Seçer:  Gece yarısı gözaltı hukuk dışı

Seçer:  Gece yarısı gözaltı hukuk dışı

MERSİN İZ HABER

Mersin Büyükşehir Belediye Başkana Vahap Seçer, meclis toplantısında kuruyan ağaçla ilgili açıklamalarda bulundu. Konu ile ilgili idari soruşturmanın devam ettiğini belirten Seçer, “Görevlilerimizin valilik izini olmadan gece yarısı alınması hukuk dışıdır” dedi.
Büyükşehir Belediyesi 2022 Yılı Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın 2. Birleşimi, Başkan Vahap Seçer başkanlığında gerçekleşti. Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılan toplantıda komisyonlara havale edilen 26 ve idareden gelen 3 olmak üzere toplam 29 madde görüşülerek oylandı.

“AĞAÇ SEVGİSİ ÜZERİNDEN ÜZERİMİZE GELİNDİĞİ ANDA, VİCDANLAR SIZLAR”

Son günlerde yoğun bir şekilde konuşulan Özgecan Aslan Barış Meydanı’ndaki İsrail Kauçuğu ağacına ilişkin de önemli değerlendirmelerde bulunan Başkan Seçer, “Yeşile, ağaca hassasiyeti olan herkes benim için değerlidir, kıymetlidir. Bu olayla ilgili yaşananları ben kamuoyunun vicdanına bırakıyorum. Ben sadece orada değil tüm parklarımda; sadece İsrail kauçuğu değil, çınar ağacından manolya ağacına kadar, basit bir çime kadar yeşil hassasiyeti olan bir Belediye Başkanıyım. Ben ‘Yeşil Mersin Projesi’ başlattım. İlk fidanı diktim ve bu yılın sonuna kadar 700 bin fidan hedefledim. Refüjlerimize değişik türlerde yüzlerce fidan diktiren bir Belediye Başkanıyım. Dolayısıyla ağaç sevgisi, yeşil hassasiyeti üzerinden bizim üzerimize gelindiği anda vicdanlar sızlar” diye konuştu.

“MERSİN'İN İMAJINI, KÜÇÜK SİYASİ KAZANIMLAR İÇİN FEDA ETMEYİN”

Kültür Park başta olmak üzere bütün parklarda vatandaşların yeşile, huzura yönelik memnuniyetine dikkat çeken Başkan Seçer, “Kültür Park'ta her köşeye bir sosyal tesis yaptık, canlandırdık. WC'sinden çeşmesine kadar. Defaatle o WC’ler; Özgecan Meydanı’nın yanındaki ucube cep sinemasının etrafını çevirdiğimiz panoların birkaç tanesi her hafta delik deşik oluyor. Her ne hikmetse bugüne kadar çalışmayan mobeseler, bu olayda çalıştı. Orada bir ağaca, bir çiçeğe, belediyenin bir tesisine yapılan saldırı, bundan sonra da aynı hassasiyetle takip edilsin. Yapılan her türlü saldırı, mobeselerde tespit edilsin. Ortada bir suç varsa ve bunun faili kimse, idarem de gereğini yapar, sonuna kadar gider. Ayrıca kentimizi şu ana kadar ihya ettiğimiz gibi, bir değil binlerce ağacı da ihya ederiz. Son olarak bir şey daha söyleyeyim. Mersin'in imajını, küçük siyasi kazanımlar için feda etmeyin” ifadelerinde bulundu.

“BELEDİYE GÖREVLİSİNİN, GECE SAAT 02.00’DA EVİNDEN ALINMASI HUKUK DIŞIDIR”

Söz konusu olayla ilgili olarak, ulusal televizyonlarda o görüntüleri kendisi görmeden, kimlerin gönderdiğini Meclis Üyeleri’nin ve halkın takdirine bıraktığını ifade eden Başkan Seçer,  şöyle devam etti:
“Türkiye'de yıpratılmak istenen Vahap Seçer olsa da, Mersin'in imajına gölge düşürüldüğünün farkında olmanızı istiyorum. Bu kadar küçük düşünülmemeli. Zaten olayla ilgili idari bir soruşturma açtırdım. Adli soruşturma zaten devam ediyor. Fakat Büyükşehir Belediyesi görevlisinin, Valilik izni olmadan gece yarısı saat 02.00’da evinden alınması hukuk dışıdır. Elbette ki olayı araştıralım, elbette ki soruşturalım, failleri bulalım. Bir daha böyle bir şey olmaması için de, gerekli tedbirleri alalım.” 


“KARADUVAR HALKININ TALEBİ DİKKATE ALINDI”

Akdeniz-Toroslar-Yenişehir-Mezitli İlçeleri 2. Etap 1. Bölge 1/5000 Ölçekli İlave ve Revizyon Nazım İmar planına ilişkin askı ilan süresi içerisinde gelen itirazlar da Meclis’te değerlendirildi. 1127 adet itirazın olduğu plan; konut alanlarının sanayi alanı olarak işaretlenmesiyle ilgili. Meclis’te yapılan değerlendirmelerde; Karaduvar’ın bulunduğu yerin tamamen konut amaçlı düzenlendiği, şikayet konusu olan alanların da sanayi içinde kalmış olsa da konut alanı olarak yeniden plana işlendiği söylendi. İlgili açıklamanın üzerine Başkan Seçer, şöyle dedi:
“Amaç hasıl oldu. Bölge halkının orada evleri vardı, sanayi olarak işaretleniyordu. İtiraz ettiler, komisyon onların talebi doğrultusunda, konut yaptıkları evlerin olduğu alanları konut olarak işaretledi. Aslında bütün o bölgeye işaretledi, ama münferit sorun yaşayan yerler var’ dediniz. Onlar ayrı değerlendirilmesi gereken konular. Teşekkür ediyoruz, herkes karşılıklı görevini yapmış.” Konuşmaların ardından komisyon raporu reddedildi.

“EKMEK FİYATINI UZUN YILLAR DEĞİŞTİRMEDİK”

Mersin halkına ucuz ekmek üreten MER-EK ile ilgili Cumhur İttifakı’na mensup bir Meclis üyesinin söylemlerine cevap veren Başkan Seçer, bu kdonuda şunları söyledi:
“Geldiğimizde fabrika çalışıyordu, ama 11 bin civarında ekmek üretiliyordu. İlk bayramda 30 bin civarında bir ekmek üretiminin olduğunu hatırlıyorum. Sonra 40 bine çıktı. Şu olabilir; kapasite 70 bindir, fakat 60 üretilmiş, 50 üretilmiş, 40 üretilmiş.  Ama gelinen noktada, 11 bine kadar düşen bir üretim vardı. Ona kalırsa 4 bin kişilik bir eğitim kurumundan da bahsediliyordu. Geldik baktık, ancak 1000 küsur öğrenci vardı. Onun için, dönemleri karıştırmayın diyorum. Gerçi seçimlere 6 ay kala pek ilgilenmediniz, kendi döneminiz olmadığı için. Aslında bu çok tartışılacak bir şey değil, ama biz ne yaptığımızı biliyoruz. Bunu vatandaşa da gösterme açısından herkes rahat olsun diye, ben bu tartışmaya müsaade ettim. Git geller niye oluyor? Biz de dedik ki, git gel bizde değil. Git gel piyasa koşulları, onu izah etmeye çalışıyoruz. 2019’da bir çuval un 90 TL civarı. Şu anda ne kadar? 550 TL piyasa fiyatı. Normal piyasa koşullarında 6 kat artış söz konusu. 75 kuruşa devraldığımız ekmek fiyatını, uzun yıllar değiştirmedik. Fakat ekonomideki olumsuzluğa bağlı olarak önce 1 TL yaptık, sonra da 1,5 TL.” 

“TÜRKİYE’NİN EN UCUZ EKMEĞİNİ ÜRETİLMEYE DEVAM EDECEK”

MER-EK’i kiralamak yerine Büyükşehir’e devredilmesini uygun gördüklerini hatırlatan Seçer, bu konuda şu bilgileri verdi:
“Bir kesemizden alıp, bir kesemize koyduk. Burası ticari bir işletme değil. Bu bir sosyal hizmet, sosyal yardım. Bunu şirket üzerinden yaptığınız zaman, şirket kağıt üzerinde iflasa gidiyor. O yüzden mal belediyenin olsun, kafamız rahat olsun. Yarın bir gün ev sahibi ile anlaşamayız, çık derse kira zor, böylesi daha uygun oldu. Burası belediye hizmet alanı. Şirket üzerindeyken, zaten belediye hizmet alanını ne yapacak? Belediyeye lazım, biz de aldık, yaptığımız bundan ibaret” dedi. İlgili madde komisyondan geldiği şekliyle oy birliğiyle kabul edildi. Seçer, “Eski haliyle, yeni haliyle Türkiye’nin en ucuz ekmeği, Mersin Belediyesi’nde üretilmeye devam edecek.” 

“BELEDİYE’YE HİÇBİR FAYDASI OLMAYAN KURULUŞA ÖDENEN PARAYA ACIRIM”

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nden ayrılmasını içeren maddenin gündeme gelmesi üzerine Başkan Seçer, şunları söyledi:
“Türk Dünyası Belediyeler Birliği’ne Mersin Büyükşehir Belediyesi, Aydıncık, bir de Tarsus Belediyesi’nin dışında diğer belediyeler üye değil. Biz istemiyoruz. Belediye’ye hiçbir faydası olmayan bir kuruluşa 150 bin lira ödemek yazık değil mi? Bu halkın parası. Çok paranız varsa siz verin. Benim vicdanım el vermiyor.”

Cumhur İttifakı’na mensup bir Meclis Üyesi’nin, Büyükşehir’in birlikten ayrılması gerektiği ile ilgili değerlendirmelerine itiraz etmesi üzerine tekrar söz alan Başkan Seçer, şu değerlendirmede bulundu:
 “Türk olan bir insanın, Türk kelimesinden rahatsız olması gibi ağır bir itham olamaz. Tamamen demagojiye yönelik bir konuşma yaptınız. Sen bu olaya ideolojik bakıyorsun. Tam da ideolojik olarak uygun bir belediye olan, kendi Meclis Üyesi olduğun belediyeyi bu birliğe niye üye yapmadın? Senin gibi düşünen diğer belediye başkanları, kendi belediyelerini bu birliğe niye üye yapmadı? Ben niye vereyim 150 bin lira. 150 bin lira için koca Meclis tartışıyor. Niye? Zamanında gereksiz yere bunlar üye olmuş, aidat veriyoruz; MİS de aynı şekilde. Yazık günah. Yani Meclis’in aldığı her karar doğru değildir. Meclis bazen öyle kararlar alır ki, vicdanları sızlatır.” 

Yapılan oylama sonucu, Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nden Büyükşehir Belediyesi’nin ayrılma talebinin, Cumhur İttifakı Meclis Üyeleri tarafından reddedilmesinin üzücü olduğunu kaydeden Başkan Seçer,  “Gerçekten bunlar çok ucuz şeyler. Buna benim vicdanım razı değil. Cumhur İttifakı’nın Ak Partili üyeleri, her şeyden önce kendi Genel Başkanları’nın talimatına uymuyor. Bakın Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’nde bile ‘Mevzuattan kaynaklanan zorunluluklar dışında, mesleki kuruluş veya derneklere üye olunmayacaktır’ diyor. Bir zorunluluğunuz var mı? Ben bu kararı, herkesin vicdanına bırakıyorum.”