Varto depremi belgesel oldu

Varto depremi belgesel oldu
1966 yılında Muş’un Varto ilçesinde yaşanan ve 2 bin 394 kişinin yaşamını yitirdiği Varto Depremi’nin belgeseli çekildi. Yönetmen Metin Dağ tarafından çekilen Kaf-Kaf “ belgeseli 59’uncu Altın Portakal Film Festivali’nde ‘Ulusal Belgesel Film Yarışması’nda birincilik mücadelesi veriyor.

Ali Ekber ŞEN / MERSİN İZ HABER

1966 yılında Muş’un Varto ilçesinde yaşanan depremin bıraktığı izleri anlatan film, üye çıktı. Metin Dağ’ın yaptığı, 1966 yılında Varto’da yaşanan ve 2 bin 394 kişinin hayatını kaybettiği depremi konu aldığı belgeseli izleyiciden büyük beğeni topladı. Kendisi de Vartolu olan yönetmen Dağ’ın 2020 yılında çekimlerine başlandığı belgeselde Varto Depremi’ni yaşayan 150 kişiyle yapılan röportajlar yapıldı. Depremin yaşandığı döneme ait arşiv görüntülerin de kullanıldığı 48 dakikalık belgeselde, deprem sonrasında yaşanan göç dalgasıyla birlikte Almanya’ya giden kişilerin yaşadıkları da aktarıldı. Çekimleri 8 hafta Varto’da 8 hafta da Almanya’da süren belgesel Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da katkılarıyla 2023 yılında Varto’da da düzenlenecek galayla gösterilecek.

ÇALIŞMA 2 YIL SÜRDÜ

Altın Portakal Film Festivali kapsamında Atatürk Kültür Merkezi Perge Salonu’nda gösterimi yapılan filmin ardından yönetmen Metin Dağ, izleyicilerin sorularını da yanıtladı. Burada konuşan Dağ, “Kaf Kaf 1966 depremini anlatan, o trajik öyküleri toparlayan bir proje. 2020 yılında pandemi sürecinde yapımına başlandı. Yaklaşık 2 yıl sürdü. Bu süre zarfında çekimler 8 haftada Varto’da 8 hafta da Almanya’da gerçekleştirildi. Deprem olduktan sonra bir göç hikayesine döndü. Biz o göçün izlerini aradık ve bu yüzden Almanya’ya gittik ve filmimizi bu şekilde tamamladık” dedi.

“ÜLKEMİN BÖYLE BİR ŞEYE İHTİYACI VARDI”

İlk festival süreçlerine Altın Portakal’la başladıklarını belirten Dağ, daha sonra şunları söyledi:
“Almanya’yla birlikte 150 kişiyle röportaj yaptık. Bunları da filmin matematiği ile birlikte 12 kişiye kadar indirdik. Ülkem adına böyle bir şey yapmak istiyordum ve ülkemin böyle bir şeye ihtiyacı vardı. Bunu yaparken de bu tür acıları, özel duygusal anları nasıl aktarabilirim ile ilgileniyorum. Tamamen duygusal ve ülkem için neler yapabilirim refleksiydi. Deprem çünkü çok ciddi ve işlenmesi gereken bir konu. Maalesef bununla ilgili önlemler yeteri ölçüde alınmıyor. Bunun gibi sanatsal bir işle, bir filmle bu duruma dikkat çekmek istedim.”

  Varto depremi belgesel oldu