNDEME GELMİŞTİ

Başkan Vahap Seçer, geçtiğimiz aylarda belediye meclisinde yaptığı bir konuşmada da soruna dikkat çekmiş ve şunları söylemişti:
“Orada nükleer santral yapımına başlandı ama biraz her şey aniden gelişti. Ön hazırlığının yapılması gerekiyordu. Sadece belediye değil diğer kurumlar içinde. Bu evvel eski, ne benim ne sizlerin suçu. Önce altyapıyı tamamlayıp, sonra üst yapıya geçmemiz lazımdı ama tersi oluyor ve bu da büyük sıkıntıları, yan etkileri beraberinde getiriyor. Orada çok büyük sıkıntılar çekiyoruz. İmar yok, nüfus arttı, binlerce insan geldi. Çadır kentler veya konteyner kentler kurulmuş binlerce insan çalışıyor. Onların yarattığı yükü bölge taşımakta zorlanıyor çünkü hazırlık yapılmamış, her şey oldubittiye gelmiş. Biz de süratle oradaki eksiklikleri görüp gereken çalışmaları yapıyoruz.”